KO SU POBEDNICI, A KO GUBITNICI DO SADA NA MEĐUIZBORIMA U SAD? Njegovo ime se posebno ističe
Amerika, Foto: Profimedia

MEĐUIZBORI

KO SU POBEDNICI, A KO GUBITNICI DO SADA NA MEĐUIZBORIMA U SAD? Njegovo ime se posebno ističe

Bila je to, kako se i predviđalo, laka noć za republikance - ali se njihove nade o plimnom talasu koji će ih odneti do pobede u desetinama trka ne ostvaruju

Objavljeno: 08:53h

Prašina se još nije slegla na međuizborima 2022. godine za američki Kongres, ali nije prerano da se donesu neki zaključci o dosadašnjem procesu.

Bila je to, kako se i predviđalo, laka noć za republikance - ali se njihove nade o plimnom talasu koji će ih odneti do pobede u desetinama trka ne ostvaruju. Oni su već izgubili jedno mesto u Senatu, u Pensilvaniji, i moraće da dobiju dva između država Nevada, Arizona i Džordžije da bi preuzeli kontrolu nad tim telom.

Ali u ovom trenutku je jasno da već postoji jedan veliki pobednik.

1. Florida opet izabrala Rona DeSantisa

Pre četiri godine, Ron DeSantis je osvojio mesto guvernera Floride za delić procenta u odnosu na demokratu Endrua Giluma. Nakon četiri godine njegovog konzervativnog vođstva, gde se oslanjao na kritična kulturna pitanja kao što su prava transrodnih osoba i "kritička teorija rase", protiv ograničenja pandemije korona virusa i postao stalan u konzervativnim novinskim kućama, on je ponovo reizabran.

Posebno je značajno kako je to uradio.

U 2018. izgubio je demokratsko uporište okruga Majami-Dejd za 20 posto. Ove godine, on je na putu da bude prvi republikanski kandidat za guvernera koji je pobedio u oblasti sa većinskim stanovništvom Španije od Džeba Buša 2002. Možda će to učiniti i za dvocifren procenat.

DeSantisov potez da poništi svoju državnu zakonodavnu vlast i prekroji liniju kongresnog okruga u državi kako bi u velikoj meri favorizovao republikanske kandidate takođe je isplatio nacionalne dividende. To je njegovoj stranci donelo najmanje dva od pet mesta koja su im potrebna da osvoje kontrolu nad Predstavničkim domom.

Ovi uspesi će uveliko doprineti guverneru Floride odskočnu dasku sa koje će pokrenuti predsedničku kampanju, ako on tako želi.

Publika je na pobedničkom mitingu DeSantisa u utorak uveče uzvikivala "još dve godine" - prećutno priznanje da će, ako njihov čovek odluči da se kandiduje za predsednika, morati da podnese ostavku na mesto guvernera na polovini svog četvorogodišnjeg mandata.

Ako DeSantis želi da pobedi republikansku predsedničku nominaciju 2024. godine, možda će morati da prođe kroz najistaknutijeg republikanskog stanovnika svoje države - bivšeg predsednika Donalda Trampa - da bi to uradio.

2. Republikanci iz Predstavničkog doma

Zahvaljujući njihovom iznenađujuće snažnom učinku na izborima 2020, republikanci su bili samo nekoliko mesta udaljeni od većine u Predstavničkom domu koji će doći na međuizbore 2022. godine. I započeli su ove izbore sa ugrađenom prednošću nakon što su ponovo iscrtali neke nove linije kongresnog okruga u konzervativnim državama.

Sada, čak i kada su demokrate pobedile u nekim trkama, izgleda da su republikanci na pravom putu da dobiju većinu. Pitanje je, međutim, kolika će to biti većina.

Potreban je samo jedan glas više od demokrata u Domu da bi republikanac Kevin Makarti postao predsednik Predstavničkog doma.

Međutim, on će morati da upražnjava neverovatnu taktičku i stratešku veštinu kako bi svoju stranku održao na okupu na velikim glasovima ako je margina mala.

Sa bilo kojim oblikom većine, republikanci će moći zalupiti vrata demokratskoj zakonodavnoj agendi i pojačati istrage o Bajdenskoj administraciji. To je pobeda po bilo kojoj meri.

1 / 2 Foto: Profimedia

3. Demokoratske zvezde koje blede

U 2018, Beto O'Rurk u Teksasu i Stejsi Abrams u Džordžiji izgubili su svoje trke u celoj državi, ali su osvojili srca demokrata. Njihova sposobnost da prikupe milione dolara u fondovima za kampanju i izgrade impresivne korene na lokalnom nivou naterala je mnoge na levici da ih prisluškuju kao budućnost stranke.

Pristalice su se nadale da bi mogle da se popnu na poslovičnu planinu kada su se oboje ove godine ponovo kandidovali za funkcije u svojim matičnim državama. Opet su izgubili.

Abrams, koja je tesno izgubila od republikanca Meta Kempa pre četiri godine, ovoga puta će završiti dosta iza njega.

O'Rurk je izgubio trku od republikanskog guvernera Grega Abota sa većom razlikom nego što je izgubio od senatora Teda Kruza.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.