PUTINOV ISTORIJSKI GOVOR: Tražili su kontrolu naših NUKLEARNIH POSTROJENJA - ruski lider otkrio KLJUČNE DETALJE!
Vladimir Putin, Foto: Printscreen/Youtube/SkyNews

RUSKI PREDSEDNIK SE OBRATIO NACIJI

PUTINOV ISTORIJSKI GOVOR: Tražili su kontrolu naših NUKLEARNIH POSTROJENJA - ruski lider otkrio KLJUČNE DETALJE!

Objavljeno: 12:33h
Završeno
09:56h

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je danas u Moskvi govor o stanju nacije pred oba doma ruskog parlamenta, a nekoliko dana uoči godišnjice početka rata u Ukrajini.

U govoru, koji je trajao gotovo dva sata, Putin je ponovio da je "Zapad odgovoran za sukobe u Ukrajini" i istakao da je cilj Zapada da strateški uništi Rusiju.

Veći deo njegovog govora bio je posvećen ekonomskim temama, i iznosio je planove za dalje jačanje ruske ekonomije.

Na samom početku, Putin je rekao da govor održava u veoma teškom trenutku, kada se događaju istorijske promene za Rusiju i njen narod.

"Svako od nas ima veliku odgovornost. Pre skoro godinu dana da bismo zaštitili naš narod od pretnji koji je stigao od kijevskog režima odlučili smo da otpočnemo specijalnu vojnu operaciju", rekao je Putin.

On je rekao i da je Moskva prethodno sve pokušala da reši problem na miran način i da je bila strpljiva.

"Ipak, drugi scenario su pripremali iza naših leđa", rekao je Putin.

Predsednik Rusije je rekao da je Donbas od 2014. godine verovao i čekao da Rusija dođe i pruži pomoć.

Putin je rekao i da Zapad pominje sporazume iz Minska kada je Rusija iskreno pokušavala da pronađe mirno rešenje.

"Igrali su se sa životima ljudi i igrali su prljavu igru. Njihove laži i dvoličnost viđena je u Jugoslaviji, Iraku, Siriji...", rekao je Putin.

"Mislili su da mogu da rade bilo šta, ali ispostavilo se da svoje ljude tretiraju na ovaj način i zavode sopstveni narod govoreći im o mirovnim sporazumima o Donbasu, sve su to laži. Insistirali smo na zaštiti naših interesa i zaštiti pozicije, bili smo veoma otvoreni i iskreni za dijalog sa Zapadom i insistirali smo da Evropa i ostatak sveta imaju jedank sistem odbrane i obezbeđenja. To smo predlagali i našim partnerima, a zauzvrat smo slušali neiskrene odgovore. Hteli su da šire NATO ka našim granicama", rekao je Putin.

On je rekao da je Zapad jačao vojne snage uz granicu Rusije.

"Nijedna druga zemlja nema toliko vojnih baza kao SAD širom sveta. Imaju ih na stotine, čitava planeta pokrivena je njihovim bazama", rekao je Bajden.

"U decembru 2021. zvanično smo se obratili SAD i Evropi i tražili bezbednosne garancije, a dobili smo direktnu odbijenicu. Postalo je tada jasno da pretnja raste i nije bilo sumnje da je u februaru 2022. sve bilo spremno za akciju u Donbasu, da je Kijev doturio oružje i sve", naveo je Putin.

Vladimir Putin
foto: Printscreen/Youtube/SkyNews

Predsednik Rusije je rekao da je sve ovo bilo kontra dokumentima Ujedinjenih nacija.

"Oni su otpočeli rat, i mi koristimo silu da ga zaustavimo", rekao je Putin.

"Oni koji su planirali novi napad na Donbas i Lugansk, svesno su išli i ka Sevastopolju i Krimu. To nam je bilo jasno od samog početka. Mi štitimo narod i njihove domove. Ciljevi Zapada jeste neograničena moć. Potrošili su milijarde, 150 milijardi da pomognu kijevskom režimu", rekao je Putin tokom svog obraćanja.

Putin je rekao da je Zapad taj "koji je pustio duha iz boce".

Predsednik Rusije je rekao da se istorija ponavlja.

"Odgovornost za otpočinjanje konflikta i brojne žrtve nosi Zapad i kijevski režim", rekao je Putin i dodao da režim Kijeva služi ciljevima Zapada.

"Ukrajina im je kao mesto za trening. Jedna stvar je svima jasna, što je veća navala, to moramo što više da odguramo pretnju od naših granica", rekao je Putin i dodao da Zapad pokušava da nametne strateški poraz Rusiji.

