ŠTA SE TO DEŠAVA SA CENOM NAFTE? Dostignuti su NAJNIŽI NIVOI
Cene nafte, Foto: Printscreen/RTS

svetsko tržište

ŠTA SE TO DEŠAVA SA CENOM NAFTE? Dostignuti su NAJNIŽI NIVOI

Ocena je da bi recesija kod najvećih zemalja i potrošača nafte mogla smanjiti potražnju za barelima

Objavljeno:

Na svetskim tržištima cene nafte prošle nedelje pale su više od 11 odsto. U pitanju su naniži nivoi u ovoj godini, jer se trgovci plaše recesije, a time i slabljenja tražnje za "crnim zlatom". Cena barela na londonskom tržištu potonula je za nedelju dana 11 odsto na 76 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 11,2 procenta na 71,02 dolara. Ove cene zadržane su i jutros, sa blagim odstupanjem u plus.

Zašto cene padaju? Nekoliko je jasnih razloga. Na samom početku prošle nedelje cene su porasle jer je na snagu stupio embargo Evropske unije na rusku naftu koja se doprema brodovima. EU je takođe odredila limit za cenu ruske nafte, 60 dolara, kako bi smanjila ruske prihode od prodaje nafte.

Cene nafte
Cene naftefoto: Profimedia

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) potvrdili su istovrememo odluku s smanjenju proizvodnje za dva miliona barela dnevno. Sve je to podržalo cene nafte. Ali samo nekoliko dana kasnije, sa obelodanjivanjem novih privrednih pokazatelja za Evropu, Kinu i Ameriku, došlo je i do straha među investitorima od recesije što je oborilo cenu nafte.

Ocena je da bi recesija kod najvećih zemalja i potrošača nafte mogla smanjiti potražnju za barelima. Amerika je tu najugroženija imajući u vidu neviđenu inflaciju u poslednjih 40 godina, zbog čega FED intenzivno diže kamatne stope.

I u Srbiji je cena derivata istovremeno padala - dizel je u junu koštao i do 220 dinara za litar, a sada je 201. Benzin je na nivou od 171 dinar.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.