MEĐUIZBORI U AMERICI: Borba i dalje NEIZVESNA, ovo je TRENUTNO STANJE, Bajden držao govor
ilustracija, Foto: EPA

iz minuta u minut

MEĐUIZBORI U AMERICI: Borba i dalje NEIZVESNA, ovo je TRENUTNO STANJE, Bajden držao govor

Pratite rezultate međuizbora iz minuta u minut

Objavljeno: 14:02h

U SAD su u utorak, 8. novembra održani međuizbori za američki Kongres, na kojima su Amerikanci birali predstavnike za Predstavnički dom i trećinu Senata. Birališta su sada zatvorena širom zemlje osim na Aljasci.

U igri je 435 mesta u Predstavničkom domu i 35 od 100 u Senatu.

Izbori se održavaju na sredini predsedničkog mandata, pa se na neki način smatraju referendumom o aktuelnom predsedniku. Na ovim izborima uglavnom dobro prolazi stranka koja nije u Beloj kući.

Pratite rezultate međuizbora iz minuta u minut:

21:52 Trenutno stanje

Republikanci 204

Senat

Demokrate 48

Republikanci 49

21:35 Tramp proglasio "veliku pobedu"

Oglasio se bivši predsednik SAD Donald Tramp, koji je poslednjih nedelja obilazio zemlju i pružao podrušku određenim kandidatima, od kojih je nekoliko izgubilo u izbornoj trci.

Tramp, koji je zvanično podržao 174 od 430 kandidata, oglasio se na svojoj društvenoj platformi Truthsocial.

"Iako su jučerašnji izbori na određeni način bili donekle razočaravajući, sa mog ličnog stanovišta to je bila veoma velika pobeda - 219 POBEDA i 16 poraza generalno. Ko je ikada bio bolji od toga?", napisao je Tramp.

21:34 Nema dokaza o ugroženosti sistema za glasanje

Skinuli su svoje uniforme i primili najviše ordenje: Vučić odlikovao policajce Ðurića i Filipovića

Agencija za sajberbezbednost pri Ministarstvu unutrašnjih poslova saopštila je da nema dokaza koji bi mogao da dovede u pitanje bilo koji system glasanja u 8.800 jurisdikcija širom SAD, prenosi CNN.

- Nismo videli nikakav dokaz da je neki glas izgubljen, izmenjen ili obrisan, ili na bilo koji drugi način doveden u pitanje - rekla je direktorka američke Agencije za sajberbezbednost i sigurnost infrastrukture Džen Isterli.

Ona je pozvala građane da se oslone na zvaničnike izbornih komisija za najtačnije i pravovremene informacije o prebrojavanju glasova i da budu strpljivi jer birački odbori rade svoj posao i prebrojavaju glasove.

21:23 Čekaju se Arizona, Džordžija i Nevada

Republikanci i demokrate izjednačeni su u borbi za mesta u Senatu, o tome ko će imati većinu odlučuje se u tri države.

Pobednik još nije poznat u Džordžiji, Arizoni, Nevadi i Aljasci s tim što se u Aljasci vodi trka između dva republikanska kandidata zbog specifičnosti tamošnjeg izbornog Sistema.

Demokrate, dakle moraju da pobede u najmanje dve od tri preostale trke da bi zadržale kontrolu u Kongresu.

Džordžija će održati drugi krug izbora 6. decembra nakon što nijedan kandidat za Senat - Rafael Vornok ili Heršel Voker - nije dobio više od 50% glasova

U Nevadi se i dalje broje glasovi, što bi moglo da potraje i nekoliko dana zbog glasova koji su stigli poštom, prenosi BBC. Glasovi se još broje i u Arizoni gde demokratski kandidat ima blagu prednost.

20:35 Džordžiju čekaju novi izbori

Džordžija će ići u drugi krug izbora, pošto nijedan kandidat nije osvojio potrebnih 50 odsto glasova, potvrdio je državni sekretar te savezne države Bred Rafensperger. Drugi krug biće održan 6. decembra, prenosi BBC.

