ŠTA ZNAČI PUTINOVA POSLEDNJA ODLUKA? Ruski predsednik proglasio RATNO STANJE, a evo šta to tačno PODRAZUMEVA
Vladimir Putin, Foto: AP

OTKRIVAMO

ŠTA ZNAČI PUTINOVA POSLEDNJA ODLUKA? Ruski predsednik proglasio RATNO STANJE, a evo šta to tačno PODRAZUMEVA

Zakonodavstvo ukazuje da može uključivati i ograničenja putovanja i javnih okupljanja, strožu cenzuru i šira ovlašćenja agencija za sprovođenje zakona

Objavljeno:

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je danas da će u ukrajinskim oblastima koje su se na referendumu izjasnile za priključenje Rusiji biti uvedeno ratno stanje. Kako prenose ruski mediji, ratno stanje u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju podrazumeva sledeće:

- evakuacija komercijalnih, društvenih i kulturnih objekata, kao i privremeno premeštanje stanovnika u bezbedna područja

- uvođenje posebnog režima ulaska i izlaska sa teritorije, kao i ograničavanje slobode kretanja po njoj

- oduzimanje imovine neophodne za potrebe odbrane uz naknadno plaćanje od strane države

- zabrana izlaska građana iz zemlje.

Zakonodavstvo ukazuje da može uključivati i ograničenja putovanja i javnih okupljanja, strožu cenzuru i šira ovlašćenja agencija za sprovođenje zakona.

Kevin Rotrok, urednik nezavisnog ruskog novinskog medija Meduza, kaže kako proglašenje vanrednog stanja daje Kremlju čvršću kontrolu nad okupiranim područjima.

Novinarka Farida Rustamova je navela mogućnost uvođenja policijskog časa, skrivanje još podataka pod izgovorom o poverljivosti, ograničenja i zaplene oružja i droge, zabrane štrajkova radnika, prinudni rad u odbrani i još mnogo toga.

Stvarni dekreti Kremlja idu mnogo dalje nego što je Putin izneo u svom govoru (kao i obično) o ratnom stanju, kaže Džejk Kordel, novinar Rojtersa, jer bi mogli da podrazumevaju sveobuhvatne nove bezbednosne mere, ograničenja kretanja, provere vozila i veliku „ekonomsku mobilizaciju“ širom većeg dela zapadne i južne Rusije.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.