NETANJAHU OBJAVIO PLAN ZA POJAS GAZE NAKON RATA: Njegove reči ceo svet POMNO SLUŠA, ovo se mnogima NEĆE DOPASTI
Benjamin Netanjahu, Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN / POOL

ŠTA MISLITE O OVOME?

NETANJAHU OBJAVIO PLAN ZA POJAS GAZE NAKON RATA: Njegove reči ceo svet POMNO SLUŠA, ovo se mnogima NEĆE DOPASTI

Netanjahu je u intervjuu za "ABC njuz" izjavio da smatra da bi Izrael na neodređeno vreme, trebalo da ima sveobuhvatnu bezbednosnu odgovornost u Pojasu Gaze

Objavljeno:

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je "punu odgovornost" Izraela za Pojas Gaze nakon završetka sukoba sa Hamasom, na "neograničeni period", i još jednom odbacio predlog o prekidu vatre ukoliko palestinski militanti ne oslobode taoce.

On je u intervjuu za "ABC njuz" izjavio da smatra da bi Izrael na neodređeno vreme, trebalo da ima sveobuhvatnu bezbednosnu odgovornost u Pojasu Gaze.

"Videli smo šta se dešava kada je nemamo. Kada nemamo tu bezbednosnu odgovornost, ono što imamo je erupcija Hamasovog terora u razmerama koje nismo mogli ni da zamislimo", naglasio je Netanjahu.

Netanjahu je govorio i mogućnostima za opšti prekid vatre i privremenim "humanitarnim" pauzama u borbama, kako bi se više humanitarne pomoći dostavilo u Pojas Gaze i omogućilo civilima da pobegnu iz ratom zahvaćene palestinske enklave.

"Pa, neće biti opšteg primirja u Gazi bez oslobađanja naših talaca. Što se tiče taktičkih malih pauza, to da, sat ovde, sat tamo, to smo imali i ranije, proverićemo okolnosti kako bismo omogućili da humanitarna pomoć uđe, ili naši taoci da izađu. Ali ne mislim da će doći do opšteg prekida vatre", saopštio je Netanjahu za "ABC njuz".

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu foto: EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL

On je dodao da smatra da bi opšti prekid vatre otežao ratne napore Izraela.

"Ometaće napore da izvučemo naše taoce, jer jedina stvar koja deluje na ove kriminalce u Hamasu je vojni pritisak koji vršimo", saopštio je izraelski premijer.

Na pitanje novinara da li bi Izrael dozvolio opšti prekid vatre ako Hamas pristane na oslobađanje talaca, Natanjahu je dao potvrdan odgovor.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu foto: EPA/ATEF SAFADI

"U tu svrhu će postojati prekid vatre", naglasio je Netanjahu.

U jednomesečnom sukobu u Gazi je poginulo više od 10.000 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze koje kontroliše Hamas. Taj broj obuhvata 4.104 dece. U Izraelu je više od 1.400 ljudi poginulo, a 6.900 je povređeno, saopštila je izraelska vlada.

Bonus video:

02:22

PRAVI LI HAMAS ŽIVI ŠTIT OD 300.000 PALESTINACA? Analitičar: Amerika koristi jednu zaboravljenu reč koja označava STRAŠNO STANJE

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.