UKRAJINA GRADI PODZEMNU ŠKOLU U HARKOVU: Novo sklonište za hiljade đaka
Harkov, Foto: Profimedia

rat u ukrajini

UKRAJINA GRADI PODZEMNU ŠKOLU U HARKOVU: Novo sklonište za hiljade đaka

Ukrajinski grad Harkov izgradiće podzemnu školu za đake

Objavljeno:

Ukrajinski grad Harkov izgradiće prvu potpuno podzemnu školu, s ciljem zaštite učenika od učestalih ruskih raketnih napada, objavio je gradonačelnik Ihor Terehov.

"Takvo sklonište omogućiće hiljadama dece u Harkovu da nastave bezbedno obrazovanje „licem u lice“ čak i tokom raketnih pretnji“, objavio je Terehov na Telegramu, prenosi Rojters.

Nova škola, prva takva građevina u zemlji ispuniće „najmodernije regulatorne zahteve u pogledu zaštitnih struktura“, saopštio je Terehov, bez navođenja detalja o tome koliko će škola biti velika i kada će biti otvorena.

1 / 3 Foto: Profimedia

Dok su mnoge škole u regionima na prvoj liniji tokom sukoba bile prisiljene da nastavu održavaju putem interneta, Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, je uoči početka školske godine 1. septembra organizovao oko 60 zasebnih učionica na stanicama podzemne železnice, stvarajući tako prostor za učenje za više od hiljadu dece, piše Rojters.

Harkov je pre februara 2022. i početka ruske agresije na Ukrajinu imao više od 1,4 miliona stanovnika. Delovi grada nalaze se manje od 35 kilometara od ruske granice, a izložen je gotovo svakodnevnim ruskim napadima. U ratu, kojem se ne nazire kraj, ubijene su hiljade i raseljeni milioni civila, a prema podacima ukrajinskog ministarstva obrazovanja, širom zemlje uništene su 363 obrazovne ustanove, dok ih je gotovo 3.800 oštećeno, navodi Rojters.

Bonus video:

01:53

PUTIN SE SASTAO SA KIMOM NA KOSMODROMU: Čvrst stisak ruke i osmesi

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.