"Žele da lokalni konflikt pretvore u globalni konflikt i reagovaćemo na pravi način", rekao je Putin i dodao da Zapad mora da shvati da je nemoguće poraziti Rusiju na bojnom polju.

"Stoga se izvode sve agresivniji informacioni napadi. Oni sve vreme lažu, ne zaustavljaju napade na našu kulturu, na Rusku pravoslavnu crkvu", rekao je Putin.

"Očigledno je da će Zapad pokušavati da destabilizuje naše društvo. Oni će koristiti naše izdajice, koji vekovima mrze svoju naciju i narod i to je oduvek bilo tako. Oni pokušavaju da izazovu terorističke napade da unište naše društvo, ali mi nikad nećemo dozvoliti zapadnom i kijevskom režimu da to uradi. Mi nećemo ići u love na veštice, na naše izdajice, nek žive sa tim. Mi moramo biti ponosni što smo multikulturalna nacija i većina naših građana ima stav ka specijalnoj operaciji i podržali su našu akciju u Donbasu. Video se patriotizam u ovaj podršci", rekao je predsednik Rusije.

Vladimir Putin
foto: Printscreen/Youtube/SkyNews

On je rekao da svi razumeju povezanost između njihovih života i života njihove otadžbine.

"Hoću da se zahvalim narodu Rusije za odlučnost i herojstvo koje su pokazali. Našim borcima u Donbasu i Lugansku, dobrovoljcima koji se bore. Žao mi je što ne mogu sve da ih imenujem, lista je predugačka i ne mogu da ih sve pobrojim, a ne želim nikog da uveredim izostavljanjem", rekao je prvi čovek Ruske Federacije.

Putin je najavio da će ka Krimu biti izidan novi auto-put koji će ga spojiti sa ostatkom Rusije.

"Ponovo smo jaki i sve ćemo uraditi da našu zemlju dovedemo u stanje mira i da obezbedimo sigurnost", rekao je Putin.

Potom je pozvao na minut ćutanja na sve koji su poginuli tokom rata.

Putin je rekao i da će predložiti osnivanje posebnog fonda gde će se skupljati pomoć za porodice onih koji su stradali na frontu.

"Tražim od Vlade i svih sektora da u što kraćem roku ovo obezbede i da omoguće da se do ove pomoći dođe bez previše birokratije. Porodica svakog palog vojnika i veterana mora da im lični kontakt u ovom fondu, koji će u realnom vremenu da im rešava probleme", rekao je Putin i dodao da fond mora da bude formiran do kraja ove godine.

Putin je rekao i da Rusija ima odobren plan za vojne snage za period od 2023. do 2025.

"Dalji koraci u jačanju naše vojske i mornarice, moramo da se oslonimo na naše iskustvo. Na primer, nivo snabdevanja i spremnosti naših nuklearnih snaga je na 91 odsto, moramo da postignemo da nivo snabdevanja i za sve druge grane vojske i mornarice", poručio je Putin.

Putin najavljuje masovnu proizvodnju modernog oružja

On je najavio i implementaciju najnovijih tehnologija, koji će poboljšati opšte stanje vojske.

"Novo oružje već prevazilazi opremu Zapada, naš cilj je da krenemo u masovnu proizvodnju tog oružja, koristeći našu naučnu i industrijsku snagu", rekao je Putin.

Vladimir Putin
foto: Printscreen/Youtube/SkyNews

On je istako da postoje timova stručnjaka i inženjera.

"Imamo tradiciju proizvodnje oružja i sve moramo da učinimo da bismo pobedili. Moramo da pružimo garancije zaposlenima u vidu plate i pogodnosti i predlažem da se pokrene specijalni program za obezbeđivanje smeštaja za ove ljude, koji će niže plaćati troškove smeštaja. Radićemo na detaljima ovog programa", rekao je Putin.

"Kako sam već pomenuo, Zapad je počeo i ekonomsku agresiju, ali neće imati uspeha. Inicijatori sankcija sami sebe kažnjavaju. Njima cene rastu, zatvaraju fabrike, pukao im je energetski sektor i svojim građanima pričaju da Ruse treba krivite. Pokušavaju da razbiju sve veze sa našim kompanijama, pokušavaju da ograniče naš izvoz i kradu naše rezerve i napadaju našu infrastrukturu. Sankcije su samo sredstvo, a cilj je da naše građane nateraju da pate", rekao je Putin.

