Da li je Edvard Snouden Putinov špijun i propagnadni pion? (GIF) (VIDEO)
Foto: ap

ruka ruku mije?

Da li je Edvard Snouden Putinov špijun i propagnadni pion? (GIF) (VIDEO)

- Niko iz zapadnih obaveštajnih krugova koga poznajem ne veruje u Snoudenovu nevinost - tvrdi nekadašnji američki obaveštajac Džon R. Šindler
Objavljeno: 10:52h

- Niko iz zapadnih obaveštajnih krugova koga poznajem ne veruje u Snoudenovu nevinost. Ako nije sarađivao sa ruskim obaveštajnim službama, bio bi prvi begunac posle 1917. koji to nije uradio. Ništa ne ukazuje na to da je Vladimir Putin - koga je Snouden javno nazivao 'čudakom' i koji baš nije poznat po tome da bilo šta nudi besplatno, bio toliko velikodušan da ne traži protivuslugu - kaže Šindler.

foto: Giphy

Istina je da Snouden nikada nije bio naročito dobro obavešten o američkim obaveštajnim službama, kaže Šindler. Suprotno mitovima koje su proširili on i njegovi zagovornici, on je bio samo IT administrator. Nikada nije bio pravi špijun.

Zbog toga je FSB sve korisne informacije prilično brzo izvukao iz njega.

Za Moskvu, Snouden je imao mnogo veću vrednost kao sredstvo propagande Kremlja za diskreditovanje zapadnih obaveštajnih službi. U toj ulozu Snouden je Zapadu naneo veliku štetu. On, međutim, nikada nije bio moskovska "krtica" u NSA. Operacija "Snouden" je zapravo mera koja treba da skrene pažnju s pravih krtica koje se godinama kriju u NSA, ocenjuje Šindler.

(Espreso.co.rs / Blic)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.