BITKA ZA KONGRES: Ilon Mask zauzeo STRANU!
Ilon Mask, Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE / POOL

građani odlučuju

BITKA ZA KONGRES: Ilon Mask zauzeo STRANU!

Zvanična Moskva pažljivo prati međuizbore u SAD i svesna je najave nekih republikanaca da će u slučaju pobede smanjiti vojnu pomoć Ukrajini

Objavljeno:

U Americi su u toku međuizbori na kojima su građani odlučuju o tome ko će upravljati zakonodavnom vlašću, prvi rezultati danas glosa Istraživanja veću šansu daju republikancima nego demokratama Noć uoči održavanja međuizbora u Americi najbogatiji čovek na planeti milijarder Ilon Mask pozvao je birače da glasaju za Republikansku stranku! Mask se oglasio na Tviteru, društvenoj mrežu koju je nedavno kupio za 44 milijarde dolara i iz koje je otpustio polovinu zaposlenih.

Nezavisni birači

Iako političko agitovanje poznatih uoči izbora nije neuobičajeno, Mask je dao zanimljivo obrazloženje zbog čega misli da je važno da republikanci preuzmu kontrolu nad Kongresom, najvišim zakonodavnim telom u zemlji. - Nezavisnim biračima: podeljena moć obuzdava najgore ekscese obe stranke, zbog toga preporučujem glasanje za republikanski Kongres s obzirom na to da je predsedništvo demokratsko - naveo je Mask u poruci, aludirajući da je aktuelni šef Bele kuće demokrata Džozef Bajden.

Ruski diplomata potvrdio

Moskva pažljivo prati izbore

Zvanična Moskva pažljivo prati međuizbore u SAD i svesna je najave nekih republikanaca da će u slučaju pobede smanjiti vojnu pomoć Ukrajini, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško u intervjuu za ruski televizijski kanal Zvezda.

Aleksandar Gruško
foto: Printscreen/YT/Sputnjik Srbija

- Naravno, pratimo razvoj događaja u SAD. Svesni smo da se niz istaknutih republikanaca zalaže za smanjenje vojne pomoći Ukrajini jer polaze od stava da je ono što demokrate trenutno rade iracionalno. Sećamo se da je jedan od ključnih slogana bivšeg američkog predsednika Trampa, kada je došao na vlast, bio da Evropljani sami moraju da plate svoju odbranu.

Otkako je Mask preuzeo Tviter, grupe koje se bore za ljudska prava kritikovale su njegov stav o moderiranju sadržaja zbog njegovog apsolutističkog stava o slobodi govora, očekujući da će se na platformi povećati količina dezinformacija i govora mržnje.

Mask je ranije javno govorio da će glasati za republikance, ali često ističe da podržava umerene političare iz obe stranke:

- Tvrdokorne demokrate ili republikanci nikada ne glasaju za drugu stranu, tako da su nezavisni birači ti koji zapravo odlučuju ko će biti glavni - uveren je Mask.

Milijarderov poziv nije prošao nezapaženo u Beloj kući. Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je kako sada upravo Mask kontroliše platformu koja širi laži širom sveta i žali se da nema urednika u Americi.

Nepisano pravilo

Gotovo po pravilu na međuizborima u SAD pobedu odnosi stranka iz čijih redova nije predsednik. Od ovog nepisanog pravila se odstupilo nakon napada na Ameriku 11. septembra, kada je došlo do homogenizacije biračkog tela oko tadašnjeg šefa države Džordža Buša mlađeg. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će republikanci preuzeti Zastupnički dom Kongresa, dok je dosta neizvesnija situacija u borbi za Senat.

Prvi rezultati izbora u istočnim američkim državama očekuju se danas rano ujutru po našem vremenu. Kako dan bude odmicao, stizaće rezultati i iz centralnih država, dok u slučaju male razlike između kandidata prebrojavanje glasova može da potraje i nekoliko dana.

Ispravljaju se raniji glasovi

Haos u Pensilvaniji već počeo

U Pensilvaniji je već došlo do haosa na dan izbora! Naime, na hiljade građana koji su ranije glasali pojavilo se na biračkim mestima kako bi ispravno popunilo svoje glasačke listiće, nakon što je državni Vrhovni sud saopštio da će nepotpuni glasački listići biti odbačeni.

Tako su se u Filadelfiji stvorile gužve na pojedinim biračkim mestima. Vrhovni sud je saopštio da glasački listići poslati poštom neće biti važeći ako nemaju rukom ispisane tačne datume na kovertama.

Procenjuje se da je pravo da ranije glasa iskoristilo čak 43 miliona od oko 240 miliona Amerikanaca s pravom glasa. Pensilvanija je jedna od ključnih država i razlika između demokrate Džona Fetermana i republikanca Mehmeda Oza, poznatijeg kao Dr Oz, iznosi tek 0,1 odsto.

Ministarstvo pravde

Poslati posmatrači u 24 države

Ministarstvo pravde SAD je poslalo posmatrače na izbore u 24 države (64 oblasti) kako bi se uverliko da je glasanje održano u skladu sa federalnih izbornim zakonom. U pitanju je uobičajena procedura koja je dodatno dobila na važnosti nakon što je posle poslednjih predsedničkih izbora 2016. poraženi Donald Tramp tvrdio da su izbori pokradeni iako za njegove tvrdnje nisu pronađeni nikakvi dokazi.

Istraživanja su pokazala

Glasačima je ovo najvažnije

Ekonomija/Inflacija 36,7%

Imigracija 6,4%

Kriminal 6%

Abortus 18,3%

Kontrola Kongresa 14,5%

Kontrola oružja 7,2%

Klimatske promene 6,8%

Neodlučni 4,1%

Već najavio važno obraćanje

Tramp može da bude najveći dobitnik

Bivši ameirčki predsednik Donald Tramp najavio je "vleiko saopštenje" za 15. novembar.

- Daću veoma veliko saopštenje u utorak, 15. novembra u Mar-a-Lagu, na Floridi - rekao je republikanac tokom predizbornog skupa u Ohaju, veče uoči izbora.

Donald Tramp
foto: Profimedia

Očekuje se da bi Tramp mogao tog dana zvanično da saopšti da će se kandidovati na predsedničkimizbvorima 2024. Rani9je se spakulisalo da će tramp najavu kandidature saopštiti pre među izbora ali to bi dalo povoda demokratama da kampanju grade forsirajući narativ da onaj koji je poražen 2016. želi da se vrati na vlast.

Ako republikanci osvoje većinu u Kongresu to će Trampu dati dodatan elan u kampanji za naredne predsedničke izbore.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.