On je podsetio na pakete ekonomskih mera koji su usvojeni.

"Ovo nije politika štampanja novca. Sve baziramo na principima tržišta. Na kraju 2022. godine, DBP je smanjen i sećam se kada su rekli da će naša ekonomija da padne za 20 i 25 odsto, a BDP je pao za 2,2 odsto. Želim da vas podsetim da su u februaru imartu predviđali potpuni kolaps", rekao je prvi čovek Rusije.

"Pokušavaju da destabilizuju naše društvo iznutra, ali njihove namere nisu opravdane ni uspešne. Zahvaljajući našoj vladi, narodnoj banci, našem narodu, imamo stabilnu ekonomiju, imamo nova radna mesta...", poručio je Putin.

On je rekao da će se nastaviti saradnja sa partnerima, kako bi se obezbedilo stabilno tržište.

Vladimir Putin
foto: Printscreen/Youtube/SkyNews

"Ne smemo da ponavljamo greške iz prošlosti. Ne smemo da uništimo našu ekonomiju, imamo sve da nastavimo da se razvijamo i to ćemo uraditi", rekao je.

Putin je rekao da je tržište rada sada bolje u poređenju sa situacijom pre pandemije.

Predsednik Rusije je rekao i da ekonomski pad zabeležen samo u drugom kvartalu, dok je u trećem i četvrtom došlo do rasta.

"Došli smo do novog nivoa ekonomskog razvoja. Naše domaće tržište, potencijal naših radnika, sve nam to omogućava da vidimo potencijal Rusije u svim segmentima", istakao je Putin tokom svog govora.

Putin je rekao da se zna šta se treba učiniti za dalji razvoj Rusije uprkos spoljnim pretnjama.

"Mi ne želimo da se adaptiramo na postojeće stanje, već želimo da našu ekonomiju stavimo na novi nivo. Ovo nije samo vreme izazova, već i prilika. Naša budućnost zavisi od toga kako ćemo iskoristiti ovu priliku. Ne sme da bude konflikata unutar vladinih struktura", rekao je predsednik Ruske Federacije.

Putin je obećao i poreske olakšice za kompanije koje budu kupovale domaće proizvode, konkretno u IT sektoru.

"Mi ne moramo da tražimo novac spolja, naše domaće banke su stabilne i finansiranje koorporativnog sektora raste", rekao je Putin.

Govoreći o oligarsima, kojima su zamrznuti računi i imovina na Zapadu, Putin je rekao da niko zbog toga ne žali.

"Zapad ima za cilj da sa Rusijom završi kao sa moćnim igračem na Istoku i pokušavaju da finansiraju terorizam, da obuzdaju naš rast i proširenje, a veliko rusko poslovanje značilo je strateške fabrike koje zapošljavaju na hiljade ljudi", rekao je Putin i dodao da su vlasnici tih biznisa zavisni od Zapada, koji su neprijateljski neraspoloženi prema Rusiji.

Onima kojima je zamrznuta imovina u inostranstvu poručio je da se vrate u Rusiju i tu ulažu i razvijaju svoje poslovanje.

"Država će vas uvek podržati", rekao je Putin.

On je rekao da je Rusija otvorena zemlje i jedinstvena civilizacija.

"Nećemo da se pravimo da smo posebni, ali ovo je naša civilizacija, koju smo nasledili naših predaka i moramo da nastavljamo da razvijamo odnose sa našim prijateljima i partnerima, ali prvenstveno moramo da se oslonimo na naše resurse, na naše mogućnosti", rekao je Putin.

"Uvek smo podržavali one u nevolji, otvoreni smo. U vreme pandemije pomagali smo i Italiju i druge zemlje kojima je bilo teško. Ne zaboravimo i da smo pomogli u zemljotresima koji su uništili delove Turske i Sirije. To je ruski narod, mi nećemo okrenuti leđa", rekao je Putin.

Istakao je i da će predsednički izbori 2024. godine biti održani po zakonu i ustavu.

"Imamo razne pristupe da rešimo socijalne probleme, ali sva moć u društvu mora da se zasniva na principima bezbednosti i interesa našeg naroda", rekao je Putin.

"Da bismo odbranili Rusiju moramo da se ujedinjimo da bismo odbranili istorijsko pravo Rusije da bude jaka", poručio je Putin.

Rusija suspendovala učešće u Sporazumu o strateškom oružju

Putin je rekao da je početkom godine stiglo saopštenje NATO u kojem se poziva Rusija da se vrati sporazumu o strateškom oružju.

