TRAMP I BAJDEN MALTENE ZAKAZALI REVANŠ, A SADA...Ovaj čovek preti da im POMRSI KONCE, gledajte samo KO JE U PITANJU
Džo Bajden i Donald Tramp, Foto: Profimedia

predsednički izbori

TRAMP I BAJDEN MALTENE ZAKAZALI REVANŠ, A SADA...Ovaj čovek preti da im POMRSI KONCE, gledajte samo KO JE U PITANJU

Finansijeri koji ga podržavaju su objavili da je dovoljan broj potpisa za njega prikupljen i u Arizoni, Južnoj Karolini i Džordžiji

Objavljeno:

Donald Tramp i Džo Bajden, bivši i aktuelni predsednik SAD, nakon ubedljivih trijumfa na unutrarstranačkim izborima republikanaca i demokrata održanim na Superutorak zakazali su praktično revanš u trci za Belu kuću u novembru.

Politiko piše da je ovo glasanje ipak, pored toga što je jasno potvrdilo koliko čvrstu kontrolu njih dvojica imaju nad svojim strankama, takođe na najbolji način pokazalo i njihove slabosti sa kojima se suočavaju pred predsedničke izbore.

U slučaju Trampa to su problemi koje ima u privlačenju podrške dobro obrazovanih glasača iz američkih predgrađa, koji su mahom glasali za njegovu republikansku rivalku Niki Hejli pre nego što je juče odlučila da odustane od kandidature za republikansku predsedničku nominaciju.

Niki Hejli
Niki Hejli foto: Reuter/Kevin Lamarque

Bajden treba da zabrine protestno glasanje za opciju "neopredeljen" koje se nakon Mičigena, američke savezne države sa najvećom arapskom populacijom, proširilo i na druge države tokom Superutorka.

To se posebno videlo u demokratama naklonjenijoj Minesoti, gde je, kao i u slučaju Mičigena, problem bio u politici Bajdenove administracije na Bliskom istoku, odnosno podrška Vašingtona ratu koji Izrael vodi u Pojasu Gaze.

I pored toga u utorak uveče je svaka šansa da bilo Tramp ili Bajden ne osvoje stranačku nominaciju za predsednika SAD definitivno ušla u domen fantazije.

Džo Bajden
Džo Bajdenfoto: Profimedia

Politiko navodi da, prema anketama, veliki broj birača i kod republikanaca i kod demokrata nije oduševljen skoro izvesnim ponavljanjem duela iz 2020.

Ipak, oni će morati da se naviknu na to.

- Izbor trenutno i nije baš sjajan. Više bih voleo da ni jedan (Bajden) ni drugi (Tramp) nisu kandidati - kazao je čelnik demokrata u jednoj od saveznih država koje će biti ključne na novembarskim izborima, a koji je želeo da ostane anoniman pošto nije dobio dozvolu od Bajdenove kampanje.

Navodi se da demokratskim glasačima do sada na unutarstranačkim izborima nije ponuđena istinska alternativa Bajdenu, dok isto baš i ne bi moglo da se kaže za republikance.

Hejli jeste izgubila skoro svako nadmetanje sa Trampom, ali je u nekim saveznim državama uspela da dobije i po 30 odsto glasova.

- Većina glasova za Hejli su bili protiv Trampa, a ne zbog nje - kazao je Majk Madrid, republikanski strateg i suosnivač antitrampovskog "Linkoln projekta".

Donald Tramp
Donald Tramp foto: Profimedia

Politiko navodi da će i Tramp i Bajden morati da se izbore sa nezavisnim kandidatom Robertom F. Kenedijem Mlađim, koji sada preti da će u novembru biti na izbornoj listi u čak šest saveznih država, od kojih su mnoge ključne u trci za Belu kuću.

Njegov izborni štab je u utorak saopštio da je Robert F. Kenedi Mlađi prikupio dovoljno potpisa da bi bio i na glasačkom listiću u Nevadi, tradicionalno bitnoj državi kada su u pitanju američki predsednički izbori.

Robert F. Kenedi Mlađi
Robert F. Kenedi Mlađifoto: EPA/ERIK S. LESSER

Finansijeri koji ga podržavaju su objavili da je dovoljan broj potpisa za njega prikupljen i u Arizoni, Južnoj Karolini i Džordžiji.

Pored toga, glavni izborni zvaničnik u Juti potvrdio je da će Robert F. Kenedi Mlađi u novembru biti na glasačkom listiću i u toj saveznoj državi.

Bonus video:

03:16

AMERIKANCIMA 11. SEPTEMBAR I TRAMP MOGU DA SE DESE JEDNOM! Jovanović prognozirao: Ako isti trendovi ostanu, BAJDEN POBEDUĐE

(Espreso/ Politico/ Kurir/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.