TRAMP ZAVRĆE SLAVINU, NIKO VIŠE NEĆE DOBIJATI DOLARE IZ AMERIKE: Milijarde iz STEJT DEPARTMENTA idu u VOJSKU!
Foto: Reuters/mike Segar

Donaldova revolucija

TRAMP ZAVRĆE SLAVINU, NIKO VIŠE NEĆE DOBIJATI DOLARE IZ AMERIKE: Milijarde iz STEJT DEPARTMENTA idu u VOJSKU!

Budžet američkog ministarstva spoljnih poslova mogao bi biti sasečen i za 30 odsto
Objavljeno: 09:03h

Ova najava je momentalno zaradila i žestoku kritiku. Više od 120 penzionisanih generala i admirala, među kojima su i Džordž Kejsi, bivši generalni komandant Armije SAD, i Dejvid Petreus, bivši šef CIA i komandant trupa u Avganistanu i Iraku, poslali su pismo Kongresu, zahtevajući da ni u snu ne smanjuje budžete za američku diplomatiju i pomoć drugim državama.

- Jačanje i podizanje nivoa diplomatije i njen razvoj, pored odbrambenih kapaciteta, su ključ da Amerika ostane bezbedna. Znamo iz vremena kad smo nosili uniformu da mnoge krize u kojima se naša zemlja nalazila nisu mogle da imaju vojno rešenje - napisali su generali.

Trampov budžetski udarac će osetiti i domaće agencije, a među njima je glavna meta EPA - Agencija za zaštitu životne sredine. Njen novi administrator, Skot Pruit, rekao je konzervativnim aktivistima u nedelju da će biti ukidanja propisa koji se tiču klimatskih promena i zagađivanja voda.

foto: Reuters

Trampov glavni strateg (mnogi u Americi kažu i čovek koji zaista predvodi ovu administraciju), Stiv Benon, rekao je prošle nedelje da će jedan od ključnih zadataka Bele kuće biti "dekonstrukcija administrativne države".

Trampov govor u Kongresu će, po svemu sudeći, označiti početak stvarnog procesa onog što je Benon najavio.

Demokrate već najavljuju da bi ostvarenje ovog moglo da dovede do ukidanja programa koji su koristili srednjoj klasi, kako bi se otvorio put ka uvođenju velikih poreskih olakšca za bogataše.

Čak Šumer, vođa manjine u Senatu, rekao je da je iz ovih naznaka jasno da Tramp namerava da prekrši obećanja koje je dao porodicama radnika, tako što će "iskasapiti" programe koji koriste srednjoj klasi.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.