OVO JE LIDER HEZBOLAHA ZBOG ČIJE JE IZJAVE SVET ZADRHATAO: Otvoreno zapretio AMERICI, a OVO o njemu NIKO NE ZNA
Lider Hezbolaha - Hasan Nasralah, Foto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

misterija

OVO JE LIDER HEZBOLAHA ZBOG ČIJE JE IZJAVE SVET ZADRHATAO: Otvoreno zapretio AMERICI, a OVO o njemu NIKO NE ZNA

Iako se ne pamti kad je viđen u javnosti, svake nedelje se redovno obraća putem TV prijemnika

Objavljeno:

Čitav svet je gotovo 90 minuta sa velikom pažnjom pratio obraćanje lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, koji se prvi put obratio javnosti od 7. oktobra, kada je Hamas otpočeo brutalan napad na Izrael i u jednom danu ubio više od 1.400 ljudi i oteo najmanje 240, koje i dalje drži kao taoce.

U svom obraćanja, lider Hezbolaha je otvoreno pretio Izraelu, ali i Americi, napominjujući da mogućnost od širenja sukoba postoji.

Ono što je svima zapalo za oko jeste da se nijednog trenutka nije znalo odakle se to tačno Nasralah obraća, kao i da li se uopšte nalazi u Libanu ili je negde drugde?

Naime, nije mnogo poznato o povučenom vođi grupe koju su Velika Britanija, SAD, Izrael i brojne druge države označile kao terorističku organizaciju.

Zna se da je šiitski sveštenik, da je rođen 31. avgusta 1960. godine, te da je postao vođa Hezbolaha 1992. godine, nakon što su izraelske snage ubile njegovog prethodnika.

Obraćanje Hasana Nasralaha
Obraćanje Hasana Nasralahafoto: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pokretu je pristupio deset godina ranije, a 1989. preselio se u Iran da završi religijske studije.

Nakon ubistva Abasa Al Musavija, Nasralah je preuzeo Hezbolah i odigrao ključnu ulogu u njegovom pretvaranju u političku i vojnu silu.

Zna se da ima bliske veze sa Iranom i njegovim vrhovnim vođom, ajatolahom Alijem Hamneijem, koje datiraju iz 1981. godine, kada ga je prvi iranski vrhovni vođa, ajatolah Ruholah Homeini, imenovao za svog ličnog predstavnika u Libanu.

Činjenica je i da se Nasralah godinama nije pojavljivao u javnosti, navodno iz straha da će ga Izrael ubiti. Međutim, Hezbolah ga i dalje poštuje i redovno prati njegove televizijske govore koji se emituju na nedeljnom nivou.

Bonus video:

03:29

HEZBOLAH TREBAO DA UDARI OŠAMUĆEN IZRAEL, SADA JE KASNO?! Eksperti analizirali Nasralahov govor: NEĆE POKRENUTI TOTALNI RAT

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.