I TO SE DESILO, PO PRVI PUT IMAMO OVAJ SLUČAJ: Nismo navikli da AMERIKANCI RADE OVAKVE STVARI, udarili su PO NJEMU!
Bela kuća, Foto: Profimedia

svašta

I TO SE DESILO, PO PRVI PUT IMAMO OVAJ SLUČAJ: Nismo navikli da AMERIKANCI RADE OVAKVE STVARI, udarili su PO NJEMU!

Smotrič i Ben-Gvir će možda teško dobiti vize za SAD, komentarišu izaelski mediji

Objavljeno:

Portparol Stejt departmenta SAD Ned Prajs (Price) osudio je prisustvo izraelskog poslanika ultradesničara Itamara Ben-Gvira na sinoćnjem obeležavanju godišnjice ubistva rabina rasiste Meira Kahane.

Izraelski mediji navode da je to prva javna kritika administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) na račun Ben-Gvira, jednog od lidera saveza ultradesnih partija Verski cionizam, koji teži da postane novi ministar javne bezbednosti Izraela.

"Slavljenje nasledja terorističke organizacije je odvratno. Nema druge reči za to. Odvratno je", rekao je Prajs na brifingu za novinare odgovarajući na pitanje o Ben-Gvirom učešću u komemoraciji, aludirajući na Kah grupu koju je rabin Meir Kahane, rodom iz SAD, osnovao 1971. godine i njenog izdanka Kahane Haj (Chai).

Ned Prajs se oglasio
Ned Prajs se oglasiofoto: Printscreen

Meir Kahane je predvodio grupu Kah do ubistva 1990. Članovi Kaha i Kahane Haj su ubijali, napadali i pretili i maltretirali Arape, Palestince i zvaničnike izraelske vlade. Obe organizacije su zabranjene u Izraelu i SAD.

Ben-Gvir i njegova stranka Ocmah Jehudit (Jevrejska snaga) predstavlja se kao sledbenik Meira Kahane mada je nedavno tvrdio da su mu stavovi umereniji.

On je sinoć na komemoraciji rekao da, za razliku od Kahane, ne veruje više da je sve Arape trebalo isterati iz Izraela, ili da bi Arapi i Jevreji trebalo da imaju odvojene plaže.

Te njegove izjave izgleda nisu umirile Bajdenovu administraciju i Prajs je rekao da su SAD i dalje zabrinute zbog nasledja Kahane Haj i retorike nasilnih desničarskih ekstremista.

"Mi osudjujemo huškanje na nasilje i rasizam u svim oblicima", rekao je portparol Stejt departmenta, ocenivši da postoji dobar razlog što je Kahane Haj, koja nije aktivna od 2005. godine, na jednoj od lista terorističkih organizacija u SAD.

On je apelovao na sve strane da održe mir i da se uzdrže od akcija koje će povećati napetost.

Na komemoraciji je govorio i bivši politički partner Ben-Gvira, ultradesni aktivista Baruh Marzel, koji je pozvao na proterivanje više od 300.000 izraelskih Arapa koji su glasali za dve arapske stranke na parlamentarnim izborima 2. novembra.

Bajdenova administracija je izbegavala da direktno komentariše jačanje partije Ben-Gvira, za koga se očekuje da će imati istaknutu ulogu u novoj vladi Benjamina Netanjahua, vodje konzervativnog Likuda.

Kako se veruje, SAD čekaju da ta vlada bude obrazovana pre nego što se donesu političke odluke.

Izraelski mediji komentarisšu da po svoj prilici neće biti lako saradjivati sa ministrima poput Ben-Gvira i Becalela Smotriča, vodje Verskog cionizma, s obzirom da su obojica davali izjave protiv Arapa, Palestinaca, LGBTQ zajednice i pokreta reformskog judazma.

Smotrič i Ben- Gvir će možda teško dobiti vize za SAD, komentarišu izaelski mediji.

Portparol Stejt departmenta je prošle nedelje osvrćući se na uspon krajnje desnice u Izraelu rekao da se SAD nadaju da će zvaničnici izraelske vlade nastaviti da dele vrednosti otvorenog demokratskog društva, uključujući toleranciju i poštovanje svih u civilnom društvu, pogotovo manjina.

Nova Netanjahuova vlada s ultranacionalističkim i partijama ultraortodoksnih Jevreja, biće najdesnija u istoriji Izraela.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media