PUTIN UVODI RATNO STANJE U ČETIRI UKRAJINSKE TERITORIJE: Naredba stupa na snagu u ponoć!
Vladimir Putin, Foto: EPA/IGOR KOVALENKO, EPA/ MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL

NAJNOVIJI POTEZ RUSKOG LIDERA

PUTIN UVODI RATNO STANJE U ČETIRI UKRAJINSKE TERITORIJE: Naredba stupa na snagu u ponoć!

Ranije je vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Volodimir Saldo saopštio da Kijev gomila snage za ofanzivu velikih razmera

Objavljeno: 14:14h

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je danas da se ratno zakonodavstvo uvede u anektiranim regionima, odnosno u Donjeckoj Narodnoj Republici, Luganskoj Narodnoj Republici, Hersonu i Zaporožju.

- Da podsetim da je u Donjeckoj Narodnoj Republici, Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, pre nego što su ušle u sastav Rusije, postojao režim vanrednog stanja. A sada treba da formalizujemo ovaj režim u okviru ruskog zakonodavstva. Stoga sam potpisao ukaz o uvođenju vojnih odredbi u ova četiri subjekta Ruske Federacije. On će odmah biti poslat na odobrenje Savetu Federacije - rekao je Putin.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Profimedia

Ratno stanje u ove četiri oblasti biće na snazi od sutra.

Kako je rekao, načelnici tih oblasti dobiće dodatna ovlašćenja kako bi osigurali bezbednost.

U predsedničkom ukazu biće predviđeno nekoliko nivoa reagovanja na rizike koji se javljaju u sferi bezbednosti. Putin je saopštio da je potpisao i ukaz kojim daje dodatna ovlašćenja gubernatorima. On je naložio da se formiraju štabovi teritorijalne odbrane.

On je istakao da kijevski režim odbija pregovore, nastavlja da granatira nove ruske teritorije, koristeći terorističke metode.

Ranije je vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Volodimir Saldo saopštio da Kijev gomila snage za ofanzivu velikih razmera.

Zbog bezbednosti stanovnika odlučeno je da se presele na levu obalu Dnjepra.

Saldo je rekao da će 50-60.000 civila napustiti četiri grada na zapadnoj obali reke Dnjepar u "organizovanom, postepenom premeštanju".

On je dodao da će reku preći i svi zvaničnici koje je imenovala Moskva, zajedno sa civilima u narednih šest dana.

Govoreći za Soloviev Live, Saldo je rekao da vlasti premeštaju civile na levu obalu reke kako bi "ljudi bili bezbedni" i i omogućili vojsci da "odlučno deluje".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.