AMERIKA JE GLASALA, BIRALIŠTA SU ZATVORENA, A GLASOVI SE SABIRAJU: Ovo su 3 moguća scenarija koja mogu da se DESE!
Glasanje, Foto: Profimedia

GLASANJE

AMERIKA JE GLASALA, BIRALIŠTA SU ZATVORENA, A GLASOVI SE SABIRAJU: Ovo su 3 moguća scenarija koja mogu da se DESE!

Amerikanci su glasali na izborima na sredini mandata, koji se tradicionalno smatraju ključnim barometrom aktuelnog predsednika. Ovo su tri moguća načina na koje bi se stvari mogle odigrati, i šta bi to moglo značiti na domaćem i međunarodnom planu

Objavljeno:

Amerika je glasala na međuizborima, birališta su zatvorena, a kako se glasovi sabiraju u državama širom SAD, implikacije - domaće i međunarodne, počeće da bivaju jasne.

Sky News je naveo tri scenarija koja bi se mogla odvijati u narednim satima.

Osim promena vlasti na Kapitol Hilu, postoje sveobuhvatne implikacije ako, kao što sugerišu ankete, republikanci budu imali uspešnu noć.

U kojoj meri je Donald Tramp budućnost, a ne samo prošlost, biće otkriveno u narednim satima, navodi Sky News.

Njegov pokret MAGA (Make America Great Again, u prevodu "Učini Ameriku ponovo velikom") evoluirao je od ruba Republikanske partije nakon što je izgubio na izborima 2020. godine. Sada je dominantna sila.

Sa svojim kandidatima, Donald Tramp je u suštini izgradio lojalan okvir za potporu kandidature za predsednika 2024. godine.

Ono što je najvažnije, pošto su njegovi kandidati u velikoj većini "poricatelji izbora", insistirajući, kao što on to čini, da je izbore 2020. ukrao Džo Bajden, oni su postavili pozornicu za "haos" 2024. godine.

Važno je napomenuti, navodi Sky News, da su ponovna prebrojavanja, revizije i sudski sporovi širom zemlje zaključili da su izbori 2020. bili fer.

Ali između sada i tada, evo kako bi se stvari mogle odigrati:

Scenario broj 1

Demokrate drže Senat, ali republikanci zauzimaju Predstavnički dom

Verovatnoća: visoka

Domaće implikacije: Predsednik Bajden i njegova stranka suočiće se sa naletom istraga koje vodi Dom. Sve, od povlačenja iz Avganistana do istrage FBI o Trampu, pa do politike južne granice i Bajdenove politike kovida, moglo bi da se suoči sa istragama Predstavničkog doma.

Bajdenov sin Hanter mogao bi da se suoči sa istragom zbog navodne poreske prevare. Komitet od 6. januara za nerede na Kapitolu bi bio raspušten.

Postoji veoma mala šansa da bi republikanci mogli pokušati da opozovu predsednika Bajdena. Neki veruju da njegova liberalna granična politika predstavlja "velike zločine i prekršaje" koji bi ga kvalifikovali za opoziv.

Međunarodne implikacije: Iako je do sada bilo retko dvostranačje o Ukrajini, među populistima na desnici raste nelagodnost oko cene pomoći Ukrajini. Moderna republikanska partija je daleko izolovanija od Reganove ili dinastije Buš. Dakle, očekujte pokušaj obuzdavanja potrošnje i manju podršku Ukrajini, piše Sky News.

Što se tiče klimatske agende, Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca će učiniti zelenu agendu daleko komplikovanijom sa republikancima koji će moći efikasnije da predstavljaju svoje konstituente za ugalj i naftu.

1 / 2 Foto: Profimedia

Scenario broj 2

Republikanci zauzimaju i Predstavnički dom i Senat

Verovatnoća: umerena do visoka

Domaće implikacije: Bajden postaje "hromi" predsednik. Njegov dnevni red bi bio blokiran na svakom koraku - čak i pitanja u kojima je postojala dvostranačka saradnja u Bajdenove prve dve godine mandata, kao što su kontrola oružja i infrastruktura.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

Nacionalna zabrana abortusa u trajanju od 15 nedelja bila bi iznesena na glasanje po pravu Republikanske stranke. Demokrate bi mogle da iskoriste mehanizam filibastera da produže debatu o tom pitanju.

(Termin filibaster - engl. filibuster, u zakonodavnom procesu označava pravo na neograničenu raspravu o određenom pitanju. Koristeći pravo na filibaster, moguće je odgoditi ili potpuno sprečiti glasanje o nekom zakonu ili drugom predlogu. Filibaster tako predstavlja vrstu opstrukcije u skupštini ili drugom organu za donošenje odluka, prim.aut.).

Međunarodne implikacije: Implikacije navedene u scenariju jedan bi se primenile, ali bi imale više šansi da se realizuju.

Ključno pitanje koje treba posmatrati bila bi nastavak američke podrške Ukrajini. To bi zavisilo od moći koja je data ultra-MAGA desnici Republikanske partije. Signali poslati o američkim prioritetima mogli bi imati duboke geopolitičke implikacije.

Što se tiče klimatskih promena, Amerika se u suštini može ispisati iz bilo koje progresivne zelene agende - koja bi imala ogroman uticaj na globalne klimatske ciljeve.

Scenario broj 3

Demokrate drže i Predstavnički dom i Senat

Verovatnoća: mala

Domaće implikacije: Liberalna agenda Džoa Bajdena ide napred. U kojoj meri bi se politike mogle realizovati zavisi od snage većine demokrata u Senatu. Ali ako demokrate prošire svoju većinu, može se očekivati pokušaj da se produbi predsednikova agenda Build Back Better (Plan koji je zahtevao 100 milijardi dolara finansiranja za američku energetsku infrastrukturu, sa ciljem da se zemlja prevede na 100 odsto proizvodnje električne energije bez ugljenika do 2035. godine, prim.aut.), koja je razvodnjena kako bi se njeni elementi usvojili ranije tokom godine.

Ključne politike o pitanjima poput klimatskih promena će biti oživljene. Treba paziti na napore da se zaštite ključna pitanja: prava na abortus bi mogla biti kodifikovana u zakonu, a verovatna je i nacionalna zaštita istopolnih brakova i prava glasa.

Ako bi demokrate uspele da prošire svoju većinu, možda bi uspele da uklone filibaster: mehanizam koji zahteva da zakon dobije 60 glasova za usvajanje i koji je osujetio njihove pokušaje da proguraju zakone.

Međunarodne implikacije: Osim obećanja o klimatskim promenama, može se očekivati obnovljena posvećenost da se i dalje podržava Ukrajina i diplomatski, ali i finansijski i vojno. U suštini, uobičajeni posao za Bajdena.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.