Trka za Senat u Džordžiji je i dalje tesna između republikanca Heršela Vokera i demokrate Rafaela Vornoka – Voker ima preko 48% glasova, dok Vornok ima 49%.

Nijedan od dva kandidata nije dobio više od 50 odsto glasova, što znači da se po zakonima Džordžije moraju održati još jedan izbori.

20:03 Republikanski senator Ron Džonson pobedio u Viskonsinu

Republikanski senator Ron Džonson pobedio je demokratu Mandelu Barnsa u Viskonsinu i tako sačuvao još jedno mesto u Senatu u rukama republikanaca, istovremeno onemogućivši svom rivalu da uđe u istoriju kao prvi senator te države koji je Afroamerikanac. Džonsonu je ovo treći uzastopni mandat.

18:58 Večeras obraćanje Bajdena

Američki predsednik Džo Bajden održaće večeras konferenciju za medije. Bajden bi trebalo da se obrati u 22 časa po srednjoevropskom vremenu.

18:44 Džordžiju čekaju novi izbori?

Džordžija će ići u drugi krug izbora, javljaju CNN i NBC.

Trka za Senat u Džordžiji je i dalje tesna između republikanca Heršela Vokera i demokrate Rafaela Vornoka – Voker ima preko 48% glasova, dok Vornok ima 49%.

Nijedan od dva kandidata nije dobio više od 50 odsto glasova, što znači da se po zakonima Džordžije moraju održati još jedan izbori.

Državni sekretar Gruzije Bred Rafensperger još nije potvrdio drugi krug izbora, iako je nagovestio da će to biti verovatno. Ukoliko ga bude, drugi krug izbora biće održan 6. decembra.

18:24 Trenutno stanje

Predstavnički dom

Demokrate 186

Republikanci 202

Senat

Demokrate 48

Republikanci 49

17:58 Kada ćemo znati ko je pobedio na američkim izborima i zašto ne danas?

17:23 Maloni predao trku republikancu Loleru

Njujorški poslanik Šon Patrik Maloni, predsedavajući ogranka demokratske kampanje Predstavničkog doma, prepustio je svoju trku republikancu Majku Loleru, poslaniku u državnoj skupštini iz okruga Rokland.

Malonijeva portparolka Mia Erenberg potvrdila je ustupak CNN-u.

16:40 - Trenutno stanje

Predstavnički dom

Demokrate 182

Republikanci 201

Senat

Demokrate 48

Republikanci 48

15:40 - Akcije padaju dok traje bitka za Kongres

Američke akcije su u sredu skromno pale nakon otvaranja, a Dow je pao za skoro 200 poena, ili 0,6%. S&P 500 i Nasdak su pali za 0,7% i 0,9% respektivno.

Volstrit se kladio na crveni talas na međuizborima, ali do sada se čini da se to nije nužno dogodilo.

Tržište je ojačalo protekla tri dana, nakon istorijskog porasta akcija u oktobru. To je delimično bilo zbog očekivanja ubedljive pobede republikanaca koja bi partiji mogla dati kontrolu nad jednim ili oba doma Kongresa - razvoj koji bi mogao da dovede do zastoja pogodnijeg za investitore.

13:43 - Džen Psaki: Bela kuća je "ushićena i vesela"

Bivša portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da se Bela kuća oseća "ushićeno i veselo" zbog rezultata izbora na sredini mandata.

Republikanci su nedeljama predviđali da će ih "crveni talas" dovesti na vlast u Kongresu, ali je stranka ostvarila samo skromne uspehe, a demokrate su bolje nego što se očekivalo.

U razgovoru za MSNBC nakon što se republikanska pobeda nije ostvarila, Džen Psaki je rekla da je bila u kontaktu sa Belom kućom.

- Oni su ushićeni i radosni, kao što bi trebalo da budu, zbog toga gde stvari trenutno stoje - objasnila je.

Džen Psaki
Džen Psakifoto: Profimedia

13:33 - Peskov: Ovi izbori ne mogu ništa suštinski da promene

Međuizbori u SAD neće poboljšati "loše" odnose između Moskve i Vašingtona, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dok se prebrojavanje nastavlja u američkim državama, Peskov je rekao da rezultati "ne mogu da promene ništa suštinski“.

