ANGELA MERKEL JE JEDNOM IZJAVOM POTPUNO SLOMILA VLADIMIRA PUTINA: Konačno otkriveno šta je tačno izgovorila
Angela Merkel i Vladimir Putin, Foto: Profimedia

RASPRAVA TRAJE

ANGELA MERKEL JE JEDNOM IZJAVOM POTPUNO SLOMILA VLADIMIRA PUTINA: Konačno otkriveno šta je tačno izgovorila

U tom kontekstu Merkel je branila i svoju ondašnju odluku

Objavljeno:

Nikad nismo ni mislili da sprovedemo Minski sporazum, bio je to samo naš zapadni blef da zavaramo Vladimira Putina i damo Ukrajini vreme da ojača vojsku i pripremi se za rat s Rusijom. To je suština intervjua koji je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel pre nekoliko dana dala za nemački Zeit, a koji je razočarao predsednika Rusije.

Taj intervju je odjeknuo svetom, a dalekosežne posledice reči Angele Merkel tek će semo osetiti, piše Slobodna Dalmacija. Nažalost, te posledice najverovatnije će biti negativne po evropsku sigurnost, a posebno po sudbinu Ukrajine.

"Minski sporazum iz 2014. bio je pokušaj da se Ukrajini da vremena. Ukrajina je to vreme iskoristila da ojača, kao što vidite danas. Ukrajina iz 2014./15. nije današnja Ukrajina. Videli ste na primeru bitke za Debalčevo početkom 2015. godine, Putin je tada vrlo lako mogao da ih pregazi. I čisto sumnjam da su zemlje NATO-a tada mogle učiniti toliko koliko danas čine da pomognu Ukrajini", rekla je Merkel u intervjuu.

Kako je poznato, upravo je ukrajinski poraz kod Debalčeva doveo u februaru 2015. do potpisivanja Minskog sporazuma 2, koji je uz prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja s linije dodira predviđao i ustavnu reformu s decentralizacijom zemlje i posebnim statusom za Donjecku i Lugansku oblast.

Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Za sporazum su jamčile Nemačka i Francuska, ali vlade u Kijevu nikad nisu sprovele taj plan.

Sporazum paravan?

Ranije je i bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko priznao da su Minski sporazumi bili samo paravan za dobijanje na vremenu, kako bi se uz pomoć NATO-a ojačala ukrajinska vojska. To je Porošenko rekao ukrajinskoj publici u avgustu 2015, a ponovio u julu ove godine u intervjuu za nemačke medije.

Sada to isto kaže Angela Merkel, koja u intervjuu za Zeit tumači da je nakon potpisivanja Minskih sporazuma "svima nama bilo jasno da je sukob zamrznut, da problem nije rešen", ali tvrdi da je taj sporazum bio "uspešan", jer je prekid vatre dao Ukrajini "dragoceno vreme" za ratne pripreme.

U tom kontekstu Merkel je branila i svoju ondašnju odluku (zbog koje je danas napadaju kao "ruskog agenta" i "izdajicu Evrope") o izgradnji nemačko-ruskog gasovoda Severni tok 2. Kako je rekla Zeitu, odbijanje izgradnje gasovoda bi "opasno pogoršalo klimu" u Moskvi s obzirom na situaciju u Ukrajini.

Naravno, u Kremlju su ove izjave bivše nemačke kancelarke i nekad najmoćnije žene Evrope oberučke dočekali kao dokaz "zapadne perfidije" s kojom je Rusija suočena. Rusko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je da se izjave Merkelove "apsolutno mogu iskoristiti za sudske postupke u okviru tribunala" o Ukrajini.

"Ono što je Merkel rekla u svom intervjuu je svedočenje osobe koja je direktno izjavila da je sve što je bilo urađeno tokom 2014-2015. godine imalo isti cilj - skrenuti pažnju svetske javnosti s realnih problema, dobiti na vremenu, napumpati kijevski režim naoružanjem i dovesti situaciju do velikog sukoba" ocenila je portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Oglasio se i predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin, koji je podsetio da su Pariz i Berlin bili jemci Minskih sporazuma, i da priznanje Merkelove znači da sada Francuska i Nemačka moraju da plate odštetu stanovnicima Donbasa.

"Oni će morati da plate kompenzacije građanima Donbasa za osam godina genocida i za nanesenu štetu", napisao je Volodin na kanalu Telegram, dodavši da je situacija u Ukrajini posledica "lažljive politike tih država" i da građani Evrope "moraju da shvate ko je kriv za probleme".

"Zapad je prevario Rusiju"

Na intervju nekadašnje kancelarke reagovali su proruski mediji, koji takođe nisu propustili priliku da za izbijanje ukrajinskog rata okrive kompletnu zapadnu politiku, koju je godinama predvodila upravo Angela Merkel.

"Stalno je lagala o svojim namerama da održi mir i da je uložila ‘nezamislive napore‘ da to postigne. Danas se više ne libi da otkrije zlu bit nemačke spoljne politike kao i ratoborne ciljeve celog Zapada. Niko ne može sumnjati da su Vašington, London i Brisel uneli rat u Ukrajinu", piše provladin portal SouthFront, tumačeći kako je Merkelova "službeno potvrdila da Zapad priprema rat protiv Rusije preko kijevskog režima".

"Zapad je potvrdio da je prevario Rusiju, kao što je to učinio s obećanjima da neće širiti NATO, kao što je to učinio prilikom potpisivanja ABM i INF ugovora itd. Takođe se ne može verovati nijednoj današnjoj izjavi Zapada", zaključuje SouthFront.

Angela Merkel
foto: Profimedia

Konačno, o izjavama Angele Merkel oglasio se i Vladimir Putin, za kojeg analitičari ističu da je od svih evropskih političara verovao jedino bivšoj nemačkoj kancelarki. Iako su mnogi očekivali da će ponoviti svoju staru tvrdnju o Zapadu kao "imperiju laži", Putin se zadovoljio konstatacijom da su ga komentari Angele Merkel "razočarali", ali se obrušio i na Francusku kao drugog jemca Minskih sporazuma.

"Razočaran sam, Nemačka i Francuska su izdale Rusiju i sada pumpaju oružje u Ukrajinu" rekao je Putin u Kirgistanu, u okviru samita Evroazijske ekonomske unije (EEU).

Izjave Angele Merkel mogle bi značajno uticati ne samo na percepciju ukrajinskog rata, nego i na njegovu budućnost, jer je Kremlj sada dobio konkretni i neskriveni dokaz – izrečen javno iz usta donedavne liderke Zapada – da su pregovori sa zapadnim državama nepouzdani.

Osim toga, Merkel je ovim istupom ojačala Putinove pozicije u Rusiji i osnažila kremaljsku verziju događaja, po kojoj je Rusija bila primorana da intervenište u Ukrajini jer ju je Zapad lagao. Štaviše, u svojim kasnijim izjavama Putin je naglasio kako ovo priznanje Angele Merkel pokazuje da je Rusija u pravu i da je čak zakasnila s reakcijom.

(Espreso/telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.