TAČNO JE MESEC DANA OD POČETKA SUKOBA NA BLISKOM ISTOKU: Oglasio se Netanjahu (UŽIVO)
Izrael i Palestina, Foto: AP Photo Fatima Shbair, EPA-EFE ATEF SAFADI, Profimedia

32. dan rata u izraelu

TAČNO JE MESEC DANA OD POČETKA SUKOBA NA BLISKOM ISTOKU: Oglasio se Netanjahu (UŽIVO)

Danas se obeležava tačno mesec dana od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra

Objavljeno: 23:22h

Činjenice:

  • SAD šalju Izraelu bombe u vrednosti 320 miliona dolara?
  • Netanjahu još jednom odbacio mogućnost prekida vatre
  • Bajden i Netanjahu se čuli telefonom, prvi put posle više od nedelju dana
  • Premijer Jordana rekao da su "sve opcije na stolu" za odgovor zemlje na izraelske akcije u Gazi
  • Huti poslali dronove na Izrael

Danas se obeležava tačno mesec dana od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. Kraj rata u Izraelu se ne nazire, a premijer Izraela Benjamin Netanjahu juče je još jednom odbacio mogućnost prekida vatre.

Portparol IDF-a Danijel Hagari rekao je u ponedeljak da je vojska dostigla "značajnu fazu" u svom ratu protiv Hamasa, dok je nekoliko šefova pri UN pozvalo na humanitarni prekid vatre.

Hamas je saopštio da je broj ubijenih u Gazi premašio 10.000, optužujući Izrael da sprovodi "holokaust".

Istovremeno, izraelska vojska je saopštila da je podelila Gazu na dva dela, proglašavajući da je teritorija kao celina podeljena između "severne i južne Gaze", uz napomenu da je otvoren četvoročasovni humanitarni koridor kako bi omogućilo civilima u severnoj Gazi da putuju na jug.

Prelaz Rafa iz Gaze u Egipat ponovo je juče otvoren kako bi se omogućilo stranim državljanima sa unapred odobrene liste da napuste teritoriju.

Izrael je juče ponovo bio na meti Hezbolaha i iz pravca Libana ispaljeno je više desetina projektila.

1 / 6 Foto: EPA-EFE MOHAMMED SABER

Iz časa u čas:

22.35 Snažne eksplozije odjeknule Tel Avivom?

Iznad Tel Aviva večeras su se čule snažne eksplozije, javio je BBC.

"Prvu rundu su pratili oblaci dima na nebu, što znači da je pokrenut protivvazdušni obrambeni sistem Iron Dome, ali nije bilo sirena'', javio je dopisnik Bi-Bi-Sija.

Dodao je da su se sirene oglasile s dolaskom druge runde eksplozija, kao i da za sada nema izveštaja o žrtvama.

21.20 SZO: Više od 160 zdravstvenih radnika poginulo na dužnosti u Pojasu Gaze

Portparol Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Kristijan Lindmajer izjavio je danas da je više od 160 zdravstvenih radnika poginulo na dužnosti u Pojasu Gaze.

On je pozvao da se ukinu ograničenja na medicinsku pomoć, navodeći da neki lekari rade teške operacije, uključujući amputacije, bez anestezije.

"Više od 160 zdravstvenih radnika umrlo je na dužnosti zbrinjavajući povređene i obolele. To su ljudi koji su samo svojom posvećenošću održavali zdravstveni sistem", rekao je Kristijan Lindmajer portparol SZO na brifingu za novinare, prenosi Rojters.

20.10 Netanjahu: Ušli smo toliko duboko u Gazu, Hamas to nije mogao ni da zamisli

18.43 Netanjahu: Razmotrićemo "male, taktičke pauze" u borbama u Pojasu Gaze

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da će Izrael razmotriti "male, taktičke pauze" u borbama u Pojasu Gaze, s ciljem da se olakša ulazak humanitarne pomoći ili dozvoli transport talaca koje oslobode ekstremisti Hamasa.

Međutim, izraelski lider je ponovio da odbija prekid vatre bez oslobađanja svih talaca koje su zarobili pripadnici Hamasa, prenosi Rojters.

U intervjuu za američku televiziju ABC Njuz, Netanijahu je rekao da bi posle rata, Izrael trebalo da u Pojasu Gaze na neodređeno vreme ima kompletne bezbednosne nadležnosti.

15:13 - Lider Hamasa odbio da prizna da su ubijali civile u Izraelu

Jedan od vodećih lidera Hamasa Musa Abu Marzuk odbio je da prizna da je ta palestinska militantna grupa ubila civile u Izraelu, tvrdeći da su na meti bili samo vojni obveznici.

Marzuk, koji je zamenik političkog lidera Hamasa, rekao je za BBC da su "žene, deca i civili izuzeti" od napada Hamasa. Marzuk tvrdi da je vođa Hamasovog vojnog krila Brigada Al- Kasam Mohamed el-Deif naredio svojim ljudima da poštede civile.

Njegove tvrdnje su u potpunoj suprotnosti sa velikim brojem dokaza da su pripadnici Hamasa pucali na nenaoružane odrasle i decu.

