ONA JE ŽENA KIM DŽONG UNA: Prva dama Severne Koreje je MISTERIJA, ali niko ne može da porekne da je PRELEPA! (FOTO)
Kim Džong Un, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

ONA JE ŽENA KIM DŽONG UNA: Prva dama Severne Koreje je MISTERIJA, ali niko ne može da porekne da je PRELEPA! (FOTO)

Severnokorejski lider Kim Džong Un i njegova porodica okarakterisani su kao „tajnoviti“

Objavljeno:

Ri Sol-Ju je trenutno prva dama Severne Koreje kao supruga vrhovnog vođe Kim Džong-Una.

Malo se zna o njoj iz zvaničnih severnokorejskih izvora, ali spoljni izvori spekulišu više o njenom poreklu. Iako je imala mnogo javnih nastupa sa svojim mužem, takođe je provela duge periode van očiju javnosti. U aprilu 2018, državni mediji su objavili da je njena nova titula podignuta sa „Družica“ na „Uvažena prva dama“ – što se smatra značajnom čašću i prvi put je ta titula korišćena od 1974. godine. Istovremeno je počela da preuzima diplomatsku ulogu.

Severnokorejski lider Kim Džong Un i njegova porodica okarakterisani su kao „tajnoviti“. Veoma malo informacija o Ri Sol-ju pojavilo se u zvaničnim severnokorejskim izvorima, ali je više spekulacija objavljeno u stranim medijima.

Vrlo malo se pouzdano zna o njenom poreklu. Neki analitičari su čak rekli da je njeno ime „gotovo sigurno pseudonim“. Njena prijavljena godina rođenja kretala se između 1985. i 1989. godine. Porodica je navodno iz političke elite, majka joj je šef ginekološkog odeljenja, a otac profesor. Za nju se kaže da je završila srednju školu Geumsung 2 u Pjongjangu i studirala u inostranstvu u Kini, smer vokalna muzika.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/KOREA SUMMIT PRESS / POOL

Za nju se kaže da je u srodstvu sa Ri Pjong Čolom, bivšim generalom vazduhoplovnih i protivvazdušnih snaga Korejske narodne armije i bliskim savetnikom Kim Džong-una. JoongAng Ilbo i neki komentatori su identifikovali Ri kao pevača u Unhasu orkestru koji je imao nekoliko nastupa u inostranstvu. Navodno, severnokorejski zvaničnici „pokušavaju da izbrišu njenu prošlost kao pevačice i zabavljača konfiskovanjem popularnih diskova sa njenim nastupima“, kao što je njena pesma „Sobaeksu“. Godine 2012. navodno je bila diplomirani student na Univerzitetu Kim Il-sung, na doktorskim studijama nauka.

Ri je navodno posetila Južnu Koreju 2005. godine, kao član severnokorejskog čirliding tima tokom Azijskog atletskog prvenstva. Rečeno je da je bila među 90 navijačica koje su skandirale „Mi smo jedno!“ Ri je navodno rekla jednom južnokorejskom nastavniku dok je bila na putovanju: „Želimo da idemo na časove od nastavnika Juga nakon što se ponovo okupimo što je pre moguće“.

Bi-Bi-Si je, citirajući analitičara koji je razgovarao za The Korea Times iz Južne Koreje, izvestio da je Kimov otac, Kim Džong-il, na brzinu dogovorio brak svog sina nakon što je doživeo moždani udar 2008. Njih dvoje su se navodno venčali 2009. godine.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ri je verovatno rodila dete 2010. godine; izvori su izvestili da je to dečak.

U decembru 2012. objavljeno je da je Ri bila vidljivo trudna, iako severnokorejski zvaničnici nisu komentarisali. U martu 2013. bivši NBA košarkaš Denis Rodman posetio je Kim Džong Una u Severnoj Koreji. Rodman je rekao za Gardijan u septembru 2013. da se dete, devojčica, zove Kim Ju-ae. Rekao je da je Džong-un imao „lepu porodicu“ i da je „dobar tata“.

Južnokorejski obaveštajni zvaničnici su izvestili da je Ri rodila treće dete nepoznatog pola u februaru 2017. godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.