LINDA U BERLINU PLAĆA STAN 330 EVRA: Za Espreso otkriva razliku u cenama između GLAVNOG GRADA NEMAČKE I BEOGRADA!
Berlin, Foto: AP Photo Martin Meissner, Wikipedia

cene u nemačkoj

LINDA U BERLINU PLAĆA STAN 330 EVRA: Za Espreso otkriva razliku u cenama između GLAVNOG GRADA NEMAČKE I BEOGRADA!

Linda M. omogućila nam je uvid u cene hrane, pića, stanova i noćnih izlazaka u Berlinu

Objavljeno:

Kirije i cene u Beogradu, kao i u ostatku Srbije, naprosto više ne iznenađuju ljude, što je novinarke i novinare Espresa i zabrinulo.

Situacija je takva da je najskuplji kvadrat prodat po ceni od 10 184 evra, a da je najskuplji stan, površine 383 kvadrata plaćen 2,46 miliona evra...

Pokušaćemo da kroz nekoliko narednih tekstova razgovaramo sa ženama i muškarcima koji žive i rade u gradovima van Srbije kako bismo uporedili "cenu života".

Naša prva sagovornica jeste Linda M, građanka Berlina. Linda živi sama u jednosobnom stanu (30 metara kvadratnih) sa odvojenom kuhinjom i trpezarijom i svoju kiriju plaća, kako kaže, vrlo malo jer je u taj račun uračunat i gas - 330 evra mesečno. Naravno, struju i "infostan" plaća odvojeno, ali ti računi uz one za kiriju i gas staju je maksimalno 400 evra mesečno.

Berlin
Berlinfoto: Profimedia

U poređenju sa mojim prijateljima i poznanicima, ja zaista prolazim jeftino, istakla je Linda.

Jedan od razloga zašto plaća jeftinije jeste zbog takozvanog "Housing association". To je idejno neprofitna organizacija koja omogućava kupovanje deonica stana kao bi olakšala iznajmljivanje i učinila ga jeftinijim. Iako su privatna organizacija njih regulišu državni organi. Linda navodi da bez "Housing association-a" stanovi veličine 30 kvadratnih metara koštaju oko 600, 700 evra u centralnom delu Berlina.

Što se svakodnevnih izdataka tiče, sagovornica napominje da oni zavise od toga da li kupujete odeću u buticima ili second hand-u, da li hranu nabavljate u prodavnicama ili na pijacama. Dakle, možete da prođete vrlo jeftino ili da živite na visokoj nozi jednako kao i u Beogradu.

Hrana
Hranafoto: Profimedia

Linda, kao i većina ljudi, preferira sveže povrće i voće, te kako smatra, malo više nego prosečna Berlinka ili prosečan Berlinac.

Na namirnice potrošim 20 ili 30 evra i pošto kuvam ta hrana mi traje dan ili dva, naglasila je Linda.

Ono što posebno interesuje Espreso čitateljke i čitatelje jeste noćni život u Berlinu. Kao nacija koja uživa u izlascima, kako u barove, tako i na rave-ove i naravno u kafane, građanke i građani Srbije dobro su upoznati sa živim Berlinom noću.

Stoga upitale smo Lindu koliko je njoj potrebno novca za jedan izlazak.

Zavisi gde izlazim, u barovima su ulazi besplatni ili su maksimalno pet evra, dok noćni klubovi naplaćuju ulaz od 15 do 20 evra po osobi.

Kada je reč o piću, novinarka Espresa i sagovornica složile su se da ne možemo da objedinimo pod jednim iskustvom neku generalnu činjenicu.

Alkohol
Alkoholfoto: Profimedia

Zavisi ko koliko može da popije, nasmejala se Linda. Moje prijateljice, prijatelji i ja pre nego što izađemo napolje nađemo se kod nekog i tu popijemo vino ili neko kratko piće. U klubu, mogu da potrošim između 20 i 60 evra za alkohol, u zavisnosti koliko mi se pije to veče.

U Srbiji, pak, prijateljice i prijatelji se nalaze prvo u baru, klubu ili kafani a potom, ko "ostane na nogama", odlaze ili u drugi lokal ili u nečiji stan da dočekaju jutro.

Ono, što je jako zanimljivo a što je Linda podelila sa nama jeste da je najjeftinije pivo u klubovima oko četiri evra a kratka pića, poput Berliner luft-a, koštaju između dva i po i četiri evra. U Srbiji u nekim klubovima pivo košta 400 dinara, dok (osrednja) rakija 0,05 košta 450 dinara. Iako Lindi deluje da je u Berlinu skupo, ne želimo joj da se nađe u beogradskim klubovima i uvidi šta je stvarno skupo naplaćeno.

Jedino što je zaista skuplje jesu "duga pića". Kako kaže sagovornica, špriceri, džin-tonici ili slična pića koštaju između sedam i deset evra.

Alkohol
Alkoholfoto: Profimedia

Međutim, kako izlazak podrazumeva alkohol koji potom podrazumeva i glad, za izlazak u Berlin treba vam, nagalasila je Linda, i sedam do deset evra za dobru hranu.

Na samom kraju, sagovornica i novinarka zaključile su da pojam ušteđevine za mlade ljude još nije prešla iz apstraktnog u realno ni u jednoj državi.

Naravno, na samom kraju, treba da podsetimo da su plate Nemaca i Nemica znatno veće u odnosu na naše, ili to, pak, nije neophodno naglasiti.

(Espreo/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.