"ČITAV SISTEM RIZIKUJE KOLAPS": Uticajni političar dao MRAČNO predviđanje, smatra da SVET TREBA DA STRAHUJE...
Rat u Ukrajini, Foto: Ron Haviv

rat u ukrajini

"ČITAV SISTEM RIZIKUJE KOLAPS": Uticajni političar dao MRAČNO predviđanje, smatra da SVET TREBA DA STRAHUJE...

Zbog previranja na prostoru evropskog konitnenta, estonski ministar Cakna prognozirao je problematičnu budućnost

Objavljeno:

Estonski ministar spoljnih poslova Margus Cakna poručio je danas da svet rizikuje da uđe u novo doba imperija u kojem vlada zakon jačeg.

On je u autorskom tekstu za Gardijan naveo da je međunarodnom sistemu potrebna hitna i fundamentalna promena, dodavši da je neophodan "novi globalni razgovor" o tome na koji način treba sprovesti reformu Ujedinjenih nacija i Međunarodnog krivičnog suda.

Prema njegovim rečima, ruska invazija na Ukrajinu je istakla nedostatke u sistemu, što bi moglo da dovede do potkopavanja poverenja ljudi u njega.

1 / 6 Foto: Profimedia

Cakna je pozvao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da primi još stalnih članica kako bi sastav SB UN "bolje odražavao naš savremeni svet".

"Kontinuirani i varvarski agresivni rat Rusije protiv Ukrajine nije samo slomio sistem. Iskoristio je neke od njegovih brojnih nedostataka da degradira očigledno nepromenljive norme i vrednosti. Ako se to nastavi, svi ćemo na kraju izgubiti interes za spasavanje sistema", napisao je šef estonske diplomatije.

Rat u Ukrajini
Rat u Ukrajinifoto: Profimedia

On je istakao da međunarodne institucije "prečesto izgledaju nemoćno" kada se suoče sa najozbiljnijim izazovima.

"Sa samopouzdanjem koje brzo bledi, čitav sistem rizikuje kolaps. To bi značilo povratak u doba imperija u kojem vlada zakon jačeg, a svi ostali pate", naveo je Cakna.

Bonus video:

03:00

PORAZ U UKRAJINI POVEZAN SA RATOM U IZRAELU?! Vojni pilot: Šta se stvarno desilo znaćemo za 50 godina, uvodi se NOVA OPASNOST!

(Espreso/ Agencije/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.