MILICA JE OTIŠLA U AUSTRALIJU, OTKRILA NAM JE KAKAV ŽIVOT ŽIVI: Saznali smo i kakva je razlika u CENAMA TAMO I OVDE
Australija, Foto: Privatna arhiva, EPA LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT EPA

cene u australiji

MILICA JE OTIŠLA U AUSTRALIJU, OTKRILA NAM JE KAKAV ŽIVOT ŽIVI: Saznali smo i kakva je razlika u CENAMA TAMO I OVDE

Milica M. otkrila je za Espreso cene kirija, hrane, proizvoda za bebe i visinu računa u Liverpulu (Australija)

Objavljeno: 09:11h

Već neko vreme građanke i građani Srbije negoduju zbog ogromne inflacije koja ih sputava razmišljaju o drugim "životinim pitanjima". Posledice korone i rata u Ukrajini otežavaju život običnom čoveku sa naših prostora više nego ranije.

Cene stanova i kvadrata u Srbiji naglo su porasle, ali ljudi više nemaju snage da preispitaju taj problem do kraja.

Stoga je redakcija Espresa odlučila da pronađe sagovornice i sagovornike koji žive van Srbije kako bismo mogli da uporedimo šta inflacija čini našim građankama i građanima a šta onima koji su deo Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Australije...

Australija
Australijafoto: Profimedia

Danas vam donosimo razgovor sa Milicom M. (28), devojkom koja živi i radi u Liverpulu u Australiji.

Milica je mama šestomesečne be i udata je za državljanina Australije. Kako trenutno zbog brige o bebi ne radi, a socijalnu pomoć za mame (što je inače oko 750 australijskih dolara na dve nedelj) ne dobija zbog toga što još nije državljanka Australije, Milicina porodica živi od plate njenog partnera.

Podsetimo, socijalna pomoć za mame u Srbiji nije i dalje regulisana u pravom smislu te reči, ali konstantno se govori o budućem planu kojim će država olakšati period radnog odsustva budućim majkama.

Beba
Bebafoto: Profimedia

Kako je sagovornica navela, oni ne plaćaju kiriju jer je njen muž vlasnik nekretnine, ali da trosoban stan, u kakvom oni žive, košta na nedeljnom nivou 450 australijskih dolara (oko 33 828 dinara).

Što se tiče komunalija, ona se plaća na tri meseca i iznosi do 1300 dolara, istakla je sagovornica.

Računi za komunalne usluge podeljeni su na struju, vodu i gas i infostan.

NA TRI MESECA, prema rečima Milice, troškovi izgledaju ovako:

STRUJA - 250-300 australijskih dolara (između 18800 i 22600 dinara),

VODA I GAS - 200 australijskih dolara (oko 15 000 dinara),

INFOSTAN - 800 ausrtalijskih dolara (oko 60 000 dinara).

Liverpul, Australija
Liverpul, Australijafoto: Privatna arhiva

Dakle, na mesečnom nivou, struja bi bila oko 100 dolara (oko 7500 dinara), voda i gas manje od 70 dolara (oko 5000 dinara) i infostan oko 270 dolara (oko 20 300 dinara), što je ukupno 440 dolara (oko 33760 dinara).

Potom, sagovornica je predočila koliko su troškovi na dnevnom nivou što se tiče hrane i higijene. Kako je navela takvi izdaci koštaju porodicu između 100 i 150 australijskih dolara (između 7 500 i 12 000 dinara).

Ukoliko muž radi za hranu i piće potrošimo između 50 i 75 dolara. S druge strane, ukoliko ne radi, ti izdaci budu duplo manji, istakla je Milica.

Dakle, prema navedenim podacima, na mesečnom nivou, maksimalan trošak ovoj porodici za hranu, piće i higijenske proizvode bio bi 4500 australijskih dolara (oko 338 300 dinara).

Kako Milica ima bebu, novinarka Espresa upitala ju je koliko su troškovi vezani za proizvode namenjene najmlađima.

Hrana za bebu je otprilike 50 dolara za četiri dana, potom pakovanje pelena dovoljno za dve nedelje staje 35 američkih dolara, dok na vlažne maramice potrošimo oko 2 dolara za četiri dana, naglasila je sagovornica.

Informacije koje nam je sagovornica dala, govore nam da je trošak za neophodne proizvode za bebu na mesečnom nivou oko 450 australijskih dolara (33 830 dinara).

Liverpul, Australija
Liverpul, Australijafoto: Privatna arhiva

Na kraju, kada aproksimativno svedemo sve troškove na mesečnom nivou prema podacima koje nam je dala Milica M, troškovi njene porodice staju: 5390 australijskih dolara (oko 405 200 dinara).

Ovakva suma ostavlja gorak ukus u ustima osobi sa naših prostora jer u većini slučajeva takav iznos na mesečnom nivou ne može da doprinese četvoročlana porodica čiji su članovi svi radno sposobni i zaposleni.

S tim u vezi, iako vrlo neprijatno pitanje, novinarka Espresa morala je da ga postavi - koliko novca ostane Milicinoj porodici premda su troškovi za naš pojam ogromni i da sagovornicina porodica živi od jedne plate građevinskog radnika.

Sa svim troškovima i finansiranjem samo od strane mog partnera na mesečnom nivou nama ostane pola njegove plate, istakla je saogovornica.

Suvišno je reći da ovakav podatak zaprepašćuje i da moramo odmah da se osvrnemo na situaciju u Srbiji.

Australija
Australijafoto: Profimedia

Dakle, ukoliko ste majka šestomesečne bebe u Srbiji koja nema primanja, a država i dalje ne reguliše vaš socijalni status i jedino vaš partner može da radi, s tim da živite u vašem stanu (niste postanarka!) da li biste mogli da uštedite pola plate partnera na mesečnom nivou. Ili biste, sa druge strane, računali na pomoć roditelja i pokone porodica i prijatelja?

Iako inflacija "divlja" širom sveta i građanke i građani drugih zemalja osećaju rupu u džepu, moramo da idemo u korak nazad kada govorimo o situaciji u Srbiji. Dakako, inflacija se svuda oseća, pandemija i ratovi pogađaju ekonomije svih država, ali su prosečne plate i odnosi cena u našoj državi od ranije u disbalansu, te je trenutna situacija samo zategla loše postavljenu hijerarhiju.

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.