- Ovi izbori su važni, ali nije potrebno preuveličavati njihov kratkoročni i srednjoročni značaj za naše odnose - rekao je Peskov, a prenela je ruska RIA Novosti.

Peskov je dodao da Moskva neće obraćati pažnju na novu rundu optužbi da se Rusija mešala u američke izbore.

- Ovi izbori ne mogu ništa suštinski da promene. Odnosi su i dalje, i ostaće, loši - dodao je on.

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskovfoto: Profimedia

13:29 - Tri moguća scenarija dok se prebrojavaju glasovi sa američkih međuizbora

13:20 - Na rezultate Senata Nevade moglo bi da se čeka danima

Jedna od ključnih trka za kontrolu Senata je u Nevadi, gde je u sredu rano ujutru senatorka demokrata Ketrin Kortez Masto malom razlikom zaostajala za svojim republikanskim protivnikom Adamom Laksaltom.

Državni izborni zvaničnici predviđaju da bi se na konačni rezultat moglo čekati nekoliko dana jer su preplavljeni hiljadama glasačkih listića poslatih poštom i biće potrebno vreme da se oni prebroje.

Prema državnim izbornim zakonima, oni se mogu prebrojati ako stignu najkasnije u subotu, ako su do izbornog dana dobili poštanski žig.

Izborni zvaničnici u okrugu Vašo rekli su za Njujork tajms da ona očekuje da će na dan izbora stići otprilike 16.000 glasačkih listića poštom, a ti glasovi neće biti prebrojani do četvrtka jer su anketari toliko u zaostatku.

Iako je trka možda konkurentna, ovo nije sprečilo oba kandidata da projektuju poverenje u svoju pobedu.

Republikancima je trenutno potrebno samo još jedno mesto u Senatu da bi preuzeli kontrolu i to zavisi od trka u Nevadi, Arizoni, Viskonsinu i Džordžiji.

13:15 - Mesto Pensilvanije u Senatu osvojile demokrate, borba i dalje neizvesna: Ove zemlje odlučuju sudbinu Kongresa

13:06 Da li su američki međuizbori referendum o Džou Bajdenu? Rane izlazne ankete sugerišu da nije

Izlazne ankete su detaljno pokazale interesantnu razliku u ponašanju nezavisnih birača u državama sa kandidatima koje podržava Tramp, u poređenju sa drugima. Nacionalna izlazna anketa pokazala je da je 31 odsto birača identifikovano kao nezavisni - od toga je 49 odsto glasalo za demokrate i 47 odsto za republikance.

Ovo je posebno primetno u Džordžiji, utvrdio je tim za podatke Sky News-a.

U trci za guvernera države, Brajan Kemp - republikanac koji je imao svoje bitke sa Donaldom Trampom - prilično je lako pobedio demokratskog kandidata. Ovde su nezavisni činili 24 odsto birača - sa podelom od 48 odsto glasača za demokrate i 49 odsto za republikance.

Nasuprot tome, u trci za Senat – gde se kandiduje Heršel Voker koga podržava Tramp - ovi nezavisni su se podelili na 53 odsto demokrata i 42 odsto republikanaca.

Ovo je odjeknulo u trci za Senat u Pensilvaniji - gde je samo 39 odsto nezavisnih birača podržalo kandidata kojeg podržava Tramp.

Ovo pokazuje obrazac, što je interesantno kada se uzme u obzir da se na međuizbore često gleda kao na referendum o predsedniku. U spornim državama sa kandidatima koje podržava Tramp, čini se da su neki nezavisni – uprkos tome što Džo Bajden ima rekordno nizak rejting odobravanja u toj grupi – videli da imaju izbor između kandidata.

Moguće je da su izbori prešli u izbor između kandidata, umesto na referendum o Džou Bajdenu.

