POJELA SUPU OD SLEPIH MIŠEVA I ZGROZILA CEO SVET: Osim što je GADNO, jako je OPASNO! VIDEO
Tajlanđanka, Foto: Printscreen

ODVRATNO

POJELA SUPU OD SLEPIH MIŠEVA I ZGROZILA CEO SVET: Osim što je GADNO, jako je OPASNO! VIDEO

Na snimku može videti kako širi krila manjih azijskih žutih slepih miševa pre nego što ih raskida da ih pojede

Objavljeno: 10:00h

Jedna Tajlanđanka uhapšena je nakon što je u ponedeljak na svojoj Fejsbuk stranici objavila snimak na kojem jede supu od šišmiša.

Pončanok Srisunaklua, koja se identifikovala kao Khru (učiteljica) Jui u svom video snimku, suočava se sa do pet godina zatvora i/ili novčanom kaznom do 500.000 bahta (približno 13.800 dolara) zbog posedovanja zaštićenih leševa divljih životinja.

Srisunaklua, koja je takođe učiteljica, objavila je snimak na svojoj Fejsbuk stranici Kin Saeb Nua Nua (Jedem ukusno i vruće), koja ima 392.000 pratilaca.

Na snimku se Srisunaklua može videti kako širi krila manjih azijskih žutih slepih miševa pre nego što ih raskida da ih pojede.

Ona je navodno kupila slepe miševe na pijaci blizu granice sa Laosom na severu Tajlanda, gde se takođe mogu naći slepi miševi koji su zaraženi najbližim srodnicima SARS-CoV-2.

Žena je slepog miša, koji je bio kuvan u činiji začinjene supe, opisala kao „ukusnog“. Navodno je rekla da joj je to prvi put da jede slepog miša, dodajući da su mu nokti mirisali na pacova i da mu je koža bila lepljiva.

Gledaocima je rekla da ne pokušava da širi bilo kakav koronavirus, jer su stanovnici u njenom kraju takođe jeli slepe miševe.

Međutim, mnogi gledaoci su smatrali da je video uznemirujući i kritikovali su je zbog rizika od izbijanja novih bolesti. „Ako ćeš umreti, umri sama. Niko te neće kriviti. Ali neka ste prokleti ako pokrenete pandemiju“, navodno je napisao jedan gledalac.

Srisunaklua je u ponedeljak napisala da je "još živa" ispod svoje objave i dodala da je video snimljen dva dana ranije.

Nakon što je snimak postao viralan, Odeljenje za kontrolu bolesti (DDC) upozorilo je javnost da ne jede slepe miševe zbog zdravstvenih problema.

Dr Čakarat Pitaiavong-anont, direktor Odeljenja za epidemiologiju u DDC, rekao je da se ljudi lako mogu zaraziti bolestima od slepih miševa, dodajući da sam izmet može izazvati respiratorne infekcije.

„Bio sam šokiran kada sam to sada video u klipu. Budući da se incident ne bi smeo desiti i na Tajlandu i širom sveta, to je veoma rizično ponašanje, pogotovo što slepi miševi imaju mnogo patogena. Nema dokaza da će temperatura tople vode zapravo ubiti klice. Samo dodirivanje pljuvačke, krvi i kože smatra se rizikom", rekao je veterinar Patarapon Mane-on iz Odeljenja za nacionalne parkove, divlje životinje i zaštitu biljaka:

„Pored zabrinutosti zbog bolesti kod slepih miševa, ova žena bi mogla biti kriva za kršenje Zakona o očuvanju i zaštiti divljih životinja, B.E. 2019, jer su slepi miševi zaštićene životinje“, dodao je on.

Slepi miš
foto: EPA/Marc Mccormack

U utorak je Kaset Suteča, predavač na Fakultetu za veterinarsku medicinu Univerziteta Kasetsart, navodno rekao da postoji više od 60 tipova virusa koji su otkriveni kod slepih miševa koji se mogu preneti na ljude.

Takođe je primetio da se virus Sars-CoV-2, koji potiče iz Vuhana u Kini, proširio na ljude od slepih miševa.

Vuhan
foto: Profimedia

Iako je Jui u početku negirala optužbe protiv nje, kasnije je objavila novi video na internetu kako bi se izvinila „društvu, lekarima, novinarima, kolegama, porodici i prijateljima“, dodajući da „ne razmišlja“.

(Espreso/Nextshark)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.