BIVŠA AUSTRIJSKA MINISTARKA KOJE JE ŠOKIRALA PLANETU OTKRILA KAKAV JE PUTIN ZAISTA: Kleknula pred NJIM, pa...
Karin Knajsl i Vladimir Putin, Foto: EPA/ALEXEI DRUZHININ

obelodanila mnogo toga

BIVŠA AUSTRIJSKA MINISTARKA KOJE JE ŠOKIRALA PLANETU OTKRILA KAKAV JE PUTIN ZAISTA: Kleknula pred NJIM, pa...

Bivša austrijska ministarska spoljnih poslova dala je intervju za BBC dok je kraj nje hrkao Vinston Čerčil...

Objavljeno: 09:26h

Bivša austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl, koja je prošle godine napustila Austriju zbog navodnih pretnji i optužbi za bliske veze s Rusijom, već je neko vreme stanovnica te zemlje. Ona je medijsku pažnju privukla u avgustu 2018, kada su brojni svetski mediji preneli snimke kako ruski Vladimir Putin i Knajsl razdragano plešu na njenom venčanju u austrijskoj provinciji.

Putin je na venčanje stigao s buketom cveća i u pratnji grupe kozaka koji su mladencima otpevali tradicionalne kozačke pesme, a onda su otišli na privatan razgovor u obližnjem vinogradu. Nikad nije prikrivala svoju bliskost s režimom Vladimira Putina. Angažovana je u centru G.O.R.K.I. na Univerzitetu u Sankt Peterburgu, rodnom gradu ruskog predsednika. Na univerzitetskoj stranici se navodi kao vodič centra.

BBC je u četvrtak objavio intervju koji je Knajsl dala njihovom uredniku ruskog dopisništva Stivu Rosenbergu, koji je celu tu situaciju opisao kao prilično nadrealnu, dok je sedeo u vili iz 19. veka u Sankt Peterburgu, a na podu pored njega ležao je i uz glasno hrkanje spavao Vinston Čerčil, pas bokser bivše austrijske ministarke.

"Možda bi bilo dobro ako ga s vremena na vreme probudite", savetovala ga je Knajsl. "Jednom smo imali mali diplomatski incident s njegovim hrkanjem", prisetila se. "Imala sam telefonski razgovor sa svojim nemačkim kolegom. (Bivši nemački ministar spoljnih poslova, Heiko) Mas je bio na razglasu, a Vinston Čerčil je hrkao. Morali smo ga probuditi da ne bi iritirao".

"Politički pritisci" u Austriji

Karin Knajsl je bila predavačica, slobodna novinarka i energetski analitičar, između ostaloga. A takođe je kontroverzna figura, najpoznatija upravo po tome što je Putin bio jedan od gostiju na njenom venčanju 2018. godine, nekoliko godina nakon prvog napada na Ukrajinu i ilegalne aneksije Krima.

Veći deo 90-ih radila je u austrijskom ministarstvu spoljnih poslova. Godine 2017. austrijska krajnje desna Slobodarska stranka - čija nije bila članica - predložila ju je za ministarsku spoljnih poslova u novoj koalicionoj vladi. Ta je stranka negovala bliske veze s Kremljom i potpisala je sporazum o saradnji s ruskom vladajućom strankom Ujedinjena Rusija.

Godine 2019. vlada je pala, a Knajsl je napustila dužnost. Tvrdi da ju je "politički pritisak" sprečio u pokušajima da nastavi karijeru u akademskoj i poslovnoj zajednici jer se smatralo da je prebliska Moskvi.

Mnogo je toga na što su njeni kritičari mogli ukazivati - godine 2020. Knajsl je počela objavljivati mišljenja za rusku državnu prokremaljsku medijsku kuću RT, postala je gostujući profesor na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose, a 2021. ruski naftni div Rosnjeft imenovao ju je u svoj upravni odbor, da bi prošle godine podnela ostavku.

Žaleći se na "lov na veštice" i nemogućnost pronalaska posla kod kuće, Karin Knajsl se preselila u Francusku, a zatim u Liban. Pre nekoliko meseci osvanula je u Rusiji kako bi vodila analitički centar na Univerzitetu u Sankt Peterburgu, čije je sedište upravo u njenoj vili. Na internetskoj stranici ove organizacije stoji da je njena misija "traženje rešenja za izazove globalnog razvoja i zadatke ruske politike".

Knajsl ne samo da vodi centar, već mu je dala i ime.

"Smislila sam naziv G.O.R.K.I, što je akronim za Geopolitički opservatorijum za ključna pitanja Rusije", kaže Knajsl.

Rosenberg ju je upitao razume li da je vrlo kontroverzno da se bivša austrijska šefica diplomatije preseli u Rusiju u vreme kada je ova zemlja pokrenula ničim izazvanu invaziju punog opsega na Ukrajinu te ne postoji li opasnost da time što je tamo legitimizuje invaziju, rat i domaću represiju unutar Rusije.

"Pa ja dosad nisam videla nikakvu represiju u svojoj bližoj okolini", odgovorila je. "Ovde mogu raditi uz neku vrstu akademske slobode koja mi je počela nedostajati dok sam još predavala na raznim univerzitetima u Evropskoj uniji", dodaje.

