STOLTENBERG POTVRDIO, FINSKA POSTAJE ČLANICA NATO! Brže nego što MISLITE, pitanje je DANA
Jens Stoltenberg, Foto: EPA-EFE/Kiko Huesca

nato

STOLTENBERG POTVRDIO, FINSKA POSTAJE ČLANICA NATO! Brže nego što MISLITE, pitanje je DANA

Prethodno je, ranije ove nedelje, parlament Mađarske, nakon višemesečnih odlaganja, odobrio ulazak Helsinkija u zapadni savez

Objavljeno:

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je izjavio da će se Finska pridružiti Alijansi u roku od nekoliko dana nakon odluke Turske da ratifikuje njenu pristupnicu.

''Svih 30 NATO saveznika sada je ratifikovalo protokol o pristupanju. Finska će se formalno pridružiti našem savezu u narednim danima'', rekao je Stoltenberg, prenosi Rojters.

Turski parlament je u četvrtak odobrio kandidaturu za članstvo Finske u NATO, čime je otvoren put Helsinkiju da se priključi zapadnoj Alijansi u trenutku dok besni rat u Ukrajini.

NATO
NATOfoto: Profimedia

Turski parlament je poslednji od parlamenata 30 članica NATO koji je odobrio članstvo Finske u Alijansi, navodi Rojters.

Prethodno je, ranije ove nedelje, parlament Mađarske, nakon višemesečnih odlaganja, odobrio ulazak Helsinkija u zapadni savez.

Nakon izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba Finska i Švedska su prošle godine zatražile da se pridruže transatlantskom vojnom savezu, ali su proces pristupanja zaustavile Turska i Mađarska.

Bonus video:

02:47

SVAKI MESEC PO DESET TUŽBI ZA NATO!

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.