PUTIN ŠOKIRAO CEO SVET NA KRAJU SVOG GOVORA: Obustavio učešće u KLJUČNOM SPORAZUMU, tiče se NUKLEARNOG NAORUŽANJA
Vladimir Putin, Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY

SUSPENDOVANO

PUTIN ŠOKIRAO CEO SVET NA KRAJU SVOG GOVORA: Obustavio učešće u KLJUČNOM SPORAZUMU, tiče se NUKLEARNOG NAORUŽANJA

Ruski predsednik je to rekao u govoru ispred oba doma ruskog parlamenta

Objavljeno: 12:53h

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je Rusija suspendovala učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START).

Ruski predsednik je to rekao u govoru ispred oba doma ruskog parlamenta.

Putin je rekao da je početkom godine stiglo saopštenje NATO u kojem se poziva Rusija da se vrati sporazumu o strateškom oružju.

"Tražili su i kontrolu naših nuklearnih postrojenja. Ne znam kako ovo da nazovem osim potpuna besmislica", rekao je Putin.

"Oni nama ne dozvoljavaju da vršimo inspekciju ustanova i odbijaju naše napore da izvršimo procenu gađanih objekata. Njihov cilj je da nas strateški poraze, a hoće da uđu u naše vojne objekte", rekao je Putin.

On je rekao da je NATO na ovaj način pokušao da postane deo sporazuma o kontroli strateškog oružja.

Vladimir Putin tokom govora u Moskvi
Vladimir Putin tokom govora u Moskvifoto: Printscreen/Youtube/SkyNews

"Nuklearni arsenal nije samo u SAD, već ga ima i u Britaniji i Francuskoj i upereni su protiv nas, protiv Rusije. Poslednje izjave njihovih lidera samo to potvrđuju. Nemamo pravo da ovo ne uzmemo u obzir. Prvi sporazum o ograničenju strateškog oružja potpisan je 1991. sa SAD. To je bila druga situacija, zasnovana na zajedničkom poverenjom, a naši odnosi su od tada otišli na taj nivo da su SAD i Rusija saopštile da ne smatraju jednu drugu za neprijatelje. Od tada se svašta promenilo, SAD su izašle iz tog sporazuma, naši odnosi su se pogoršali i ovo je bila inicijativa SAD. Oni su hteli da se vrši revizija Drugog svetskog rata, i zato su počeli da uništavaju svetski poredak, korak po korak su počeli da uništavaju bezbednost u svetu i kontrolu oružja i pokrenuli su brojne ratove širom sveta, a to su radili da bi uništili veze koje su nastale posle Drugog svetskog rata. Nakon raspada SSSR-a stalno pokušavaju da uspostave dominaciju. Situacija se promenila od 1945. godine, postoje novi centri uticaja, to se ne može ignorisati. Neprihvatljivo je da Amerika zbog sebe same to rekonstruiše, a sada zemlje NATO nama postavlja ultimatum, kome Rusija treba da se povinuje", rekao je Putin.

Vladimir Putin tokom govora u Moskvi
Vladimir Putin tokom govora u Moskvifoto: Printscreen/Youtube/SkyNews

Na kraju je spomenuo i jedan od uslova za povratak na razgovore o STARTU.

"Pre početka razgovora, moramo da shvatimo kako da gledamo na nuklearne arsenale Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva", poručio je on.

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, koji je prvi put potpisan 1991. godine, ograničio je broj interkontinentalnih balističkih projektila u SAD i Rusiji.

Putin naziva "potpuno apsurdnim" zahteve Zapada za inspekciju nuklearnih objekata pod ruskom kontrolom.

On je rekao da SAD i NATO direktno izjavljuju da je njihov cilj strateški poraz Rusije.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.