EVO ŠTA SE DEŠAVA SA CENOM NAFTE: Došlo je do PROMENE, evo koliko danas iznosi BAREL!
Nafta, Foto: Profimedia

TRŽIŠTE

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA CENOM NAFTE: Došlo je do PROMENE, evo koliko danas iznosi BAREL!

Stabilizacija inflacije uliva ulagačima nadu da će američka centralna banka možda ublažiti tempo zaoštravanja monetarne politike, što bi poduprlo ekonomski rast i potražnju za naftom

Objavljeno: 09:57h

Cene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu nivoa od 93 dolara, budući da je stabilna inflacija u SAD-u neutralizovala zabrinutost za potražnju u Kini u uslovima postroženih mera suzbijanja covida 19.

Na londonskom tržištu cena barela nakon podneva u četvrtak bila ja gotovo nepromenjena u poređenju s danom ranije i iznosila je 92,62 dolara. Dan ranije je zaključila trgovinu u minusu 2,72 dolara.

Značajnijih promena nije bilo ni na američkom tržištu gde barelom trgovalo po 85,68 dolara.

Cene su prethodnih dana pritisnuli snažan rast zaliha sirove nafte u SAD-u i strahovanja da će novi rast broja zaraženih covidom 19 u Kini naškoditi potražnji za gorivom.

Kina se bori s novim talasom infekcija u nekoliko ekonomski ključnih gradova, uključujući i glavni grad Peking. U proizvodnom centru Guangzhouu milioni stanovnika morali su se u sredu testirati na covid 19.

“Proteklih nedelja svi su pričali o mogućem ublažavanja kineskih covid ograničenja… ali broj slučajeva (zaraze) snažno raste, ograničenja su ponovo uvedena i sprovodi se masovno testiranje”, rekao je Craig Erlam iz brokerske kompanije OANDA-e.

Trgovce zabrinjava i rast zaliha u SAD-u, za 3,9 miliona barela, budući da signalizira slabiju potražnju. Zalihe su sada na najvišem nivou od jula 2021.

Budući da još nisu poznati konačni rezultati izbora za američki Kongres, tržište se fokusiralo na podatak o stabilnom rastu potrošačkih cena u SAD-u u oktobru. Cene su porasle 0,4 odsto u odnosu na septembar kada su beležile isti postotni rast. Poređenje s prošlogodišnjim oktobrom pokazuje rast cena za 7,7 odsto, nakon 8,2-postotnog povećanja u septembru.

1 / 5 Foto: EPA/ ETIENNE LAURENT

Stabilizacija inflacije uliva ulagačima nadu da će američka centralna banka možda ublažiti tempo zaoštravanja monetarne politike, što bi poduprlo ekonomski rast i potražnju za naftom.

Potporu cenama pruža i skoro stupanje na snagu embarga EU-a na rusku naftu, zbog očekivanja još tešnjeg snabdevanja.

U odvojenom izveštaju Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel košarice nafte njenih članica u sredu pojeftinio 2,77 dolara, na 93,22 dolara.

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.