IMA NEČEG PODMUKLOG U NJEMU, PUN JE GNEVA! GARDIJAN objavio tekst o PUTINOVOM PRAVOM LICU! ISPLJUVALI SU GA UŽASNO
Vladimir Putin i Donald Tramp, Foto: EPA

SKANDAL

IMA NEČEG PODMUKLOG U NJEMU, PUN JE GNEVA! GARDIJAN objavio tekst o PUTINOVOM PRAVOM LICU! ISPLJUVALI SU GA UŽASNO

Kako piše "Gardijan", prošle nedelje, maska je pala, a njihov tekst prenosimo u celosti...

Objavljeno:

Vladimir Putin ima više lica: ruski patriota, čovek iz naroda, mačo i sportski tip, globalni igrač, koji posreduje u rešavanju problema.

Kako piše "Gardijan", prošle nedelje, maska je pala, a njihov tekst prenosimo u celosti.

"Svet je video pravog Putina, a slika je bila ružna. Ima nečeg podmuklog u njemu, neke uskogrudosti, uzrokovane strahom i gnevom. Hladni rat i obuka u KGB izopačili su njegov pogled na svet, koji je ogorčen i defanzivan. U njemu nema ničeg pozitivnog. Putin je prazan prostor, na kome bi trebalo da se nalaze vođstvo i moralni uzor.

Zašto bi onda nekoga uopšte interesovalo šta misli? Njegove izjave, u kojima proglašava zapadni liberalizam 'prevaziđenim', namerno provociraju. Njegovi zapaljivi komentari o imigraciji i multikulturalizmu, njegova loše maskirana homofobija i jezivo obećanje da će kažnjavati 'izdajnike' (a u vezi s prošlogodišnjim trovanjem Sergeja i Julije Skripalj u Solzberiju, a za koje su odgovorni ruski agenti) već su poznate taktike, primenjivane sa ciljem da se izazovu podele i nemir. Zašto protestovati protiv očiglednog podbadanja, kada bi sigurno bilo lakše ignorisati ga? Zapadni lideri smatraju da je to nemoguće delom zato što strepe da je Putin u pravu. Kada tvrdi da se reakcionarne nacionalističke i populističke snage jačaju širom sveta, da posleratni demokratski konsenzus više ne može da se održi i da je 'liberalna ideja u sukobu s interesima ogromne većine stanovništva', oni strepe da u tome postoji zrnce istine. To je istinski preteća, subverzivna strana putinizma, koji inficira globalnu politiku.

Putinizam ima saveznika u Donaldu Trampu, koji je na Samitu G20 u Osaki pozdravio ruskog predsednika kao uvaženog prijatelja. Zajednički su im sklonost ka autoritarnom upravljanju putem dekreta, netolerancija prema demokratskim, zakonskim i parlamentarnim ograničenjima i krut pogled na svet, koji dele nacije, novac i brutalna sila.

Putin je hvalio Trampov loš odnos prema migrantima, koji, kako je rekao, 'nekažnjeno ubijaju, pljačkaju i siluju'. Tramp se nacerio, napravio šalu na račun Putinovog nezakonitog mešanja u američke izbore 2016. i rekao koliko bi bilo zabavno 'otarasiti se' novinara. Putin zapravo već 20 godina sa smrtonosnom efikasnošću sprovodi tu ideju.

Putinizam se probija u zemljama kao što su Saudijska Arabija, Turska, Brazil, Filipini, Sudan i Egipat. 'Moćnici' uglavnom centralizuju vlast, kupuju, zatvaraju, ili eliminišu protivnike, ućutkavaju medije, lažu javnost, a onda rade šta im je volja.

Si Đinpingova Kina samo je varijacija na temu. Mađarski premijer Viktor Orban jedan je od evropskih imitatora. Glavna, zastrašujuća, poruka takvih lidera jeste da narodu i naciji preti više spoljnih sila i da samo oni mogu da ih zaštite.

Takvu distopiju proizrokovalo je Putinovo razmetanje. To je alternativa, košmarni svet čiji je on predstavnik, u kome demokratski konsenzus više nije bitan, gde su prava pojedinca prezrena, gde se rodna i rasna različitost kažnjava, gde sudovi i sudije više nisu neutralni, gde listovi štampaju ono što ime se naredi, gde se tolerancija i saosećanje smatraju slabostima i gde se ignoriše međunarodno pravo, koje reguliše međudržavne odnose. To je svet u kome važi pravilo “pojedi da ne budeš pojeden” i u kome su bezosećajni ljudi poput Putina i Trampa su glavni predatori.

Pretnja sa desnice je očigledna. Ali oni na levici, koji pravdaju Putinovu Rusiju, trebalo bi da dobro i kritički pogledaju sebe. Saradnja s raznim licima modernog fašizma uvek je odvratna. Slabosti demokratije i nesavršenstvo institucija, kao što je EU, ni približno ne mogu da opravdaju njihovo rušenje i klevetanje.

Upoznajte neprijatelja - to je pouka Evrope tridesetih godina koja je danas i te kako primenljiva. Glavne liberalne vrednosti i uverenja zaslužuju da se za njih borimo u ovom trenutku, baš kao i u vreme velikih sukoba dvadesetog veka. Na nama je da branimo zaostavštinu svetskog poretka zasnovanog na konsenzusu i zakonima, da je razvijamo i projektujemo, a ne da se nemarno prepustimo demagozima nove nacionalističko-populističke mijazme. Kako je rekao predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, autoritarnost, kult ličnosti, vladavina oligarha zaista su prevaziđeni.

Bojažljivo samoposmatranje, koje je inicirao Putin, ne bi smelo da pomuti jasan pogled na Rusiju kakvu je on stvorio. Putin je došao na vlast 1999-2000, zahvaljujući surovom sukobu na Kavkazu i od tada vodi nepravedne ratove u Gruziji, Ukrajini i Siriji. Za vreme Putinove vlasti u Rusiji de facto vladaju jednopartijska vlast, korupcija sistema, ugnjetavanje građanskih prava, cenzura i ubistva u mafijaškom stilu, koja redovno prolaze nekažnjeno.

Ideja da putinizam nudi prihvatljiv, alternativni model upravljanja, smešna je i bolesna. Ko je masakrirao građane Groznog i Alepa i ko i dalje ubija nevine ljude u Idlibu? Ko je ubio Anu Politkovsku i Aleksandra Litvinjenka? Ko je ubio Borisa Njemcova? Ko je ubio 298 putnika i članova posade Malezijan erlajnsa na letu MH17 iznad Ukrajine? I ko je pokušao da ubije Skripalja i njegovu ćerku?

Vladimir Putin definitivno spada u najtraženije ljude na svetu, ali ne iz razloga u koje on veruje".

BONUS VIDEO:

TRI RAKUNA SE OTIMAJU O LUBENICU! Sa takvom slašću je uzimaju u šape i grickaju, da su se na kraju popeli na sto dok nisu slistili ceo tanjir! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / theguardian.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.