ZABORAVITE NA PUTOVANJA: Ukoliko OVO niste uradili, sledi ODUZIMANJE PASOŠA!
Pasoš / Ilustracija, Foto: Shutter

KONTROLA

ZABORAVITE NA PUTOVANJA: Ukoliko OVO niste uradili, sledi ODUZIMANJE PASOŠA!

Predloženim dopunama zakona se značajno pooštrava tretman osoba koje izbegavaju obaveze prema svojoj deci, jer izdavanje pasoša neće biti moguće ako sve takve obaveze nisu izmirene

Objavljeno:

Novi zakon u BiH pooštrava tretman za osobe koje izbegavaju obaveze prema svojoj deci.

Poslanik u Predstavničkom domu BiH Damir Arnaut uputio je danas Predlog zakona o izmeni i dopunama Zakona o putnim ispravama Bosne i Hercegovine, kojim se predviđa da osobe koje nisu izmirile sve dospele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i dece, odnosno alimentaciju, ne mogu izvaditi pasoš, kao i da se takvim osobama već izdati pasoš može oduzeti.

Problem izbegavanja finansijskih obaveza roditelja prema deci je sve više akutan u BiH, oba entiteta i Brčko Distriktu.

Najveći deo tereta kada su u pitanju pokušaji da osiguraju izvršavanje tih obaveza nose samohrani roditelji, a najveću štetu trpe deca.

Zakon o putnim ispravama BiH trenutno dozvoljava odbijanje zahteva za izdavanje putne isprave samo ako postoji osnovana sumnja da će podnosilac zahteva izbeći izvršenje dospele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i dece, a i to isključivo "na zahtev nadležnog suda".

Predloženim dopunama zakona se značajno pooštrava tretman osoba koje izbegavaju obaveze prema svojoj deci, jer izdavanje pasoša neće biti moguće ako sve takve obaveze nisu izmirene, a u takvim situacijama će i oduzimanje već izdatog pasoša biti obavezno, prenose mediji.

Svi organi nadležni za pitanje alimentacija će, prema predloženim dopunama, biti obavezni da podatake o neizmirenju alimentacije dostavljaju organima nadležnim za izdavanje putnih isprava, a ti organi će biti obavezni da vode posebne evidencije i eletronskim putem ih evidentiraju u centralnu evidenciju putnih isprava, pišu mediji.

BONUS VIDEO:

TRI RAKUNA SE OTIMAJU O LUBENICU! Sa takvom slašću je uzimaju u šape i grickaju, da su se na kraju popeli na sto dok nisu slistili ceo tanjir! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Oslobođenje.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.