TRAMP ZAVRĆE SLAVINU, NIKO VIŠE NEĆE DOBIJATI DOLARE IZ AMERIKE: Milijarde iz STEJT DEPARTMENTA idu u VOJSKU!
Foto: Reuters/mike Segar

Donaldova revolucija

TRAMP ZAVRĆE SLAVINU, NIKO VIŠE NEĆE DOBIJATI DOLARE IZ AMERIKE: Milijarde iz STEJT DEPARTMENTA idu u VOJSKU!

Budžet američkog ministarstva spoljnih poslova mogao bi biti sasečen i za 30 odsto
Objavljeno: 09:03h

Izvori bliski Trampu najavljuju da će predsednik u obraćanju Kongresu insistirati na apsolutnom raskidu sa politikom koju je vodio Barak Obama.

- Predsednik će izneti optimističku viziju države. Tema će biti obnova američkog duha - rekao je Šon Spajser, sekretar za štampu Bele kuće.

Spajser je najavio da će Tramp preduzeti "konkretne korake", i izneti "hrabru agendu", koja uključuje poreske reforme, poboljšanje uslova rada za zaposlene roditelje, reformu zdravstvenog sistema, poboljšanje pristupa obrazovanju, revitalizaciju američke vojske i izvršenje obaveza ka veteranima.

- Čućete i mnogo o imigraciji sutra, i on će pričati o tome zašto je to bitno - rekao je Spajser.

Tramp će svoju viziju budžeta morati da "proda" Kongresu, koji će na kraju i odlučivati o njemu. Juče je Bela kuća najavila da će povećati vojni budžet za ogromnih 54 milijarde dolara, dok će istu količinu novca ukinuti Stejt departmentu, uglavnom stopirajući programe finansijske pomoći stranim zemljama, zatim programima za zaštitu životne sredine, i drastičnim smanjenjem budžeta nekim domaćim agencijama.

foto: AP

Inače, SAD troši na vojsku svake godine više nego sledećih 8 država na listi - zajedno.

- Ovaj budžet će biti budžet za javnu sigurnost i nacionalnu bezbednost. Uključivaće istorijsko povećanje izdvajanja za odbranu, kako bi se obnovila osiromašena vojska Sjedinjenih Američkih Država, u vreme kad nam je najpotrebnija - rekao je Tramp govoreći prvi put o novom budžetu.

Predsednik SAD je rekao i da će njegovim predlogom budžeta "Amerika biti stavljena na prvo mesto".

- Uradićemo više, sa manje novca, i učinićemo vladu institucijom koja polaže račune narodu. Možemo mnogo više da uradimo sa novcem koji trošimo - rekao je Tramp.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.