MINISTARKA KISIĆ NAJAVILA LEPE VESTI ZA SVE BUDUĆE MAME: Očekuje da će ZAKON biti usvojen sredinom 2023. godine
Darija Kisić, Foto: RTS PRINTSCREEN

PORODILJE

MINISTARKA KISIĆ NAJAVILA LEPE VESTI ZA SVE BUDUĆE MAME: Očekuje da će ZAKON biti usvojen sredinom 2023. godine

I mame preduzetnice mogu da očekuju da će imati ista prava kao zaposlene trudnice i porodilje, kaže Kisićeva

Objavljeno:

Šta država sprema kao podršku porodicama u narednoj godini? Demografska slika nije sjajna, ima nas prema prvim rezultatima Popisa stanovništva oko pola miliona manje nego na prethodnom popisu. Ministarka Darija Kisić Tepavčević očekuje da će sredinom godine biti usvojen zakon po kome se porodiljsko odsustvo za prvo dete produžava sa 12 na 15 meseci, a za drugo sa 15 na 18 meseci.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da želi da porodiljsko odsustvo za prvo i drugo dete bude povećano sa 12 na 15 meseci i na 18 meseci.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je da je to sjajna vest za buduće roditelje, pre svega za majke, jer će na taj način imati više vremena da se posvete deci i porodici.

To, kako kaže, pokazuje koliko je naša država ekonomski jaka i stabilna, jer za sprovođenje te mere država iz budžeta treba da izdvoji dodatnih 8,4 milijardi dinara.

"Mi smo počeli sa konkretnim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom i nakon svih procedura u Skupštini, očekujem da će primena početi u prvoj polovini naredne godine", rekla je ministarka Kisić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Trudnica
Trudnicafoto: Przemyslaw Klos / Alamy / Alamy / Profimedia

To znači, da će porodiljsko odsustvo radi nege deteta nakon rođenja prvog, biti produženo sa 12 na 15 meseci, a kada je u pitanju drugo dete sa 15 na 18 meseci.

Ministarka Kisić je podsetila da je prethodnih godina produženo odsustvo za rađanje trećeg i četvrtog deteta na 24 meseca i dodaje da je država na taj način izašlau susret majkama koje su prethodnih decenija tražile način da što više vremena provedu sa svojom decom.

I mame preduzetnice mogu da očekuju da će imati ista prava kao zaposlene trudnice i porodilje, kaže Kisićeva i dodaje da to podrazumeva izmene niza zakona koji su u nadležnosti više ministarstava.

"Mi uveliko radimo na izmeni zakona koji se konkretno odnosi na pravo da očevi žena preduzetnica mogu da koriste odsustvo radi nege deteta nakon trećeg meseca od rođenja", rekla je ministarka Kisić.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.