ZELENSKI TRAŽI ONO ŠTO MU JE OBEĆANO: Evo ko to nije ispunio, izgubiće ljude UZALUD!
Volodimir Zelenski, Foto: EPA UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

RAT U UKRAJINI

ZELENSKI TRAŽI ONO ŠTO MU JE OBEĆANO: Evo ko to nije ispunio, izgubiće ljude UZALUD!

Ofanziva će, kako prenosi BBC, biti ključan test za Ukrajinu, koja želi da pokaže kako dobijena pomoć u oružju i opremi sa Zapada može da ostvari dobitak na bojnom polju

Objavljeno:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je njegovoj zemlji potrebno još vremena pre nego što pokrene dugonajavljivanu ofanzivu protiv ruskih snaga!

Kao razlog za to, Zelenski je u intervjuu za nekoliko evropskih medijskih kuća, naveo da je ukrajinskoj vojsci potrebno da dobije obećano oružje od zapadnih saveznika.

Ukrajinska ofanziva, čiji je početak najavljivan za rano proleće, kada vremenski uslovi omoguće kretanje oklopnih vozila po blatnjavom terenu, mogla bi da odluči konačan ishod rata i pomeri linije fronta koje su mesecima nepromenjene. Ofanziva će, kako prenosi BBC, biti ključan test za Ukrajinu, koja želi da pokaže kako dobijena pomoć u oružju i opremi sa Zapada može da ostvari dobitak na bojnom polju.

- Sa ovim što trenutno imamo možemo da krenemo napred i da budemo uspešni. Ali izgubili bismo mnogo ljudi i smatram da je to neprihvatljivo. Zato moramo da sačekamo, potrebno nam je još vremena - naveo je Zelenski.

On je rekao da su borbene jedinice, od koje su neke obučavane u državama članicama NATO spremne, ali je naveo da su vojsci potrebne još neke stvari, poput oklopnih vozila koja pristižu u serijama. Ruske snage su utvrdile odbrambene položaje na liniji fronta dugačkoj 1.450 kilometara, koja se prostire od istočnih regiona Luganska i Donjecka do Zaporožja i Hersona na jugu.

Volodimir Zelenski
foto: Printscreen/Twitter/@nexta_tv

Zelenski je kazao da je uveren da ukrajinska vojska može da napreduje na frontu, upozorivši na opasnost od "zamrznutog konflikta". Za Kijev bilo koji ishod koji bi na Zapadu bio viđen kao neuspeh značio bi i smanjenje vojne podrške i povećavanje pritiska da Ukrajina uđe u pregovore sa Rusijom. Gotovo petina ukrajinske teritorije je trenutno pod kontrolom ruskih snaga, Vladimir Putin je prošle godine proglasio aneksiju četiri okupirana regiona. Mogući pregovori bi se verovatno odnosili i na ova četiri regiona.

- Svako ima neku ideju. Ali ne mogu da pritisnu Ukrajinu da preda svoju teritoriju. Zašto bi bilo koja država na svetu dala Putinu sopstvenu teritoriju. Nećemo ostaviti nijedan komad naše zemlje neprijatelju - rekao je Zelenski.

On je odbacio bojazan o mogućem gubitku američke podrške u slučaju da Džozef Bajden ne bude ponovo izabran za predsednika SAD. Naveo je da Ukrajina ima podršku predstavnika obe partije u Američkom kongresu.

Vladimir Putin, Volodomir Zelenski, rat, Ukrajina, Rusija
foto: Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, AP Photo Vadim Ghirda AP, Ukrainian Presidential Press Office via AP AP

- Ko zna šta će se desiti na izborima. Verujem da ćemo mi do tada da pobedimo.

Jevgenij Prigožin, šef Vagnera: Kleštima ćemo čupati zube Makronu!

Jevgenij Prigožin, osnivač i šef plaćeničke grupe Vagner, burno je reagovao na odluku francuskih vlasti da njegovu grupu proglasi terorističkom organizacijom.

- Možemo kleštima izvaditi pokvarene zube iz tih zlih usta. Možemo iščupati zube Makronu i svima koji prosipaju patogenu prljavštinu o Vagneru - naveo je Prigožin.

Nemački Bild prenosi da je Prigožin naredio pripadnicima jedinice da u slučaju da budu opkoljeni izvrše samoubistvo kako bi izbegli zarobljavanje.

02:47

VLADIMIR PUTIN MOŽE SAMO OVAKO DA OSTANE NA VLASTI?! Stručnjaci tvrde: Rusija je NERVOZNA zbog ORUŽJA koje je Ukrajina dobila

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.