KLJUČNE STVARI NAKON "SUPER UTORKA" U SAD: Tramp i Bajden uoči REVANŠA treba da PRIPAZE, ovo su ZNACI ZA UZBUNU
Džo Bajden i Donald Tramp, Foto: Profimedia

NACIJA NA NOGAMA

KLJUČNE STVARI NAKON "SUPER UTORKA" U SAD: Tramp i Bajden uoči REVANŠA treba da PRIPAZE, ovo su ZNACI ZA UZBUNU

Evo nekih ključnih zaključaka nakon što su milioni glasača u 15 država i teritoriji Američka Samoa izabrali svoje omiljene partijske kandidate za predsednika

Objavljeno:

"Super utorak", najveći dan za izbore u SAD, nije bio tako super ove godine zbog niza predvidljivih rezultata, ali bilo je nekoliko iznenađenja i nekih znakova upozorenja za Donalda Trampa i Džoa Bajdena uoči njihovog očekivanog revanša u novembru.

Evo nekih ključnih zaključaka nakon što su milioni glasača u 15 država i teritoriji Američka Samoa izabrali svoje omiljene partijske kandidate za predsednika, prenosi BBC.

Punom parom napred za Trampa

Tramp je ostvario dominantan učinak, sa pobedama u državama širom zemlje.

"S razlogom ga zovu super utorak. Ovo je veliko", rekao je Tramp svojim pristalicama na Floridi.

Neke od pobeda su bile zapanjujuće po svojoj veličini: 70% prednosti u Alabami, 61% u Teksasu, oko 70% glasova u Kaliforniji.

Bivši predsednik će otići sa skoro nepremostivim vođstvom u delegatima na konvenciji, čak i ako će morati da sačeka sledeću nedelju da bi matematički zaključao republikansku nominaciju.

Izlazne ankete daju neke naznake zašto je bivši predsednik pobedio sa tako veliki rezultatom.

Donald Tramp
Donald Tramp foto: Profimedia

U Severnoj Karolini, 43% republikanskih birača na primarnim izborima reklo je da je imigracija najvažnije pitanje za njih - tema koja je bila na vrhu Trampovog političkog dnevnog reda otkako je pokrenuo svoju prvu predsedničku kandidaturu 2015.

U Virdžiniji je 64% reklo da više veruje Trampu nego Niki Hejli u vezi sa graničnom bezbednošću.

Ti glasači na primarnim izborima u Virdžiniji takođe su rekli da žele kandidata koji deli njihove vrednosti i bori se za ljude poput njih - osobine koje se naginju ka Trampu - iznad temperamenta i izbornosti.

Izbornost je bila jedan od centralnih predloga Hejli za glasače. Očigledno im se nije svideo.

Znaci za uzbunu

Uprkos velikoj pobedi, postojale su naznake stalnog nezadovoljstva Trampom među nekim republikanskim glasačima na primarnim izborima.

U Virdžiniji i Severnoj Karolini, Hejli je nastavila da se dobro snalazi u okruzima sa velikim brojem mladih glasača iz predgrađa i fakultetski obrazovanih - a neke od njihovih zabrinutosti su zabeležene u izlaznim anketama.

40% republikanskih birača na primarnim izborima u Virdžiniji i 32% u Severnoj Karolini reklo je da Tramp - koji se suočava sa četiri krivična slučaja - ne bi bio sposoban da bude predsednik ako bude osuđen za zločin.

Među Hejlinim biračima u Severnoj Karolini, samo 21 odsto je reklo da bi glasalo za republikanskog kandidata "bez obzira ko je".

Niki Hejli
Niki Hejli foto: AP

U utorak kasno uveče, kampanja Hejli je ukazala na takve rezultate i izdala upozorenje.

"Danas, u državi za državom, ostaje veliki blok republikanskih birača koji izražavaju duboku zabrinutost zbog Donalda Trampa", rekla je portparolka.

Naravno, mišljenja bi se mogla promeniti u žaru jesenje izborne kampanje. Još 2016. godine, izlazne ankete su pokazale da je 75 odsto ne-Trampovih glasača na republikanskim predizborima reklo da bi bili nezadovoljni Trampom kao eventualnim kandidatom.

Ali na kraju, 90% republikanaca ga je podržalo protiv Hilari Klinton na izborima.

Iznenađenje za Niki Hejli u Vermontu

Bivša guvernerka Južne Karoline odlučila je da ne održi javni događaj u večeri super utorka, možda odražavajući uverenje kampanje da će biti malo toga za slavlje na osnovu rezultata tog dana.

Trebalo je da održi pobedničku žurku u Vermontu. Uprkos anketama koje su pokazale da ona loše zaostaje u maloj severoistočnoj državi, Hejli je tu izvukla tesnu pobedu, svoju drugu pobedu u primarnoj sezoni.

Ona je u nedelju vodila kampanju u Burlingtonu zajedno sa popularnim republikanskim guvernerom države Filom Skotom, koji je rekao da republikanci, nezavisni i demokrate treba da se udruže kako bi zaustavili Trampa.

U Vermontu je uspelo. U svim ostalim takmičenjima tokom super utorka, međutim, jednostavno nije bilo dovoljno glasača protiv Trampa - čak i u državama poput Virdžinije koje dozvoljavaju nerepublikancima da glasaju na partijskim predizborima - da bi se pretvorilo u pobede ili čak tesne poraze.

Pre nekoliko nedelja, Hejli se obavezala da će ostati u trci do super utorka, nadajući se da će dodati broj svojih delegata. Rezultati od utorka će to učiniti, ali ne u značajnom iznosu.

Ranije ove nedelje rekla je da se ne oseća posvećenom, uprkos ranijem obećanju, da će podržati Trampa ako on bude kandidat stranke.

Hoće li na kraju podržati bivšeg predsednika, uprkos njenim nedavnim oštrim kritikama? Da li ona traži nezavisnu predsedničku kandidaturu? Njena budućnost je sada jedan od retkih neposrednih izvora misterije.

Bajden se bori da uzdrma protestno glasanje protiv rata u Gazi

Na predizborima u Mičigenu prošle nedelje, više od 100.000 glasača - 12% od ukupnog broja - izašlo je da glasa za "neposvećenog" umesto aktuelnog predsednika, u okviru organizovanog protesta protiv rata u Gazi.

Taj fenomen se ponovo pojavio u utorak. U Minesoti, "neposvećeni" su osvojili približno 20% glasova i bili na vrhu te ocene u okruzima oko Mineapolisa, najvećeg grada u državi.

U Severnoj Karolini 12% glasača se opredelilo za "bez preferencija".

"Večerašnji brojevi su pokazali da predsednik Bajden ne može da povrati naše glasove samo retorikom. Preko 35.000 ljudi u Minesoti je jasno dalo do znanja da demokrate žele da Džo Bajden promeni svoju politiku", rekla je portparolka Vote Uncommitted MN Asma Nizami.

Džo Bajden
Džo Bajden foto: Profimedia

Propalestinske grupe već ciljaju na predizbore sledeće nedelje u državi Vašington, koja ima značajnu populaciju levičarskih aktivista.

Ako se Bajdenova kampanja nadala da je Mičigen, sa velikom populacijom arapskih Amerikanaca, početak i kraj glasanja protiv Bajdena, sledeća nedelja bi mogla da ih iznenadi.

Bonus video:

01:58

AKO TRAMP DOĐE NA VLAST KURTIJU JE ODZVONILO Miletić obrazložio: U obrnutom slučaju, takođe će biti RADIKALNIH promena

(Espreso/ BBC/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.