12:50 - Trenutno stanje u Kongresu

Predstavnički dom

Demokrate 178

Republikanci 199

Senat

Demokrate 48

Republikanci 48

11:10 - Demokratska senatorka u Nevadi: "Nismo još gotovi"

Demokrate su preokrenuli mesto u Senatu koje su držali republikanci u Pensilvaniji zbog čega imaju razloga za slavlje, ali preostalo je još nekoliko ključnih država - Džordžija i Nevada.

Tamo imaju slabu ili uopšte nemaju prednost, a preostalo je još glasova za prebrojavanje. Demokratska senatorka Ketrin Kortez Masto, koja se takmiči protiv republikanca Adama Laksalta, izrazila je samopouzdanje, ali i dodala da će za rezultate biti potrebno još vremena.

- Znamo da će ovo potrajati i da ćemo još nekoliko dana imati više izbornih rezultata - stoji u nedavnom saopštenju iz njene kampanje.

- Nismo još gotovi. Neka pozitivna energija teče - poručila je ona.

Ako se Kortez Masto održi na vlasti, to će verovatno značiti da Senat ostaje u rukama demokrata. Trenutno je u zaostatku, ali mnogi glasovi ostaju neprebrojani.

11:00 - Guvernerka lezbijka, guverner Afroamerikanac, član generacije Z: Ljudi koji su ušli u istoriju na izborima

10:28 - Pobeda republikanca u ruralnom okrugu Nevade

Republikanski predstavnik Mark Amodei, kojem je ovo šesti mandat, pobedio je Elizabet Mersedes Krause, kako se očekivalo, u ruralnom severnom okrugu Nevade gde nijedan demokrata nikada nije pobedio, prenosi AP.

10.10 - Rezultati u četiri savezne države odlučiće ko će imati prevlast u Senatu

U toku je velika borba za prevlast u Senatu. Prema projekcijama Si-En-Ena, dve vodeće stranke u SAD imaju po 48 mesta, a demokratama nedostaju još dve države da bi došli do brojke 50, koja im garantuje većinu, jer u slučaju da bude 50 : 50, imaju dodatni glas demokratske potpredsednice SAD Kamale Haris (50 + 1).

Države za koje se veruje da se vodi ključna borba su Nevada, Arizona, Džordžija i Viskonsin.

Oko 9.30 po srednjeevropskom vremenu, odnosno, 3.30 po istočnom američkom, situacija u tim državama je podeljena.

Demokrate su blizu pobede u Arizoni i Džordžiji, dok su republikanci u prednosti u Viskonsinu i Nevadi, ali još ništa nije rešeno.

10:07 - Trenutni odnos snaga u Predstavničkom domu

Dok rezultati i dalje pristižu, republikanci imaju većinu mesta u Predstavničkom domu.

Republikanci za sada imaju 195 mesta, a demokrate 176.

Međutim, republikancima je još uvek potrebno da osvoje mesta kako bi imali većinu, a oni su sigurni da će to postići.

10:00 - Međuizbori 2022. u SAD - najskuplji u istoriji

Izbori u SAD, na polovini predsedničkog mandata Džozefa Bajdena, na putu su da postanu najskuplji međuizbori u istoriji Amerike, jer je potrošeno 16,7 milijardi dolara, kako na državnom, tako i na saveznom nivou, prema podacima dvostranačke orgnanizacije "Open sikrets".

Politička trka 2022. godine skoro je duplo skuplja od međuizbora održanih 2010. godine, a više nego dvostruko od međuizbora održanih 2014. godine.

Kandidati na saveznim izborima potrošili su oko 8,9 milijardi dolara, dok su državni kanditati, partijski odbori i razne komisije za sprovođenje izbora potrošile 7,8 milijardi.

Troškovi za ove izbore su na korak da se izjednače sa bruto proizvodom Mongolije za 2022. godinu, naveo je izveštač AP.

09:46 - Kako je demokrata u dukserici pobedio Trampovu TV zvezdu i osvojio ključno mestu u Senatu

09:35 - "Gotovo sigurno idemo u drugi krug u Džordžiji"

Izbori za Senat u američkoj saveznoj državi Džordžiji gotovo sigurno će završiti u drugom krugu, rekao je glavni pomoćnik državnog sekretara Bred Rafensberger.