Novinar BBC-a na to ju je podsetio da je pre samo nekoliko dana upravo u gradu u kojem živi, mlada žena Saša Skočilenko poslata u zatvor na sedam godina jer je nalepnice s cenama u supermarketu zamenila antiratnim sloganima, što je samo jedan od nedavnih primera talasa represije koji je zahvatio Rusiju.

"Pa šta ja imam s tim?", odgovorila je. "Upravo sam opširno objasnila situaciju kroz koju sam prolazila. Postavimo celu stvar na drugi način - zašto je Karin Knajsl zabranjen rad? Šta je moj zločin? Stvarno sam zahvalna što imam priliku da radim ([u Rusiji)".

U martu 2018. godine, kada je Karin Knajsl dospela na naslovnice širom sveta svojim plesom s Putinom, na ulicama britanskog grada Solsberija korišćen je hemijski nervni agens. Bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripal i njegova ćerka Julija bili su meta trovanja, ali su preživeli napad. No, jedna Britanka, Don Stardžes, takođe je otrovana te je umrla. Evropska unija složila se s procenom britanske vlade "da je vrlo verovatno odgovorna Ruska Federacija". Desetine ruskih diplomata proterani su tada iz Evrope, a Moskva je negirala bilo kakvu povezanost.

"Da, i sad bih plesala s Putinom"

Samo tri meseca nakon toga je Karin Knajsl, koja je u to vreme vršila dužnost šefice austrijske diplomatije, pozvala je Putina da bude gost na njenom venčanju. U avgustu 2018. čelnik Kremlja stigao je s buketom cveća, poljupcem i mnoštvom darova za Knajls i mladoženju, uključujući sliku i par minđuša. Ruski predsednik i ona zaplesali su valcer, a na kraju plesa se Kanjsl duboko naklonila.

U intervjuu ranije ove godine, dok je još bila u Libanu, Karin Knajsl je upitana da li bi plesala s Putinom na venčanju i danas, kada zna da šefa Kremlja Međunarodni krivični sud sumnjiči kao ratnog zločinca.

"Da", odgovorila je. "Kakve veze to ima jedno s drugim? Neću ulaziti u celu tu optužnicu za ratne zločine jer imamo dosta ratnih zločinaca u visokim političkim krugovima".

No, Knajls nije dobro reagovala na temu svog venčanja.

Karin Knajsl i Vladimir Putin
Karin Knajsl i Vladimir Putin foto: EPA/ALEXEI DRUZHININ

"Ovo je tako dosadno", rekla je iznervirano. "Cela se stvar dogodila pre gotovo šest godina. U to vreme sam bila ministarka spoljnih poslova i plesala sam s predsednikom Putinom. Ali radila sam druge stvari u životu i pre i posle. Iskreno, to je tako dosadno. Jako je dosadno", rekla je, kazavši da ima mnogo zanimljivijih tema o kojima mogu razgovarati.

Kada je pritisak Zapada na Kremlj u pitanju, ona veruje da evropski čelnici počinju uviđati nedolotvornost sankcija.

"Ono što smatram dirljivim je priznanje mnogih da sankcije ne deluju... Mnogi moraju priznati da sankcije Rusiji nisu dale rezultate koje su želeli", kaže, prenosi Jutarnji.

"A kad pogledate način na koji su svi službenici EU-a govorili poslednjih 18 meseci - promena režima u Rusiji je ono što traže - mislim, kako vi kao Rusija onda možete pregovarati s ljudima koji traže vašu imploziju, vaše uništenje?", upitala je retorički.

Među fotografijama na ormariću je Karin Knajsl s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i jedna s predsednikom Putinom.

Novinar ju je upitao kakva je Putin osoba.

"On je najinteligentniji džentlmen, s fokusom na džentlmen - a ja sam ih upoznala nešto", rekla je Knajls. "U smislu onoga što je Džejn Ostin napisala u ‘Ponosu i predrasudama‘ o uspešnom gospodinu, on odgovara ovom standardu".

Rosenberg ju je ponovno podsetio na sprovođenje represije u zemlji i invaziju na Ukrajinu, rekavši kako je teško to kvalifikovati kao džentlmenske postupke.

"Pa, Toni Bler, Dejvid Kameron... svi su oni sa svojom vladom bili uključeni u vojne akcije", odgovara Knajls.

Upitana može li zamisliti povratak u Austriju, odgovorila je: "U Austriji postoji niz glasova koji traže da se moje državljanstvo povuče jer sada radim na univerzitetu u Rusiji... Optužuju me da sam korumpirana, za veleizdaju, za trideset godina u službi KGB-a, prema Vikipediji. Sva ta vrsta prljavštine i klevete uništava život. I ne želim se vratiti u Austriju dok puno pravnih slučajeva ne očisti moju reputaciju".

Na pitanje može li barem donekle razumeti optužbe za veleizdaju i da je ruski špijun, Knajls je prekinula urednika BBC-a.

"Ne, ni milimetra. Ne razumem to. To je samo prljava fantazija", zaključila je.

Bonus video:

01:26

Abu Dabi, predsednik Putin dolazi u Palatu, nesvakidasnji docek od strane seika Bin Zajeda

(Espreso/ Telegraf/ A.M)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.