LAVROV HITNO NAPUSTIO SASTANAK G20! Projektil u Poljskoj napravio OPŠTU POMETNJU
Sergej Lavrov, Foto: EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

AU!

LAVROV HITNO NAPUSTIO SASTANAK G20! Projektil u Poljskoj napravio OPŠTU POMETNJU

Ruska misija pri Ujedinjenim nacijama tvrdi da je incident bio pokušaj da se NATO direktno uvuče u rat u Ukrajini!

Objavljeno:

Ruska misija pri Ujedinjenim nacijama ponovila je danas ranija demantovanja Moskveda je umešana u eksploziju u Poljskoj i naglasila, bez pružanja dokaza ili posebnog imenovanja bilo koje strane, da je "incident bio pokušaj da se NATO direktno uvuče u rat u Ukrajini".

Podsetimo, dve osobe su poginule juče kada je, kako su saopštile poljske vlasti, "projektil ruske proizvodnje" pao u blizini sela Przevodov, oko 6,4 kilometra zapadno od ukrajinske granice, otprilike u isto vreme kada su moskovske snage pokrenule jedan od najvećih talasa raketnih napada na ukrajinske gradove za više od mesec dana.

Okolnosti ostaju nejasne

"Činjenice pokazuju da Rusija nije imala nikakve veze sa raketama koje su pogodile poljsku teritoriju. Incident u Poljskoj je pokušaj da se izazove direktan vojni sukob između NATO-a i Rusije", rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski. Poljanski je dodao da će incident biti u centru pažnje na sastanku Saveta bezbednosti UN kasnije danas.

Okolnosti incidenta, uključujući ko je ispalio projektil i odakle je ispaljen, ostaju nejasne. Nakon hitnog sastanka samita G20, lideri NATO-a i G7 rekli su da su ponudili "punu podršku" Poljskoj i da će "ostati u bliskom kontaktu" kako bi odredili odgovarajuće naredne korake. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg predsedavaće hitnim sastankom alijanse koji će se održati u Briselu.

1 / 5 Foto: Profimedia

Lavrov je napustio samit G20 dan pre njegovog završetka

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otputovao je sa Balija u Rusiju, dan pre završetka samita G20 na tom indonežanskom ostrvu, javljaju ruski državni mediji. Državna novinska agencija TASS izvestila je da je Lavrovljev program na samitu G20 završen "kako se očekivalo".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.