14:36 - Izrael presreo sumnjivu metu iz Libana

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su ranije danas presrele "sumnjivu vazdušnu metu" ispaljenu iz Libana preko severne granice.

Takođe se navodi da je pucano na izraelske položaje u severnom Izraelu. Nema informacija o povređenima.

10:00 - Minut ćutanja za žrtve masakra u Izraelu

U Izraelu je 11 sati i održan je minut ćutanja za žrtve najsmrtonosnijeg dana napada u zemlji - pre tačno mesec dana.

09:45 - Mesec dana od napada Hamasa na Izrael

Hamas, Izrael, Rat u Izraelu
foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

08:40 - Izrael kaže da je preuzeo uporište Hamasa u severnom Pojasu Gaze

Vojnici IDF-a preuzeli su kontrolu nad Hamasovim uporištem u severnom pojasu Gaze i locirali protivtenkovske rakete i lansere, oružje i obaveštajni materijal, saopštila je vojska.

08:00 - Kod Zida plača održana molitva povodom 30 dana od napada Hamasa

U Jerusalimu je održana verska komemoracija povodom 30 dana od napada palestinskih militanata Hamasa na Izrael, u kojem je ubijeno 1.400 ljudi, prenosi Gardijan.

Rođaci poginulih okupili su se ispred Zida plača, sa zapaljenom svećom za svaku žrtvu, da obeleže mesec žalosti, kod najsvetijeg mesta za Jevreje.

Ispred ogromne izraelske zastave, glavni vojni rabin Šai Abramson predvodio je molitvu za preminule, koja je uključivala blagoslov za bezbednosne snage koje su "svojim životima platile za zaštitu izraelske zemlje", navodi britanski list. Ovo je prva verska komemoracija organizovana na Zidu plača od 7. oktobra.

07:05 -Savet bezbednosti ponovo bez saglasnosti o Pojasu Gaze, nova sednica u četvrtak

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ponovo nije uspeo da se saglasi oko rezolucije koja se odnosi na rešavanje humanitarne krize u Pojasu Gaze, prouzrokovane trenutnim sukobom Izraela i palestinskih militanata Hamasa, prenosi AP. Nakon više od dva sata razgovora iza zatvorenih vrata u ponedeljak, neslaganja u Savetu bezbednosti nisu prevaziđena.

SAD su pozvale na "humanitarne pauze", a mnoge od članice Saveta bezbednosti UN zahtevaju "humanitarni prekid vatre" kako bi se isporučila humanitarna pomoć i sprečilo više stradanja civila u Gazi. "Razgovarali smo o humanitarnim pauzama i zainteresovani smo da se bavimo formulacijom po tom pitanju. Ali postoje neslaganja unutar saveta o tome da li je to prihvatljivo", saopštio je zamenik američkog ambasadora Robert Vud novinarima posle sastanka. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je ranije saopštio novinarima da želi hitan humanitarni prekid vatre u Gazi i zaustavljanje "spirale eskalacije" koja se već razvija od okupirane Zapadne obale, Libana i Sirije do Iraka i Jemena.

07:02 - Netanjahu najavio "punu odgovornost Izraela" za Pojas Gaze "na neodređeno vreme"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je "punu odgovornost" Izraela za Pojas Gaze nakon završetka sukoba sa Hamasom, na "neograničeni period", i još jednom odbacio predlog o prekidu vatre ukoliko palestinski militanti ne oslobode taoce.

On je u intervjuu za "ABC njuz" izjavio da smatra da bi Izrael na neodređeno vreme, trebalo da ima sveobuhvatnu bezbednosnu odgovornost u Pojasu Gaze.

"Videli smo šta se dešava kada je nemamo. Kada nemamo tu bezbednosnu odgovornost, ono što imamo je erupcija Hamasovog terora u razmerama koje nismo mogli ni da zamislimo", naglasio je Netanjahu.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahufoto: EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL

Netanjahu je govorio i mogućnostima za opšti prekid vatre i privremenim "humanitarnim" pauzama u borbama, kako bi se više humanitarne pomoći dostavilo u Pojas Gaze i omogućilo civilima da pobegnu iz ratom zahvaćene palestinske enklave.

"Pa, neće biti opšteg primirja u Gazi bez oslobađanja naših talaca. Što se tiče taktičkih malih pauza, to da, sat ovde, sat tamo, to smo imali i ranije, proverićemo okolnosti kako bismo omogućili da humanitarna pomoć uđe, ili naši taoci da izađu. Ali ne mislim da će doći do opšteg prekida vatre", saopštio je Netanjahu za "ABC njuz".

On je dodao da smatra da bi opšti prekid vatre otežao ratne napore Izraela.

Bonus video: IZRAEL OPTUŽUJE UN ZA GRAĐENJE HAMASOVIH TUNELA?! Todorov: Idu predaleko, njihov ministar pomenuo nuklearno rešenje za Gazu!

02:26

IZRAEL OPTUŽUJE UN ZA GRAĐENJE HAMASOVIH TUNELA?! Todorov: Idu predaleko, njihov ministar pomenuo nuklearno rešenje za Gazu!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.