IZNENADNA POSETA AMERIČKOG PREDSEDNIKA! Bajden doputovao u KIJEV, prošetao sa Zelenskim (VIDEO)
Džo Bajden i Volodimir Zelesnki, Foto: Printscreen/Twitter/@HannaLiubakova

VISOKORIZIČNA POSETA

IZNENADNA POSETA AMERIČKOG PREDSEDNIKA! Bajden doputovao u KIJEV, prošetao sa Zelenskim (VIDEO)

Ukrajinska prestonica bila je u strogoj bezbednosnoj blokadi sa zaustavljenim automobilskim saobraćajem, a čak su i pešaci blokirani sa određenih ulica

Objavljeno: 11:15h

Američki predsednik Džo Bajden je u ponedeljak došao u dramatičnu, nenajavljenu posetu Kijevu, pokazujući snažnu podršku Amerike Ukrajini samo četiri dana pre godišnjice ruske invazije u punom obimu.

Visokorizična poseta ukrajinskoj prestonici koja je bila pod pretnjom raketnih napada signalizira kontinuiranu posvećenost Sjedinjenih Država, najvećeg finansijskog i vojnog podržavaoca napora Ukrajine da odbije ruske osvajače sa svoje teritorije.

Bajden je primećen ispred manastira Svetog Mihaila sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Ukrajinska prestonica bila je u strogoj bezbednosnoj blokadi sa zaustavljenim automobilskim saobraćajem, a čak su i pešaci blokirani sa određenih ulica.

Ubrzo nakon toga, u gradu se oglasila sirena za vazdušni napad.

Bajden je insistirao na tome da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu "koliko god bude potrebno" uprkos smanjenoj podršci američke javnosti i bez kratkoročnih izgleda za mirovne pregovore za okončanje sukoba.

Bajdenova administracija je obezbedila oko 30 milijardi dolara bezbednosne pomoći otkako je predsednik Vladimir Putin poslao ruske snage u Ukrajinu 24. februara 2022. godine, započevši najveći kopneni rat u Evropi od Drugog svetskog rata — onaj koji je već koštao njegovu zemlju i Ukrajinu stotine hiljade žrtava.

Pod Bajdenovim vođstvom, SAD i njihovi saveznici iz NATO-a postepeno proširuju paletu naoružanja za koje su obećali da će uključiti teške tenkove.

Dok su drugi svetski lideri posetili Kijev kako bi se sastali sa Zelenskim tokom prošle godine i obišli grad oštećen ratom, Bajden se držao po strani zbog zabrinutosti za bezbednost i straha od mogućnosti sukoba između dve najveće nuklearne sile sveta, šaljući starije pomoćnike na njegovom mestu.

Džo Bajden
Džo Bajdenfoto: Profimedia

Prva dama Džil Bajden iznenađujuće je posetila Zapadnu Ukrajinu na Majčin dan u maju. Njegova poseta bila je obavijena velom tajne.

Bajden je trebalo da otputuje u najavljenu posetu Poljskoj iz Vašingtona u ponedeljak uveče.

(Espreso/Washington post)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.