LUKAŠENKO IZJAVOM O RAT U UKRAJINI ŠOKIRAO CEO SVET: Evo šta je rekao, ovo NISTE OČEKIVALI!
Aleksandar Lukašenko, Foto: EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

predsednik belorusije

LUKAŠENKO IZJAVOM O RAT U UKRAJINI ŠOKIRAO CEO SVET: Evo šta je rekao, ovo NISTE OČEKIVALI!

Aleksandar Lukašenko tvrdi da su Rusija i Ukrajina u "pat poziciji"

Objavljeno:

Rusija i Ukrajina su se našle u pat-poziciji na linijama fronta u njihovom ratu i dve strane treba da sednu i pregovaraju o kraju sukoba.

Rojters prenosi da je to ovog vikenda izjavio Aleksandar Lukašenko, za kojeg britanska agencija navodi da je autoritarni lider Belorusije i saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Postoji dovoljno problema na obe strane i generalno gledano situacija je takva da je sada ozbiljna pat-pozicija: niko ne može ništa da učini kako bi značajno ojačao ili napredovao na svojoj poziciji - kazao je Lukašenko.

Beloruski predsednik je nastavio u istom tonu.

- Oni su ukopani u rovovima, jedni preko puta drugih, do smrti. Ljudi umiru - rekao je Lukašenko.

Dan pobede, Vladimir Putin
foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Bela kuća je navela da su ruske snage protekle nedelje nastavile proboj ka Avdijivki, uništenom gradu u Donjeckoj oblasti i pri tome trpele teške gubitke, ali da se ogromna linija fronta u Ukrajini malo pomerala u poslednjih godinu dana, uprkos iscrpljujućoj ofanzivi koju Kijev sprovodi već mesecima.

Rojters navodi da je Lukašenko, koji je teritoriju svoje zemlje dao na raspolaganje Putinu kao lansirnu platformu za invaziju punog obima na Ukrajinu u februaru 2022, kazao je zahtevi Ukrajine upućeni Moskvi da ruska vojska napusti njenu teritoriju treba da budu rešeni za pregovaračkim stolom "tako da niko ne umire".

- Treba da sednemo za pregovarački sto i dođemo do sporazuma. Kako sam već jednom rekao: nisu potrebni nikakvi preduslovi za to. Glavna stvar je da se izda naredba "stop" - naveo je Lukašenko u video snimku intervjua objavljenog na sajtu beloruske državne novinske agencije BelTA.

Rojters podseća da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče ponovio, na skupu više od 60 nacionalnih bezbednosnih savetnika na Malti, da je njegov mirovni plan od deset tačaka, koji uključuje ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, jedini način za okončanje ovog rata.

Bonus video:

02:13

VOJNI KOMENTATOR UŽIVO IZ ŠTABA NATO: UKRAJINA DALJE NA PRVOM MESTU bez obzira na rat na bliskom istoku! U fokusu i zapadni balkan

(Espreso/Kurir.rs/Reuters)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.