HOĆE LI DRAMA OKO POLJSKE ESKALIRATI U RAT: Šta sve znamo do sada?
Raketa, Foto: Twitter/Amichai Stein

ZALUTALA RAKETA

HOĆE LI DRAMA OKO POLJSKE ESKALIRATI U RAT: Šta sve znamo do sada?

Okolnosti u vezi sa incidentom, gde je prvi put da je neka zemlja NATO direktno pogođena tokom skoro devetomesečnog sukoba, ostaju nejasne - uključujući i to ko je ispalio projektil i odakle je ispaljen

Objavljeno:

Nakon što su u utorak uveče dve rakete pale u jedno selo u Poljskoj, usmrtivši dvoje ljudi, čitav svet strahuje da bi moglo da dođe do eskalacije rata.

Veruje se da su rakete ruske proizvodnje, ali još nije jasno "odakle su i kako" stigle na teritoriju NATO članice.

Čim je stigla vest o padu raketa ruske proizvodnje u Prževodovu, predsednik SAD Džo Bajden održao je hitan sastanak sa G7 i NATO saveznicima na marginama samita G20 na Baliju.

Nedugo potom američki predsednik se oglasio i rekao da je malo verovatno da je projektil koji je pogodio teritoriju Poljske i ubio dve osobe ispaljen iz Rusije.

Šta kaže Poljska?

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske saopštilo je kasno sinoć da su "rakete ruske proizvodnje" pale na selo Prževodov, u blizini granice sa Ukrajinom, te da su dve osobe stradale.

Ministarstvo nije navelo kojeg tipa su rakete, niti odakle su ispaljene, ali je predsednik Poljske rekao da je "vrlo verovatno da su proizvedene u Rusiji".

"Incident je bio 'jedinstveni čin' i nema dokaza o novim projektilima", rekao je poljski premijer.

1 / 2 Foto: Twitter/Amichai Stein

Pitanja koja čekaju odgovor

Okolnosti u vezi sa incidentom, gde je prvi put da je neka zemlja NATO direktno pogođena tokom skoro devetomesečnog sukoba, ostaju nejasne - uključujući i to ko je ispalio projektil i odakle je ispaljen.

I ruske i ukrajinske snage koristile su municiju ruske proizvodnje tokom sukoba, a Ukrajina je postavila rakete ruske proizvodnje kao deo svog sistema protivvazdušne odbrane.

Zašto rastu tenzije?

Poljska, koja je članica NATO, saopštila je da Varšava razmatra da se pozove na član 4 odbrambenog saveza kako bi razgovarala o svojim zabrinutostima i da će takođe povećati borbenu gotovost nekih poljskih trupa.

Član 4 je metoda konsultacija koja omogućava članicama alijanse od 30 zemalja da iznesu pitanje, obično o bezbednosti, koje se tiče njih na diskusiju u Severnoatlantskom savetu, njegovom telu za donošenje odluka, prenosi CNN.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Kakvi su izveštaji sa lica mesta?

Jedan od meštana sela na koje su pale rakete rekao je za CNN da je čuo strašnu tutnjavu kada je projektil preleteo grad. Domar u lokalnoj školi rekao je da su od siline detonacije prozori na učionicama popucali te da je sreća da nije bilo učenika u školi kada je došlo do eksplozije.

Poljski mediji su javili da je projektil sleteo na jednu farmu, otprilike u isto vreme kada je Rusija pokrenula najveći talas napada na ukrajinske gradove u poslednjih mesec dana.

Kakve su reakcije svetskih lidera?

Lideri G7 i NATO su nakon sastanka na Baliju objavili svoju podršku Poljskoj i punu saradnju u istrazi uzroka eksplozije blizu granice sa Ukrajinom.

"Ostajemo u bliskom kontaktu kako bismo se dogovorili o narednim koracima dok se istraga nastavlja", navodi se u saopštenju lidera G7 i NATO-a.

Oni su osudili najnovije - kako su pisali - varvarske raketne napade na Ukrajinu i civilnu infrastrukturu i uverili Ukrajinu u kontinuiranu podršku.

Šta kaže Rusija?

Rusko ministarstvo odbrane je kasno sinoć saopštilo da su izveštaji o eksploziji "namerna provokacija u cilju eskalacije situacije“.

"Nije bilo udara na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice", navodi se u saopštenju i dodaje da fotografije olupine koje su objavili poljski mediji sa lica mesta u selu Przevodov "nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem“.

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski rekao je jutros da postaje sve jasnije da Rusija nije umešana u ispaljivanje projektila na Poljsku.

Šta će dalje da se događa?

NATO će danas održati hitan sastanak na kojem će razgovarati o eksploziji.

Okupljanjem ambasadora NATO-a u Briselu predsedavaće generalni sekretar Jens Stoltenberg, koji će održati konferenciju za novinare oko 12:30 po srednjeevropskom vremenu, navodi se u saopštenju NATO-a.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.