RUSIJA NIJE ISPUNILA ULTIMATUM! Češka smanjuje dozvoljen broj ruskih diplomata u Pragu
Prag, Foto: Profimedia

TENZIJE

RUSIJA NIJE ISPUNILA ULTIMATUM! Češka smanjuje dozvoljen broj ruskih diplomata u Pragu

Prethodno je Andrej Babiš upozorio da Češka kao suverena zemlja nije mogla a da ne reaguje na nove informacije da su u eksplozije municije u magacinima u Vrbjeticama na jugu Češke 2014. godine umešani agenti ruske vojne službe GRU

Objavljeno:

Pošto Rusija nije prihvatila da danas do podne primi natrag 20 čeških diplomata iz ambasade u Moskvi koje je proterala 18. aprila, Češka je odlučila da smanji dozvoljeni broj ruskih diplomata u Pragu na tačno onoliko koliko ima sada češka ambasada u Moskvi.

- Prema članu 11. Bečke konvencije od danas postavljamo maksimalni broj diplomata u ruskoj ambasadi u Pragu tako da ima onoliko koliko trenutno ima češka ambasada u Moskvi. Višak Rusija može da povuče iz Češke do kraja maja, kazao je danas šef češke diplomatije Jakub Kulhanek.

Umesto daljih proterivanja u češko-ruskom diplomatskom ratu Češka je sada odabrala klasičan instrument koji joj u diplomatskim odnosima daje Bečka konvencija da odredi koliko maksimalno diplomata i osoblja može da ima diplomatsko predstavništvo druge zemlje.

- Morali smo da reagujemo na zabrljanu operaciju ruske slžbe GRU i flagrantno kršenje našeg suvereniteta. Poginula su dva naša državljanina, a šteta je dostigla milijardu kruna. To nije upereno protiv Rusije ili ruskog naroda, već protiv aktivnosti ruskih službi na našoj teritoriji, naglasio je ministar Kulhanek.

Prethodno je na tom obraćanju novinarima premijer Andrej Babiš upozorio da Češka kao suverena zemlja nije mogla a da ne reaguje na nove informacije da su u eksplozije municije u magacinima u Vrbjeticama na jugu Češke 2014. godine umešani agenti ruske vojne službe GRU.

Reč je o istim agentima koji se sumnjiče za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja 2018. godine u Velikoj Britaniji a Češka je zbog tih novih saznanja proterala 18 ruskih diplomata iz ambasade u Pragu, sve za koje ima pouzdane informacije da su agenti ruskih sluzbi GRU i SVR. ; Prema današnjoj odluci Češke, Prag će morati da napusti oko 60 diplomata i osoblja ruske ambasade koja trenutno, posle proterivanja 18 agenata GRU sa diplomatskim pokrićem, što je 14 odsto osoblja ambasade, ima ukupno 101 zaposlenog od čega 34 sa diplomatskim statusom.

Iz češke ambasade u Pragu 18. aprila proterano je 20 čeških diplomata, 34 odsto osoblja ambasade i trenutno češku diplomatiju u Rusiji zastupa 39 ljudi, od čega su 10 diplomate.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova pozvalo je danas popodne češkog ambasadora da mu saopšti kakvi će biti dalji koraci zvanične Moskve pošto sve optužbe da bi u eksplozije u Vrbjeticama mogle da budu umešane ruske službe odbija kao češku provokaciju naručenu od strane njenih zapadnih saveznika.

Bonus video:

05:09

BRZE VESTI 22.04.2021. 15:55

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.