RUSIJA TESTIRALA MOĆNI PROJEKTIL DOK JE BAJDEN BIO U POSETI UKRAJINI? Putin se NIJE POHVALIO iz jednog razloga?!
Vladimir Putin, Foto: Printscreen, Profimedia

DRAMA

RUSIJA TESTIRALA MOĆNI PROJEKTIL DOK JE BAJDEN BIO U POSETI UKRAJINI? Putin se NIJE POHVALIO iz jednog razloga?!

Rusija je unapred obavestila SAD o lansiranju kroz linije dekonflikcije, rekao je jedan zvaničnik.

Objavljeno:

Rusija je sprovela testiranje interkontinentalne balističke rakete dok je američki predsednik Džo Bajden bio u Ukrajini, piše CNN pozivajući se na dva američka zvaničnika. Navode da testiranje nije bilo uspešno.

Rusija je unapred obavestila SAD o lansiranju kroz linije dekonflikcije, rekao je jedan zvaničnik. Drugi je dodao da test ne predstavlja rizik za SAD i da SAD ne gleda na test kao na anomaliju ili eskalaciju.

- Čini se da testiranje teške rakete SARMAT, ili kako je na Zapadu zovu Satana II, i sposobnosti isporučiti više nuklearnih bojnih glava nije uspelo - rekli su oni.

Uspešno je testirana ranije, a da je i ovaj put, Amerikanci veruju da bi se ruski predsednik Vladimir Putin time pohvalio u svom govoru o stanju nacije održanom juče.

Vladimir Putin
foto: Printscreen/Youtube/SkyNews

SAD su obavestile Rusiju o Bajdenovom dolasku u Ukrajinu

Umesto toga, Putin nije pomenuo lansiranje u svom govoru koji je trajao sat i 45 minuta. Međutim, on je zvanično izjavio da će Rusija suspendovati učešće u novom sporazumu START o smanjenju nuklearnog naoružanja sa SAD, ugrožavajući poslednji preostali pakt koji reguliše dva najveća nuklearna arsenala na svetu.

CNN je prvobitno izvestio da se navodni test interkontinentalne balističke rakete dogodio dok je Bajden bio u Ukrajini. Nakon što je ova priča objavljena, jedan od zvaničnika je rekao da je test obavljen neposredno pre nego što je Bajden stigao u Ukrajinu. Drugi izvor je rekao za CNN da je test bio u ponedeljak, ali nije naveo tačno vreme.

Džo Bajden, Volodimir Zelenski
foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Tajming testa sugeriše da su SAD i Rusija komunicirale preko nekoliko različitih kanala ranije ove nedelje kako bi se izbegli sukobi, američki zvaničnici su takođe obavestili Ruse u nedelju uveče, nekoliko sati pre Bajdenove posete Kijevu, da će predsednik otputovati u ukrajinsku prestonicu, rekao je u ponedeljak savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Putin se ranije hvalio ovim testiranjima

Putin je ranije govorio o uspešnim testovima interkontinentalnih balističkih raketa, a poslednji put to je učinio u aprilu, samo nekoliko meseci nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Ruski predsednik kazao je prošle godine da će ovaj projektil "naterati na razmišljanje svih koji pokušavaju ugroziti Rusiju".

Severna Koreja, Raketa
foto: Profimedia

Zapadni stručnjaci kazali su tada da se radi o bezopasnom "zveckanju nuklearnom sabljom" koje ne predstavlja nikakvu pravu pretnju NATO-u i da njime Putin želi da prikrije svoje vojne neuspehe u Ukrajini, piše CNN.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je prošlog aprila da je testiralo interkontinentalnu balističku raketu RS-28 Sarmat iz Pljesecka na severozapadu zemlje i da je pogodila ciljeve na poluostrvu Kamčatka na krajnjem istoku.

SAD su saopštile da ih je Rusija o tome obavestila neposredno pre testiranja, zatim u aprilu, a portparol Pentagona Džon Kirbi je istakao da je „to bio rutinski test koji nije predstavljao pretnju za SAD ili njihove saveznike”.

"Satanin sin"

Vojni analitičari smatraju da to nije neposredna pretnja Zapadu, već razvoj ICBM programa. Sarmat, kojeg nazivaju i "Satanin sin" bi trebalo da zameni ICBM Vojvoda iz sovjetskog doba, poznatu u krugovima NATO-a kao SS-18 Satana.

Hans Kristensen, direktor Nuklearnog informacionog projekta u Alijansi američkih naučnika, rekao je da je razvoj Sarmat na tečno gorivo zapravo „preuređeni“ originalni projektil Satana.

- Ima slične mogućnosti kao SS-18, ali verovatno je bilo nekih poboljšanja ispod haube - rekao je Kristensen.

Kao i SS-18, Sarmat bi mogao da nosi 10 i moguće više nuklearnih bojevih glava sa dometom do 18.000 kilometara, što znači da bi mogao da gađa kontinentalni deo SAD.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.