OVO JE STOLTENBERGOVA ŽENA: Supruga čoveka NATO je MOĆNIJA nego što mislite, pogledajte kako IZGLEDA! (FOTO)
Jens Stoltenberg, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

OVO JE STOLTENBERGOVA ŽENA: Supruga čoveka NATO je MOĆNIJA nego što mislite, pogledajte kako IZGLEDA! (FOTO)

Bila je ambasador Norveške u Belgiji od 2015. do 2019. godine

Objavljeno:

Jens Stoltenberg rođen 16. marta 1959. godine je norveški političar koji je od 2014. godine bio 13. generalni sekretar NATO-a.Član Norveške laburističke partije, prethodno je bio 34. premijer Norveške od 2000. do 2001. i ponovo od 2005. do 2013. godine.

Rođen u Oslu kao sin istaknutog diplomate i političara Thorvalda Stoltenberga, Stoltenberg je pohađao Oslo Valdorf School i Oslo Cathedral School pre nego što je diplomirao ekonomiju na Univerzitetu u Oslu 1987. Tokom studija radio je kao novinar i vodio je omladinsko krilo Laburista od 1985. do 1989. godine.

Jens Stoltenberg
foto: EPA-EFE/Kiko Huesca

Karijeru u vladi započeo je kao državni sekretar u Ministarstvu životne sredine 1990. godine, a u Storting je izabran 1993. godine. Bio je ministar industrije i energetike od 1993. do 1996. i ministar finansija od 1996. do 1997. godine. Premijer od 2000. do 2001. godine, bio je lider Laburističke partije od 2002. do 2014. godine, a drugi put je bio premijer od 2005. do 2013. Sledeće godine je imenovan za 13. generalnog sekretara NATO-a, a njegov mandat je nakon toga tri puta produžen od strane šefova država i vlada NATO-a.

Stoltenberg je oženjen diplomatom Ingrid Šulerud i imaju dvoje dece: sina Aksela Stoltenberga (rođen 1989) koji studira kineski jezik na Šangajskom univerzitetu Đaotong i ćerku En Katarinu Stoltenberg (rođenu 1992) koja je deo Smerz, eksperimentalni duo pop i elektronske muzike potpisala je ugovor sa KSL Recordings.

Jens Stoltenberg
foto: EPA-EFE/Kiko Huesca

Ingrid Šulerud rođena 8. jula 1959 je norveški diplomata.

Bila je ambasador Norveške u Belgiji od 2015. do 2019. godine.

Šulerud je ćerka Menca Šuleruda, autora i radio ličnosti poznatog po svom enciklopedijskom poznavanju njihovog rodnog grada Osla. Njena tetka Mencova sestra, bila je autorka knjiga za decu Anne-Cath. Vestli.

Šulerud je pohađala Katedralnu školu u Oslu, gde je upoznala Jensa kada su oboje imali 17 godina. Ovde je pobedila svog budućeg muža na izborima za predstavnika Nacionalne studentske unije, kandidujući se za Socijalističku levu partiju.

Šulerud je udata za Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO-a i bivšeg norveškog premijera. Kao supružnica norveškog premijera u dva različita perioda, (2000–2001 i 2005–2013), odabrala je pomalo povučen društveni položaj.

Jens Stoltenberg, Ingrid Šulerud
foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON / POOL

Tokom prvog perioda nije pratila svog muža ni u jednoj zvaničnoj državnoj poseti više od godinu dana, sve dok nisu zajedno posetili Indiju u aprilu 2001. Međutim, generalno gledano, odlučila je da ostane podalje od nadzora medija prvenstveno da bi zaštitila svoju decu.

Nakon putovanja po Latinskoj Americi, Šulerud je želela da radi za razvojne organizacije; međutim, angažovalo ju je Ministarstvo za međunarodni razvoj da prouči uticaj projekata Svetske banke na životnu sredinu. To ju je navelo da prekine trenutnu magistarsku diplomu i prođe osnovnu obuku za Ministarstvo spoljnih poslova, koju je završila 1988. godine.

Jens Stoltenberg, Ingrid Šulerud
foto: EPA/LISE ASERUD NORWAY OUT

Godine 1990, dok je bila stacionirana u norveškoj ambasadi u Budimpešti, Mađarska, njen suprug je postavljen za državnog sekretara u Ministarstvu životne sredine, što je dovelo do njenog povratka kući u Norvešku. Potom je obavljala različite funkcije u Ministarstvu, uglavnom na poslovima koji se odnose na baltičke zemlje i centralnu Evropu.

Bila je zamenik generalnog direktora za centralnu Evropu i finansiranje EEA u Ministarstvu spoljnih poslova Norveške dok nije postala norveški ambasador u Belgiji u aprilu 2015. godine.

Jens Stoltenberg, Ingrid Šulerud
foto: EPA/José Méndez

Bila je aktivna u sindikatu norveške državne službe, a pohađala je i Norveški koledž nacionalne odbrane; ustanova za obrazovanje o vojnim i strateškim pitanjima kako za vojna lica tako i za civile.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.