TOP 5 VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA! Može da bude već u oktobru, ali srpski stručnjaci imaju TEŠKE VESTI ZA SRBIJU
Počelo je utrkivanje, Foto: EPA-EFE/Javier Etxezarreta

trka za vakcinom

TOP 5 VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA! Može da bude već u oktobru, ali srpski stručnjaci imaju TEŠKE VESTI ZA SRBIJU

Bez obzira i ako vakcina bude spremna u oktobru, u Srbiju će, prema rečima naših lekara, najverovatnije doći tek sledeće godine, i to u njenoj drugoj polovini.

Objavljeno:

Direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Entoni Fauči najavio je da bi vakcina protiv korone mogla da bude dostupna u oktobru, ali da su veće šanse da se to dogodi mesec dana kasnije, u novembru. Srpski stručnjaci smatraju da je to veoma optimistična najava, ali da ako se to desi, ona će u Srbiji u primeni biti sredinom 2021. godine.

Fauči je u razgovoru sa novinarima rekao da je sasvim zamislivo da lek protiv kovida 19 bude odobren u oktobru, a da bude u primeni mesec dana kasnije, preneo je "Gardijan".

- Vakcina će biti spremna najverovatnije u novembru, ali postoji mogućnost da to bude i ranije - dodao je Fauči.

Bez obzira i ako vakcina bude spremna u oktobru, u Srbiju će, prema rečima naših lekara, najverovatnije doći tek sledeće godine, i to u njenoj drugoj polovini. Oni smatraju da, ukoliko vakcina zaista bude gotova u novembru, to znači da je u nju uloženo neuporedivo više novca i napora nego ikada do sada.

Infektolog prof. drŽarko Ranković komentarišući reči Entonija Faučija, kaže da bi bilo dobro da se njegova prognoza obistini.

- Bilo bi lepo da se ostvari, ne znam koliko je realno, ali očigledno je da sve naučne institucije u svetu intenzivno rade na vakcini. Postupak stvaranja nove vakcine obično traje više godina, očigledno je da se ulaže puno napora a verovatno i novca da se što pre dobije kvalitetna vakcina. Nisam preveliki optimista, ali biću srećan da grešim i da dobijemo vakcinu do kraja godine - rekao je profesor Ranković za "Blic".

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović objasnio je nedavno za "Blic" da će virus i dalje cirkulisati, te da moramo nastaviti da živimo sa njim dok se ne pojavi dobro ispitana vakcina koja će nas zašititi.

- Virus je sa nama, a koliko dugo će to ostati, da li će to biti godinu dana ili nešto kraće, to još uvek ne možemo da tvrdimo. Vakcina tu igra veliku ulogu, ali sa tim ne treba žuriti jer zna se koliko je vremena potrebno da ona bude spremna za široku upotrebu - objasnio je nedavno profesor Tiodorović.

On je tada nagovestio da bi vakcina mogla da bude spremna na jesen, ali da bi to značilo da će u Srbiji biti u upotrebi tek sledeće godine, sredinom ili u drugoj polovini.

- Najsigurnije je kada učestvujete u monitoringu, u praćenju kako se ta vakcina proizvodi, kako idu faze, neki govore da su u trećoj fazi, neki da su završili, kako god, moramo biti obazrivi, što verujem da hoćemo. Vakcina će verovatno biti spremna za upotrebu već do kraja godine, a ja očekujem da ćemo moći da se vakcinišemo negde u drugoj polovini naredne godine - ocenio je nedavno epidemiolog Tiodorović.

TOP 5 vakcina protiv virusa korona

1.CanSinoBIO

Status: Faza 2 / Ograničeno odobrenje za upotrebu

Kineska kompanija "CanSino Biologics" razvila je vakcinu zasnovanu na adenovirusu Ad5 u saradnji sa kineskom Vojnomedicinskom akademijom. U maju su objavili obećavajuće rezultate faze 1, a tvrdi se da je faza 2 pokazala (mada ti rezultati još nisu objavljeni) da vakcina pokreće snažan odgovor imunog sistema kod ljudi. Kineska vojska je 25. juna odobrila vakcinu na godinu dana kao "specijalno neophodan lek". CanSino još nije objavio da li će vakcinacija ovom vakcinom biti obavezna ili opciona za kineske vojnike.

2.AstraZeneca / Univerzitet u Oksfordu

Britansko-švedska kompanija AstraZeneca i Univerzitet u Oksfordu razvijaju vakcinu zansovanu na adenovirusu ChAdOx1 koji se javlja kod šimpanzi. Vakcina je još u kombinovanim fazama 2/3 u Engleskoj, ali je već u punoj fazi 3 u Brazilu i Južnoj Africi. Veruje se da bi projekat mogao da proizvede vakcine za hitnu upotrebu već u oktobru. AstraZeneca je u junu rekla da im je proizvodni kapacitet dve milijarde doza.

3.Sinopharm

Status: Faza 3

Posle otkrića da je neaktivni virus korona bezbedan i da proizvodi odgovor imunog sistema kod ljudi, kineska državna kompanija Sinopharm je u julu pokrenula fazu 3 testiranja svoje vakcine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde će 15.000 ljudi dobiti ovu "bocu".

4.Sinovac Biotech CoronaVac

Status: Faza 3

Privatna kineska kompanija Sinovac Biotech testira neaktivnu vakcinu zvanu CoronaVac. U julu je objavljeno da su faze 1 i 2 na 743 dobrovoljca pokazale da nema ozbiljnih sporednih efekata i da proizvodi reakciju imunog sistema kod ljudi. Sinovac je pokrenuo fazu 3 u Brazilu u julu i trenutno gradi postrojenje za proizvodnju 100 miliona doza godišnje.

5.Bacillus Calmette-Guerin (be-se-že)

Status: Faza 3

Kalmet-Gueran vakcina, u Srbiji poznata pod nazivom be-se-že, razvijena je još početkom prošlog veka kao zaštita od tuberkuloze. Mardokov institut za dečja istraživanja u Australiji je trenutno u fazi 3 da li ova vrsta vakcine delimično štiti od korone, o čemu se uveliko raspravlja u svetskoj javnosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.