"Tražili su i kontrolu naših nuklearnih postrojenja. Ne znam kako ovo da nazovem osim potpuna besmislica", rekao je Putin.

"Oni nama ne dozvoljavaju da vršimo inspekciju ustanova i odbijaju naše napore da izvršimo procenu gađanih objekata. Njihov cilj je da nas strateški poraze, a hoće da uđu u naše vojne objekte", rekao je Putin.

On je rekao da je NATO na ovaj način pokušao da postane deo sporazuma o kontroli strateškog oružja.

"Nuklearni arsenal nije samo u SAD, već ga ima i u Britaniji i Francuskoj i upereni su protiv nas, protiv Rusije. Poslednje izjave njihovih lidera samo to potvrđuju. Nemamo pravo da ovo ne uzmemo u obzir. Prvi sporazum o ograničenju strateškog oružja potpisan je 1991. sa SAD. To je bila druga situacija, zasnovana na zajedničkom poverenjom, a naši odnosi su od tada otišli na taj nivo da su SAD i Rusija saopštile da ne smatraju jednu drugu za neprijatelje. Od tada se svašta promenilo, SAD su izašle iz tog sporazuma, naši odnosi su se pogoršali i ovo je bila inicijativa SAD. Oni su hteli da se vrši revizija Drugog svetskog rata, i zato su počeli da uništavaju svetski poredak, korak po korak su počeli da uništavaju bezbednost u svetu i kontrolu oružja i pokrenuli su brojne ratove širom sveta, a to su radili da bi uništili veze koje su nastale posle Drugog svetskog rata. Nakon raspada SSSR-a stalno pokušavaju da uspostave dominaciju. Situacija se promenila od 1945. godine, postoje novi centri uticaja, to se ne može ignorisati. Neprihvatljivo je da Amerika zbog sebe same to rekonstruiše, a sada zemlje NATO nama postavlja ultimatum, kome Rusija treba da se povinuje", rekao je Putin.

Putin je rekao da ne izlazi iz sporazuma, već ga stavlja na čekanje dok ne vidi šta će Britanija i Francuska da urade.

Putin je rekao da Rusija nikad neće napasti prva.

"Niko ne treba da gaji iluzije da globalni paritet može biti uništen", dodao je.

"Danas idemo veoma teškim putem i zajedno prevazilazimo potreškoće. Tako mora biti", zaključio je Putin.

Putin sam pisao govor

Uoči Putinovog obraćanja, njegov portparol Dmitrij Peskov je saopštio da je Putin sam napisao govor.

Podsetimo, mnogi su ovoj govor nazvali istorijskim za Rusiju, i istakli da ovo nije obraćanje Putina samo Rusiji već celom svetu. Očekuje se da će govor trajati sat vremena.

U sali je i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Patrijarh Kiril
foto: Printscreen/Youtube/SkyNews

Spekuliše se da bi Putin mogao da zvanično objavi rat ili da najavi druge promene u vojnom držanju Rusije protiv Zapada koje će zahtevati zvaničnu ratifikaciju.

Proratni Telegram kanali sugerišu da će Rusija povećati upotrebu avijacije u ratu u Ukrajini ili najaviti "antizapadnu koaliciju“ uključujući Kinu.

(Espreso/Telegraf) 

Izmena: 12:33h
09:51h

Ruski predsednik Vladimir Putin obratiće se u 10 sati po našem vremenu svom narodu, ali i svetu, dok je Moskva blokirana još od ponoći.

Putin će održati govor o stanju nacije pred oba doma ruska parlamenta u Gostini dvoru u Moskvi.

Ruski mediji prenose da je saobraćaj blokiran od ponoći, dok je prilaz Crvenom trgu zatvoren od pet sati i tamo nije moguće parkiranje.

Putinov portparol Dmitrij Peskov saopštio je da će Putin govoriti sat vremena i da je sam napisao govor.

Peskov veruje da će Putinova poruka biti pažljivo tumačena širom sveta.

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskovfoto: Profimedia

Očekuje se da će Putin izneti ciljeve Rusije za drugu godinu rata u Ukrajini. Neki ruski posmatrači veruju da će govor biti "istorijski" za Rusiju.

Putin će održati govor samo nekoliko dana pre godišnjice početka rata u Ukrajini.

Kasnije tokom dana Kremlj je najavio i održavanje "slavljeničkog koncerta" na stadionu Lužnjiki.

(Espreso/Telegraf) 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.