BAJDEN PONOVO NA STUBU SRAMA, POMEŠAO HERSON SA GRADOM U KOM SU SAD VODILE NAJKRVAVIJI SUKOB: Skandal ODUVAO SVET!
Džo Bajden, Foto: Profimedia

NA STUBU SRAMA

BAJDEN PONOVO NA STUBU SRAMA, POMEŠAO HERSON SA GRADOM U KOM SU SAD VODILE NAJKRVAVIJI SUKOB: Skandal ODUVAO SVET!

Najnoviji Bajdenov gaf dogodio se nakon što je vođa ruskih snaga Sergej Surovikinon objavio da je naredio svojim trupama da se povuku iz jednog od većih gradova koje je Rusija zauzela nakon svoje invazije 24. februara

Objavljeno: 14:03h

Predsednik Amerike Džo Bajden je imao još jedan lapsus, a ovog puta je slučajno rekao da se ruske trupe povlače iz Faludže, miskeći na ukrajinski grad Herson koji se nalazi na jugoistoku zemlje.

Najnoviji Bajdenov gaf dogodio se nakon što je vođa ruskih snaga Sergej Surovikinon objavio da je naredio svojim trupama da se povuku iz jednog od većih gradova koje je Rusija zauzela nakon svoje invazije 24. februara.

"Mislim da je poenta u tome da se ruske snage povlače, bez obzira da li se oni povlače iz Faludže, iz grada Hersona, oni se vraćaju na istočnu stranu reke Dnjepar“, rekao je Bajden dok je odgovarajući na pitanje novinara da li je Ukrajina spremna da uđe u pregovore sa Rusijom.

Džo Bajden
Džo Bajdenfoto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

U novembru i decembru 2004. Faludža je bila mesto najkrvavijeg urbanog sukoba koji su američke snage vodile od Vijetnamskog rata i nadaleko je zapamćena kao ključni trenutak u američkoj invaziji na Irak.

U bici se borilo oko 12.000 američkih vojnika, od kojih je 82 poginulo, dok je oko 600 ranjeno, navodi Pentagon. SAD su u bici ubile oko 2.000 pobunjenika i zarobile još 1.200, procenjuju vojni zvaničnici.

Predsednik nije rekao šta ga je navelo da pogrešno govori u sredu, ali je takođe rekao da mu je "zanimljivo“ što je Rusija odlučila da najavi svoje povlačenje iz regiona posle američkih međuizbora u utorak.

"Već neko vreme smo znali da će oni otići, kao dokaz su činjenice da imaju nekih stvarnih problema u vojsci“, rekao je Bajden.

Predsednik je rekao da veruje da će ruski i ukrajinski lideri "zalizati rane“ nakon povlačenja pre nego što odluče "šta će da rade tokom zime i odluče da li će ili neće napraviti kompromis“.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.