TURSKA PODRŽALA FINSKU ZA NATO! Od ovog trenutka se SVE MENJA
Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA-EFE/ANDREW GOMBERT, Profimedia

UDARNA VEST

TURSKA PODRŽALA FINSKU ZA NATO! Od ovog trenutka se SVE MENJA

Turski parlament je bio poslednji od 30 članica Alijanse koje su ratifikovale članstvo Finske, pošto je tu učinio i mađarski parlament ranije ove nedelje

Objavljeno: 10:12h

Turski parlament potvrdio je zakon kojim se odobrava pridruživanje Finske NATO, čime se otvara put da ta zemlja postane deo alijanse dok rat besni u Ukrajini, javlja Rojters.

Turski parlament je bio poslednji od 30 članica Alijanse koje su ratifikovale članstvo Finske, pošto je tu učinio i mađarski parlament ranije ove nedelje.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je ranije u martu da Finska ima "blagoslov Turske" posle konkretnih koraka kojima je održala obećanje da će slomiti grupe koje Ankara smatra terorističkim i da će dati zeleno svetlo da izvoz odbrambene opreme.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdoganfoto: Profimedia

Finska i Švedska zatražile su prijem u NATO prošle godine, kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine, ali su taj proces zadržavale Turska i Mađarska.

Parlamenti svih država članica moraju da ratifikuju članstvo budućih zemalja, navodi Rojters.

Članstvo u NATO ojačaće bezbednost Finske, doprineti stabilnosti i sigurnosti u regionu baltičkog mora i severne Evrope, saopštila je finska vlada posle glasanja u turskom parlamentu u četvrtak uveče.

Bonus video:

06:38

NATO JE 1999. HTEO DA UNIŠTI KOPNENE JEDINICE VOJSKE JUGOSLAVIJE! Vojni analitičar progovorio o pravim ciljevima agresije na SRJ

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.