UKRAJINA DOBIЈА UBICE DRONOVA! Pentagon potvrdio ubrzanu isporuku "VAMPIRA" koji BRANE UKRAJINSKO NEBO
Foto: Printscreen/Youtube

potvrđeno

UKRAJINA DOBIЈА UBICE DRONOVA! Pentagon potvrdio ubrzanu isporuku "VAMPIRA" koji BRANE UKRAJINSKO NEBO

U pitanju je sistem koji ima laserski navođene projektile za uništavanje bespilotnih letelica i koji se može postaviti na bilo koji civilni kamion
glosa Isporuka će biti ubrzana posle ruskih napada iranskim dronovima

Objavljeno:

Pentagon će ubrzati isporuku takozvanih sistema VAMPIR, poznatih i kao ubice dronova, potvrdio je Pet Rajder, pres-sekretar američkog ministarstva odbrane!

Pošiljka ovog savremenog naoružanja Ukrajini biće ubrzana nakon što je Rusija poslednjih nedelja intenzivirala napade iranskim dronovima-kamikazama, na koje Ukrajina nema pravi odgovor.

Milijarde u oružju

Kako prenosi portal Raša tudej, VAMPIR je akronim od Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment, a radi se o sistemu koji ima laserski navođene projektile i čija je prednost u tome što se može postaviti na bilo koji civilni kamion. Njegova cena je oko 27.500 dolara po jedinici.

- U narednih nekoliko meseci vlada će doneti odluku o slanju ovih sistema Ukrajini. Dostava protivvazdušnih sistema ostaje prioritet - rekao je Rajder. Ubice dronova Ukrajini će biti isporučene u okviru pošiljke naoružanja i opreme vredne tri milijarde dolara. Američki predsednik Džozef Bajden je još u avgustu doneo odluku o ovoj tranši pomoći za Kijev.

Džo Bajden, Džozef Bajden
foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

Podsećamo, Biznis insajder je letos pisao da u kompaniji "L3 Haris", koja proizvodi ovaj sistem, čekaju na naredbu iz Vašingtona da se krene u proizvodnju.

Kompaniji je potrebno nekoliko meseci za proizvodnju, ali za sada nije poznato koliko će tačno ovih sistema biti isporučeno Ukrajini. Pentagon je na početku sukoba Ukrajini dostavljao lake prenosne raketne sisteme tipa "stinger" i "džavelin", koji su namenjeni za uništavanje ciljeva u vazduhu i oklopnih vozila.

Nova taktika

Ruska promena taktike, tj. upotreba dronova-kamikaza za uništavanje infrastrukturnih objekata primorala je i vlasti u Kijevu da od saveznika traže pomoć u vidu novih vrsta naoružanja. Iz Pentagona najavljuju da će Ukrajini uskoro isporučiti i sistem NASMAS, koji je namenjen uništavanju većih ciljeva u vazduhu i koji bi trebalo da osigura ukrajinske gradove od ruskog bombardovanja.

UKRATKO

- Prestanite da nam nudite kapitulaciju pod izgovorom pregovora, poručio je zapadnim zemljama Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika

- Ukrajina je zapretila Iranu "apsolutno nemilosrdnim" odgovorom zbog slanja oružja Rusiji

- SAD su ponovo saopštile da Severna Koreja u tajnosti šalje Rusiji artiljerijske granate

- Istraga je utvrdila da je eksplozijama uništeno ukupno 250 metara gasovoda Severni tok u Baltičkom moru

- Šest teretnih brodova natovarenih žitaricama napustilo je juče ukrajinske luke nakon obnavljanja sporazuma o izvozu Upozorenje iz Moskve

Na ivici direktnog sukoba

Rusija je saopštila da je njen najvažniji prioritet da se izbegne nuklearni sukob između svetskih nuklearnih sila i optužila Zapad da "podstiče provokacije oružjem za masovno uništenje". Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se boji da se pet deklarisanih nuklearnih sila njiše "na ivici direktnog oružanog sukoba" i da Zapad mora da prestane da "podstiče provokacije oružjem za masovno uništenje koje može dovesti do katastrofalnih posledica".

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.