OPERACIJA "ČIŠĆENJA" U BUČI: Natalija je sahranila muža, a onda pronašla TELO UNUKA
Buča, Foto: Profimedia

jezivo

OPERACIJA "ČIŠĆENJA" U BUČI: Natalija je sahranila muža, a onda pronašla TELO UNUKA

Bilo je to hladno, sivo jutro, 4. marta u Buči u Ukrajini. Do noći je najmanje devet muškaraca ubijeno u Jablunska ulici 144, u kompleksu zgrada koje su Rusi pretvorili u štab

Objavljeno:

Prvi muškarac je stigao u 7:27. Ruski vojnici su mu prekrili glavu i odveli ga prema neupadljivoj poslovnoj zgradi. Dva minuta kasnije, glas preklinjanja preko zatvorenih usta prekinuo je jutarnju tišinu. A onda su Rusi odgovorili: "Govori, govori!", uz psovke.

Žene i deca su došli kasnije, hvatajući na brzinu spakovane torbe, sa svojim psima kućnim ljubimcima.

Bilo je to hladno, sivo jutro, 4. marta u Buči u Ukrajini. Do noći je najmanje devet muškaraca ubijeno u Jablunska ulici 144, u kompleksu zgrada koje su Rusi pretvorili u štab i centar nasilja koji će šokirati svet.

1 / 4 Foto: Profimedia

Kasnije, kada su sva tela pronađena razbacana po ulicama i u grobovima, bilo bi lako pomisliti da je pokolj bio nasumičan. Stanovnicima koji se pitaju kako se to dogodilo, rekli bi da se pomire sa tim, jer neka pitanja jednostavno nemaju odgovore.

Ono što se tog dana dogodilo u Buči, ruski vojnici su u presretnutnom telefonskom razgovoru nazvali "začistka" - čišćenje.

Rusi su lovili ljude koji su se nalazili na spisku njihovih obaveštajnih službi i išli od vrata do vrata kako bi identifikovali potencijalne pretnje. Oni koji nisu prošli ovu filtraciju, uključujući borce dobrovoljce i civile za koje se sumnja da su pomagali ukrajinskim trupama, bili su mučeni i pogubljeni, pokazuju video nadzor, presretnuti razgovori i intervjui.

AP i PBS serijal "Frontline" dobili su snimak nadzorne kamere iz Buče koji po prvi put pokazuje kako izgleda operacija čišćenja. Ovo je bila organizovana brutalnost koja bi se u velikim razmerama ponovila na teritorijama koje je okupirala Rusija širom Ukrajine - strategija za neutralisanje otpora i terorisanje lokalnog stanovništva u pokornost koju su ruske trupe koristile u prošlim sukobima, posebno u Čečeniji.

Ukrajinski tužioci kažu da su odgovorni za nasilje u Ulici Jablunska bili vojnici iz 76. gardijske desantne jurišne divizije. Oni gone komandanta, general-majora Sergeja Čubarikina, i njegovog šefa, general-pukovnika Aleksandra Čajka - čoveka poznatog po svojoj brutalnosti kao vođe ruskih trupa u Siriji - zbog zločina agresije zbog vođenja ilegalnog rata.

Buča, Ukrajina
foto: Profimedia

Policija je samo u ovoj ulici otkrila skoro 40 tela. Tužilaštvo je identifikovalo 12 oko Jablunske 144; novinari AP dokumentovali su 13. telo kod stepeništa jedne od zgrada u kompleksu, na fotografijama i snimcima od 3. aprila.

Taras Semkiv, glavni ukrajinski tužilac za slučaj Jablunska ulica 144, rekao je za AP i Frontlajn da je neobično videti kako se ratni zločini odigravaju na video snimku i da su snimci nadzornih kamera i iskazi očevidaca od 4. marta ključni elementi za tužilaštvo.

- Rezultati krivičnih dokaza koje smo do sada prikupili otkrivaju da to nisu bili samo izolovani incidenti kada je vojno osoblje napravilo grešku, već sistemska politika usmerena na ukrajinski narod - rekao je Semkiv.

Kremlj nije odgovorio na pitanja AP.

"Ne brini bako, vratiću se": Poslednje reči unuka

Jedan od ljudi koje su tog jutra pokupili ruski vojnici bio je 20-godišnji Dmitro Čaplihin, prodavač u prodavnici kojeg su svi zvali Dima.

Vojnici su otišli u njegov dom, u blizini Jablunske, i pronašli fotografije ruskih tenkova na njegovom telefonu. Optužili su ga da pomaže ukrajinskoj vojsci.

Dok su vojnici odvodili Dimu, njegova baka Natalija Vlasenko, pala je na kolena.

- Molila sam ih da ga ne diraju. Uperili su pušku u mene i rekli: ako ga ne daš na lakši način, moraćemo to da uradimo na teži - ispričala je Natalija.

Dima je na odlasku poručio baki " da ne brine".

- Vratiću se - rekao joj je unuk. Bio je to poslednji put da ga je videla živog.

I Natalijinog supruga, Diminog dedu, Pavla Vlasenka, ubile su ruske trupe. Natalija ga je sahranila u svom dvorištu ispod dela ograde, 4. aprila 2022. u Buči.

Ruski vojnici su na smrt pretukli Pavla Vlasenka, a zatim zapalili njegovo telo.

Nekoliko dana nakon što je Natalija sahranila svog muža, otkrila je telo svog unuka Dime, u ruskom sedištu u Jablunskoj ulici 144.

Dima je bio jedan od najmanje devet muškaraca koje su ruski vojnici pokupili tokom čišćenja 4. marta i kasnije pogubili.

U međuvremenu, ruski vojnici su provaljivali u domove ljudi, obijali brave i razbijali visoke ograde, pokazuju snimci nadzornih kamera. Rekli su meštanima da traže oružje.

Stanovnici su rekli da su vojnici takođe ukrali alat, elektronsku opremu, hranu i piće.

Ono što se desilo u Ulici Jablunska 144 je slučaj broj 1 za ukrajinsko tužilaštvo.

Ukrajina se trudi da izgradi sistem koji može da se nosi sa desetinama hiljada složenih istraga ratnih zločina.

Samo u Buči ima više od 3.500 istraga. Tužioci su rekli da takođe proveravaju 13. telo koje su novinari AP-a identifikovali u aprilu.

Za sada, porodice u Buči moraju da čekaju.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.