- Dok još uvek traje prebrojavanje glasova, smatramo da je sigurno reći da će biti drugog kruga - rekao je Gabriel Sterling, Rafensbergerov glavni operativac.

To znači da će se demokrata Rafael Varnok republikanac Heršel Voker ponovo boriti u drugom krugu.

09:26 - Senator Grasli imaće 95 godina kad mu istekne mandat: Jedan je od najstarijih u istoriji Kongresa

09:07 - Demokrata Džoš Grin pobedio na Havajima

Džoš Grin, demokrata i zamenik guvernera Havaja, pobedio je u trci da bude sledeći guverner države, navodi AP.

09:00 - Opet izjednačene snage u Senatu

Demokrate i republikanci sada imaju izjednačen broj mesta u Senatu: 48

08:40 - Trenutni odnos snaga u Kongresu

Predstavnički dom

Demokrate 170

Republikanci 193

Senat

Demokrate 48

Republikanci 47

08:35 - Ko su pobednici, a ko gubitnici do sada na međuizborima u SAD: Jedno ime se posebno ističe

08:15 - Pelosi: Kandidati demokrata u Predstavničkom domu "snažno nadmašuju očekivanja širom zemlje"

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da, dok su mnoge trke i dalje pretesne da bi se moglo reći ko je pobedio, jasno je da demokrate snažno nadmašuju očekivanja širom zemlje.

- Veliko hvala našim volonterima što su omogućili svakom glasaču da kaže svoje mišljenje o našoj demokratiji - dodala je.

08:00 - Demokrata pobedio u Viskonsinu, republikanac u Juti

Demokrata Toni Evers pobedio je u tesnoj trci za guvernera Viskonsina.

Republikanac Majk Li izabran je za treći mandat za Senat u Juti.

07:58 - Republikanac DeSantis do lake pobede na Floridi: Tramp ga na dan izbora upozorio da se ne kandiduje 2024.

07:35 - Demokrata Feterman: Nikada nisam očekivao da ću crvene okruge pretvoriti u plave

Demokrata Džon Feterman, za koga CNN predviđa da će pobediti Mehmeta Oza u trci za Senat u Pensilvaniji, rekao je da je ponizan što će biti sledeći senator države.

On se zahvalio simpatizerima i onima koji su glasali za njega, rekavši: "Nikada nisam očekivao da ćemo ove crvene okruge pretvoriti u plavo. Ali uradili smo ono što smo trebali."

07:32 - Najnovija projekcija mesta u Kongresu

Predstavnički dom

Demokrate 167

Republikanci 192

Senat

Demokrate 47

Republikanci 46

07:15 - Očekuje se pobeda demokrate u Pensilvaniji

Predviđa se da će demokrata Džon Feterman pobediti u ključnoj trci za Senat u Pensilvaniji, uzimajući mesto koje drže republikanci.

07:00 - Zatvorena birališta na Aljasci

Aljaska je poslednja država u kojoj su zatvorena birališta u SAD.

06:35 - Raste prednost Republikanaca u Predstavničkom domu

Ovako izgledaju trenutni rezultati:

Predstavnički dom

Demokrate 163

Republikanci 188

Senat

Demokrate 46

Republikanci 46

06:20 - Najnovije projekcije po državama

Prema procenama CNN-a, republikanski guverner Teksasa osvaja treći mandat.

U Ajovi republikanska guvernerka osvaja reizbor, republikanac Džim Pilen osvaja Nebrasku, a republikanac Mark Gordon Vajoming.

Republikanac Džon Kenedi iz Luizijane osvaja Senat, a u Senat će ponovo i republikanac Čak Gresli kojem će ovo biti osmi mandat. Republikanac Erik Šmit osvaja senatorsko mesto u Misuriju.

Demokrata Aleks Padilja osvaja mesto u Senatu koje pripada Kaliforniji. Republikanski senator Ajdaha Majk Karpo osvaja reizbor.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.