UKRAJINA ZADALA TEŽAK UDARAC RUSIMA: Pogođen aerodrom?!
Foto: Profimedia

STRAŠNO

UKRAJINA ZADALA TEŽAK UDARAC RUSIMA: Pogođen aerodrom?!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je u napadu na aerodrome prvi put korišćena raketa ATACMS

Objavljeno: 14:21h

Oružane snage Ukrajine navodno su prethodne noći uništile devet ruskih helikoptera na aerodromima u Berdjansku i Lugansku.

Vojska je prema navodima Strane saopštila da su oštećeni i specijalna oprema, PVO sistem Pancir, skladište municije i uzletne staze, a gubici u ljudstvu, kako je navedeno, iznose više desetina mrtvih i ranjenih.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je u napadu na aerodrome prvi put korišćena raketa ATACMS.

- Danas smo posebno zahvalni SAD. Naši dogovori sa predsednikom Džozefom Bajdenom se ispunjavaju. Sprovode se veoma precizno. Projektili su se pokazali - rekao je Zelenski.

Udaljenost od linije fronta do aerodroma je oko 100 km.

Na društvenim mrežama pojavio se i snimak navodnog napada na rusku helikoptersku bazu u Lugansku.

Vladimir Rogov, ruski zvaničnik u okupiranom delu Zaporožja, negira da je ukrajinski napad bio uspešan i tvrdi da su projektili oboreni, međutim, ruski vojni blogeri ga demantuju i potvrđuju veliku štetu u Berdjansku.

- Nije dobro jutro. Noću su Ukrajinci raketama ATACMS napali naš aerodrom na kome je bilo stacionirano vojno vazduhoplovstvo. Jedan od najtežih udaraca svih vremena u Severnoj vojnoj oblasti. Ako ne i najozbiljniji. Gubici su i ljudi i tehnologija. Besmisleno je da pišemo da treba da izvučemo zaključke da se ovo više ne dogodi. To će se ponavljati sve dok traje rat. Moramo biti spremni - navodi vojni bloger Fajter bomber.

- Raketni napad na aerodrom u Berdjansku bio je masivan. Naši saborci takođe javljaju o mogućoj upotrebi ATACMS projektila, a spominje se i korišćenje kasetne municije. Procenjuje se da broj ispaljenih projektila nije manji od 40. Čini se da je mnogo njih i presretnuto, a reč je verovatno o kombinaciji S200, Storm šedovsa i ATACMS-a - navodi vojni bloger Komandkor.

STIGLA POTVRDA IZ AMERIKE

Ukrajina je prvi put upotrebila američke rakete dugog dometa ATACMS, navodi Volstrit džurnal, pozivajući se na anonimne izvore.

Portal navodi da je Ukrajini tajno dat mali broj projektila poslednjih dana kako bi se ojačala sposobnost Кijeva da pokrene udare dugog dometa na ruske snage tokom ključne faze kontraofanzive. U publikaciji se ne navode drugi detalji, ali se pojašnjava da modifikacija ATACMS koju je dobila Ukrajina ima domet do 160 kilometara.

Zvaničnih informacija sa ruske strane za sada nema.

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.