TRAMP ZAVRĆE SLAVINU, NIKO VIŠE NEĆE DOBIJATI DOLARE IZ AMERIKE: Milijarde iz STEJT DEPARTMENTA idu u VOJSKU!
Foto: Reuters/mike Segar

Donaldova revolucija

TRAMP ZAVRĆE SLAVINU, NIKO VIŠE NEĆE DOBIJATI DOLARE IZ AMERIKE: Milijarde iz STEJT DEPARTMENTA idu u VOJSKU!

Budžet američkog ministarstva spoljnih poslova mogao bi biti sasečen i za 30 odsto
Objavljeno: 09:03h

Mik Malvejni, direktor Kancelarije za menadžment i budžet, rekao je da pun predlog budžeta neće biti spreman do maja, ali da će prioriteti svakako biti ponovna izgradnja vojnih kapaciteta, sa naglaskom na nuklearne kapacitete.

Kresanje budžeta u oblastima koje nisu povezane sa odbranom biće najveće u poslednjih 30 godina, još od vremena Ronalda Regana, a Malvejni je kao glavnu metu za uštedu naveo pomoć koju Sjedinjene Države svake godine daju drugim državama.

- Možete očekivati da će predsednik da uradi upravo ono što je govorio da će uraditi. Kad vidite ta smanjenja, moći ćete da ih povežete sa govorom koji je predsednik održao. Mi uzimamo njegove reči i pretvaramo ih u odluke i dolare - rekao je Malvejni.

Dvojica sagovornika upoznata sa detaljima Trampovog programa najavila su da će finansiranje vojske ići po principu "dolar za dolar", i to najviše nauštrb Stejt departmenta, Agencije za zaštitu pridodne okoline (EPA), i drugih programa koji nisu u vezi sa odbranom.

Kad je reč o Trampovom zahtevu za vojsku, on je tražio konkrentno više novca za izgradnju novih brodova, vojnih aviona, kako bi se obezbedilo "robusnije prisustvo u ključnim međunarodnim vodama i tesnacima", kao što su Ormuški tesnac u blizini obale Irana i Južnokinesko more, rekao je jedan od ovih sagovornika.

Takođe, pored vojske, povećanje budžeta dobiće i bezbednosne strukture, obaveštajne službe i Ministarstvo pravde.

Drugi sagovornik sa znanjem o detaljima Trampove politike najavio je da bi budžet Stejt departmenta mogao biti skresan za čak 30 odsto, što bi značilo veliko restruktuiranje ministarstva spoljnih poslova i potpuno ukidanje nekih programa. Sjedinjene Države trenutno na Stejt department i pomoć drugim zemljama troše oko 50 milijardi dolara godišnje.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.