NEVEROVATNO OTKRIĆE NAUČNIKA: Pronađena ANTITELA protiv korone u mleku vakcinisanih majki!
Stvaranje antitela u mleku i krvi je sinhonizovano, Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

NEVEROVATNO OTKRIĆE NAUČNIKA: Pronađena ANTITELA protiv korone u mleku vakcinisanih majki!

U Izraelu se trudnicama i ženama dojiljama savetuje da se vakcinišu

Objavljeno:

Deset majki koje doje, zaposlenih u bolnici Ihilov u Tel Avivu, a vakcinisane su, pristalo je da da uzorke svog mleka i u svim uzorcima nađena su antitela čak i posle jedne doze vakcine.

Nedelju dana posle druge doze nivo antitela se povećao, preneli su izraelski mediji.

Istraživači su otkrili da je stvaranje antitela u mleku i krvi sinhronizovano i da antitela u majčinom mleku mogu da neutrališu i blokiraju vezivanje virusa za recepotor na ćeliji domaćina, što je ključna sposobnost vakcine da spreči oboljenje.

Profesor Ariel Mani (Many) koji je vodio to malo istraživanje sprovedeno u saradnji s Univerzitetom Tel Aviv izjavio je za javni servis Kan da su rezultati dovoljno značajni da potvrde važnost vakcinisanja žena koje doje, u nadi da to takođe može da doprinese zaštiti njihove dece.

- Značenje (studije) nije sasvim jasno, ali je jasno da je imuni odgovor dovoljno dobar za antitela da se prenesu u majčino mleko i mi znamo po ostalim vakcinama da postoji povećanje antitela u majčinom mleku - rekao je Mani, objasnivši da se antitela po svoj prilici apsorbuju u probavnom traktu i da to može da pruži zaštitu bebama.

Trudnica
foto: Profimedia

Doktor Jariv Vajn (Wine) sa Telavivskog univerziteta izjavio je za TV Kanal 12 da "ohrabrujući podaci pokazuju da vakcinisanje žena koje doje podstiče stvaranje važnih antitela u majčinom mleku što može doprineti zaštiti bebe koja se doji".

U Izraelu se trudnicama i ženama dojiljama savetuje da se vakcinišu. Neke trudnice su preminule od kovida-19, a desetine ih se ozbiljno zarazilo korona virusom.

I mada vakcinisanje dece za sada nije dozvoljeno, premijer Izraela Benjamin Netanjahu je rekao u ponedeljak da je u kontaktu sa Fajzerom i da će ta farmaceutska kompanija uskoro objaviti da se mogu imunizovati i mlađi od 16 godina.

Bonus video:

(Espreso/ Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.