"OD REKE DO MORA": Izraelu uliva JEZU, a evo šta zapravo ZNAČI palestinski slogan koji se ORIO na protestima!
Protest, Foto: Vuk Valcic/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

"SLOBODA PALESTINI"

"OD REKE DO MORA": Izraelu uliva JEZU, a evo šta zapravo ZNAČI palestinski slogan koji se ORIO na protestima!

Poznati palestinski slogan zbog koga se mnogi plaše glasi: "Od reke do mora, Palestina će biti slobodna"

Objavljeno:

"Od reke do mora", palestinski slogan koji poziva na slobodu od reke Jordan do Sredozemnog mora, našao se na udaru šire javnosti otkad je Hamas napao Izrael 7. oktobra.

U mnogim zapadnim zemljama negodovalo se što se održavaju propalestinski protesti na kojima se zahteva da Izrael prekine sa bombardovanjem Pojasa Gaze.

- Od reke do mora, Palestina će biti slobodna - moglo se čuti na takvim skupovima.

Ipak, Izrael i njegovi saveznici smatraju da se radi o antisemitskim poklicima i podršci Hamasu.

Primera radi, britanska Laburistička partija suspendovala je poslanika Endija Mekdonalda jer je upotrebio tu frazu tokom govora na propalestinskom mitingu.

Austrijska policija je zabranila skupove koji pružaju podršku Palestini, a Nemačka je zabranila korišćenje slogana, kao i nošenje palestinskih marama, takozvanih arafatki.

Smatra se da Hamas ovom parolom poziva na proterivanje Jevreja iz regiona. S druge strane, palestinsko-američki pisac Jusef Munajer je istakao jednom prilikom da oni koji vide "genocidne ambicije" u tom sloganu to čine zbog sopstvene islamofobije.

Kako je nastao slogan?

Palestinska dijaspora ga je koristila od šezdesetih godina prošlog veka.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), pod vođstvom Jasera Arafata, pozivala je na uspostavljanje države koja bi se protezala od reke Jordan do Sredozemlja, kako bi se obuhvatile njene istorijske teritorije.

Jordan, Palestina
foto: Printscreen/Google maps

Debate o podeli prethodile su stvaranju Države Izrael 1948. godine. Plan UN da se teritorija podeli na jevrejsku i odvojenu palestinsku državu tada su odbacili arapski lideri.

Više od 750.000 Palestinaca je moralo da napusti svoje domove u masovnom egzodusu, takozvanoj nakbi, što na arapskom jeziku znači katastrofa.

Rukovodstvo PLO je kasnije prihvatilo izglede dvodržavnog rešenja, međutim, propast Sporazuma iz Osla 1993. i pokušaj SAD da izdejstvuju konačni dogovor 2000. doveli su do Druge intifade, masovnog palestinskog ustanka.

Šta "od reke do mora" znači?

Palestinci i Izraelci različito tumače značenje ovog slogana, pogotovo deo koji se odnosi na "slobodnu Palestinu".

Nimer Sultani, predavač prava na Školi za orijentalne i afričke studije u Londonu, rekao je da izraz predstavlja potrebu za jednakošću svih stanovnika istorijske Palestine.

- Onima koji podržavaju aparthejd i jevrejsku nadmoć slogan će smetati - rekao je Sultani, inače Palestinac koji živi u Izraelu.

Sloboda se ovde odnosi na činjenicu da Palestinci nisu mogli da ostvare svoje pravo na samoopredeljenje otkad su Britanci omogućili Jevrejima da uspostave nezavisnu državu u Palestini još 1917. Balforovom deklaracijom.

Deklaracija je zapravo bila pismo koje je britanski ministar inostranih poslova lord Balfor uputio 2. novembra 1917. Cionističkom savezu Velike Britanije i Irske preko poznatog bankara lorda Rotšilda, vođe britanske jevrejske zajednice, u kome, u ime Vlade, podržava jevrejske težnje za stvaranjem „nacionalnog doma“ u Palestini.

- To ostaje srž problema, kontinuirano odbijanje da Palestinci žive u jednakosti, slobodi i dostojanstvu kao i svi ostali - rekao je Sultani.

Kako je dodao, važno je reći da se slogan na brojnim skupovima širom sveta govori na engleskom jeziku.

- Slogan se na arapskom ne rimuje kao u engleskoj verziji, koristi se na demonstracijama u zapadnim zemljama - kazao je.

Ipak, Izraelcima reči "od reke do mora" ulivaju jezu.

- To znači da će između Jordana i Sredozemlja biti jedan entitet i to će biti Palestina, neće biti jevrejske države i status Jevreja će biti veoma nejasan - rekao je Jehuda Mirski, rabin iz Jerusalima i profesor na Univerzitetu Brandejs u Masačusetsu.

Palestina
foto: Vuk Valcic/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

- Više zvuči kao pretnja nego obećanje slobode. Ne priziva budućnost u kojoj će Jevreji moći da budu ono što jesu - dodao je.

Prema njegovom mišljenju, oni koji izgovaraju ovaj slogan podržavaju Hamas.

Osim toga, ima i struja u Izraelu koje smatraju da ta zemlja treba da ima kontrolu nad teritorijom "od reke do mora", što ponovo negira težnje Palestinaca za sopstvenom državom.

Bonus video:

05:10

IZRAEL RATUJE KAO DA UNIŠTAVA GAMAD, OVO IM JE TAKTIKA! Eksperti tvrde: RAT ĆE TRAJATI 2 DO 3 MESECA, ali Hamas će se oporaviti

(Espreso/24 sedam.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.