KATASTROFALNA IMPLOZIJA PODMORNICE OTKRIVENA "SUPER TAJNIM" UREĐAJEM: Odmah se znalo da je došlo do TRAGEDIJE?
Podmornica Titan, Foto: EyePress News Shutterstock Editorial Profimedia

TAJANSTVENA MREŽA

KATASTROFALNA IMPLOZIJA PODMORNICE OTKRIVENA "SUPER TAJNIM" UREĐAJEM: Odmah se znalo da je došlo do TRAGEDIJE?

Do ovog otkrića istraživači su došli nakon što su ostaci podmornice Titan izbačeni na obalu ranije u sredu

Objavljeno: 12:07h

Tajna mreža podvodnih senzora pomogla je američkim vlastima da potvrde da je podmornica Titan implodirala, prenosi CNN.

Jeziv zvuk, nastao kada je Titan implodirao, iznenada okončavši živote svojih pet putnika, snimila je američka vojska istog trenutka. Međutim, pre nego što je objavljeno da je zvuk ono što su mnogi u američkoj obalskoj straži pretpostavljali da jeste, vlasti su htele da pronađu dokaze koji bi mogli da potkrepe njihovu sumnju.

Nakon gubitka veze sa podmornicom, vojni komandanti su bili sigurni da je došlo do implozije. To je za njih bilo toliko zastrašujuće, ali se činilo i da je dokazivanje beznadežno, s obzirom na nedostatak tragova.

Preciznost njihovih hipoteza bila je moguća zahvaljujući „strogo poverljivom“ uređaju, kako ga je opisao novinar CNN-a Oren Liberman.

Iako uređaj nije bio u stanju da pomogne da se posada dovede na sigurno, pokazao se korisnim u vođenju napora potrage i spasavanja u toj oblasti.

1 / 7 Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Mreža senzora sposobnih da pronađu poreklo signala

Taj tajanstveni sistem senzora je bio u stanju da uhvati zvukove koji su ranije bili smatrani za SOS signale, dajući nadu čak i najskeptičnijim pojedincima.

Međutim, informacije koje su isplivale iz morskih dubina bile su mešavina pozitivnih i negativnih vesti. Dobra vest je bila da je smrt nastupila odmah, a tragični faktor je da nikada nije bilo šanse da petočlana posada bude spasena.

Pošto se zvuk kreće izuzetno dobro kroz tečnost, američka vojska je konstruisala mrežu akustičnih senzora koji rade u okeanu, što detekciju implozije čini relativno lakom. To je zato što se zvuk snima sa velikom jasnoćom, osiguravajući da tako glasan šum ne može proći neprimećeno. Kada se zvučni podaci obrađuju, niz proračuna nam omogućava da pratimo poreklo i epicentar zvuka.

Korišćenje ovih podataka potvrdile su američka obalska straža i mornarica. Saradnja između ove dve sile navela je neke upućene u informacije o snimku da ozbiljno shvate odgovornost da ne ispunjavaju javnost lažnom nadom. Nažalost, dok su se milioni širom sveta nadali da će putnici biti spaseni, podmornica je već implodirala, stapajući se sa tihom i beskonačnom tamom morskog dna.

U međuvremenu su na obalu izvučeni neki njeni delovi, a navodno su pronađeni i ljudski ostaci.

Do ovog otkrića istraživači su došli nakon što su ostaci podmornice Titan izbačeni na obalu ranije u sredu.

Pet muškaraca je poginulo, uključujući troje britanskih državljana, prilikom implozije koju je podmornica doživela tokom ekspedicije na koju je posada krenula kako bi videla olupinu Titanika.

- Medicinski stručnjaci Sjedinjenih Država će sprovesti zvaničnu analizu pronađenih ljudskih ostataka koji su pronađeni prilikom detaljne pretrage olupine na mestu incidenta - navela je u saopštenju američka Obalska straža.

Bonus video:

01:10

OVA PODMORNICA JE BILA PREDVIĐENA DA IDE DO 1.300 METARA! Stručnjaci analiziraju: Kompanija je dala OVE ugovore, znala je rizik!

(Espreso/ Blic/ CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.