POZNATO JE KOLIKO ĆE DA KOŠTA VAKCINA PROTIV KORONE: Šta vi mislite o ovoj cifri?
Cena vakcine protiv koronavirusa, Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

KOLIKO ĆE KOŠTATI VAKCINA?

POZNATO JE KOLIKO ĆE DA KOŠTA VAKCINA PROTIV KORONE: Šta vi mislite o ovoj cifri?

Kompanija AstraZeneca je pristala osigurati u SAD-u 300 miliona doza vakcina, po ceni od samo četiri dolara po dozi

Objavljeno:

Farmaceutska kompanija Moderna planira da prodaje standardnu dozu vakcine protiv korona virusa po cieni od 50 do 60 dolara, što je više od cene vakcine koje će prodavati Pfizer i BioNTech, saopštio je u sriedu list "Financial Times" pozivajući se na neimenovane izvore.

Predložena cena Moderne viša je od 39 dolara za dve doze, što je iznos ugovoren od strane Pfizera i nemačkog BioNTecha, sklopljen s američkom vladom, tvrdi list, navodeći da Moderna tu cienu drži za Sjedinjene Države i "ostale bogatije zemlje".

Američka vlada osigurala je Moderni gotovo milijardu dolara finansijske pomoći za podršku istraživačkim i razvojnim naporima za potencijalnu vakcinu protiv Kovid-19, koji je dosad ubio oko 650.000 ljudi širom svieta.

Portparol Moderne rekao je da je kompanija vodila razgovore s vladama o potencijalnom snabdevanju vakcinom, zvanom mRNA-1273, ali nije dao nikakve detalje o cenama, "s obzirom na povjerljivu prirodu pregovora i ugovora".

Pfizer, Moderna i Merck & Co već su najavili da planiraju profitirati od prodaje svojih vakcina, dok su neki proizvođači lekova, uključujući Johnson & Johnson, objavili da planiraju distribuirati vakcinu na neprofitnoj osnovi.

Tako je kompanija AstraZeneca pristala osigurati u SAD-u 300 miliona doza vakcina, po ceni od samo četiri dolara po dozi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / nezavisne.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.